Βρετανικές εκλογές: Ολονύχτιος εφιάλτης για την Μέι - Τα σενάρια της επόμενης ημέρας
Πηγή: REUTERS
Σε ένα παζλ για δυνατούς λύτες εξελίσσεται η εκλογική αναμέτρηση στη Βρετανία για τη νέα βουλή των Κοινοτήτων για την πενταετία 2017 – 2022. Η Τερέζα Μέι ρίσκαρε προκηρύσσοντας εκλογές, που δεν ήταν αναγκαίες, καλώντας τους βρετανούς πολίτες να της δώσουν ισχυρή πλειοψηφία για τις επερχόμενες σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit.
Υπό τη σκιά όμως των πρόσφατων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Μάντσεστερ και το Λονδίνο, η Μέι φαίνεται ότι έχασε τη στήριξη των Βρετανών, με τους Εργατικούς να την κατηγορούν για τις περικοπές που ως υπουργός Εσωτερικών έκανε στην αστυνομία. Η Ευρώπη παρακολουθεί με προσοχή την εκλογική μάχη καθώς η σχέση της ΕΕ με τη Βρετανία θα κριθεί από το αποτέλεσμα με πολλούς αναλυτές να μην αποκλείουν το ενδεχόμενο ενός νέου δημοψηφίσματος για την παραμονή ή την έξοδο της χώρας από την ΕΕ.
Το πρώτο exit poll των τριών μεγαλύτερων βρετανικών τηλεοπτικών σταθμών δίνουν νίκη του Συντηρητικού Κόμματος της Τερέζα Μέι όμως χωρίς να εξασφαλίζεται αυτοδυναμία.
Σε σύνολο 650 εδρών - και ενώ χρειάζονται 326 για αυτοδυναμία – οι Συντηρητικοί λαμβάνουν 314 και οι Εργατικοί 266. Ακολουθούν το Σκωτσέζικο Εθνικό Κόμμα με 34 έδρες, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με 14 ενώ 22 έδρες θα μοιραστούν μικρότεροι κομματικοί σχηματισμοί. Το UKIP μένει χωρίς έδρα, σύμφωνα πάντα με το exit poll.
Η ανακοίνωση των Εργατικών
Για ένα «εξαιρετικό αποτέλεσμα» κάνουν λόγο οι Εργατικοί εν αναμονή βεβαίως των τελικών αποτελεσμάτων.
«Εάν το exit poll αποδειχθεί σωστό, θα είναι ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Οι Εργατικοί θα έχουν κάνει μια πορεία προς τα μπροστά διαψεύδοντας τις ελπίδες των Συντηρητικών που τους ήθελαν να καταρρέουν. Οι Συντηρητικοί τιμωρήθηκαν διότι θεώρησαν δεδομένη την απόφαση του βρετανικού λαού. Οι Εργατικοί έκαναν μια καλή και έντιμη εκστρατεία - δεν έχουμε εμπλακεί σε πόλεμο λάσπης ή προσωπικές επιθέσεις. Τα ποσοστά του Εργατικού Κόμματος αυξήθηκαν γιατί ο κόσμος μπόρεσε να ακούσει το μήνυμα και την πολιτική απευθείας από τον Jeremy Corbyn. Τρια εκατομμύρια άτομα έκαναν εγγραφή στους εργατικούς τις τελευταίες πέντε εβδομάδες. Φαίνεται ότι ακούστηκε η φωνή τους» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση των Εργατικών.
Φιλελεύθεροι: Δεν συμμετέχουμε σε κανέναν συνασπισμό
ΟΙ Φιλελεύθεροι Δημοκράτες έσπευσαν πολύ νωρίς να διευκρινίσουν τη στάση που θα κρατήσουν την επομένη των εκλογών ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα συμμετάσχουν σε κανέναν συνασπισμό.
