Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ευρεία νίκη Μακρόν στον α' γύρο των γαλλικών βουλευτικών

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Ευρεία νίκη Μακρόν στον α' γύρο των γαλλικών βουλευτικών

ΑP Photo

 

 

Νικητής στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