Ανώτατο στέλεχος του κόμματος, τόνισε, σύμφωνα με το Sky News, ότι οι Φιλελεύθεροι «δεν θα συμμετάσχουν σε σύμφωνα, συμφωνίες ή συνασπισμό» με άλλα κόμματα για να τα βοηθήσει να σχηματίσουν κυβέρνηση».
Τα σενάρια της επόμενης μέρας
Με το σενάριο της αυτοδυναμίας να μοιάζει σχεδόν απίθανο η επόμενη ημέρα για τη Μεγάλη Βρετανία φαντάζει ιδιαίτερα δύσκολη. Θα παραμείνει η Μέι στη θέση της; Θα καταφέρει να συγκροτήσει κυβέρνηση ή ο Τζέρεμι Κόρμπιν θα γίνει ο επόμενος πρωθυπουργός; Μία πιθανή απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα έδωσε – εν αγνοία της - η ίδια η Τερέζα Μέι με ένα tweet της τον προηγούμενο μήνα: «Αν χάσω έστω και έξι έδρες σημαίνει ότι έχασα τις εκλογές».
Σενάριο Νο 1
Αν η Μέι δεν εξασφαλίσει μια νίκη με πλειοψηφία 12 εδρών, όπως είχε συμβεί με τον Κάμερον το 2015, το "στοίχημά" της για τις εκλογές θα έχει αποτύχει, η ικανότητά της να περάσει τις μεταρρυθμίσεις για το Brexit από το κοινοβούλιο θα περιοριστεί και θα προσέλθει πιο αδύναμη στις συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η αντίθετη άποψη λέει ότι με λιγότερο χώρο για ελιγμούς στο εσωτερικό της χώρας η Μέι θα είναι σε θέση να απορρίψει τους συμβιβασμούς που έχουν προτείνει οι Βρυξέλλες και να επιδιώξει ένα σκληρότερο παζάρι γνωρίζοντας ότι οι διαπραγματευτές της ΕΕ δεν θα θελήσουν να πραγματοποιήσει την απειλή της για διαζύγιο χωρίς συμφωνία.
Για τους επενδυτές ο κυρίαρχος παράγοντας ενδεχομένως να είναι μεγαλύτερη αβεβαιότητα για το αν θα υπάρξει συμφωνία για Brexit και ποιά θα είναι η μορφή της.
Σενάριο Νο2
Αν κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν εξασφαλίσει καθαρή πλειοψηφία, οι αγορές θα κληθούν να αντιμετωπίσουν μια σημαντική αβεβαιότητα για το ποιός θα σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση και ποιούς συμβιβασμούς ο επόμενος πρωθυπουργός θα χρειαστεί να κάνει για να εξασφαλίσει την στήριξη άλλων κομμάτων.
Το 2010, όταν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες αναδείχθηκαν σε ρυθμιστές, οι αγορές αντέδρασαν στην αβεβαιότητα πουλώντας στερλίνες.
Αυτή τη φορά η επιλογή αναμένεται να είναι λιγότερο ξεκάθαρη με τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες σημαντικά αποδυναμωμένους και το φιλοευρωπαϊκό Εθνικό Κόμμα Σκωτίας να αναδεικνύεται πιθανόν σε μεγαλύτερο παράγοντα επιρροής.
Η θέση των Τόρις για το Brexit και σε μικρότερο βαθμό για άλλα εσωτερικά ζητήματα όπως η λιτότητα, καθιστά σχεδόν απίθανο να μπορέσουν να βρουν έναν πρόθυμο εταίρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού και ως εκ τούτου πιθανότερο είναι από μια βουλή χωρίς αυτοδύναμο κόμμα να προκύψει μια κυβέρνηση υπό τους Εργατικούς.
Η JP Morgan υποστηρίζει ότι παρά την αβεβαιότητα, αυτό το αποτέλεσμα θα μπορούσε να προκαλέσει την άνοδο της στερλίνας.
(Πηγή: REUTERS/Eddie Keogh)
Θάλεια Δήμου
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα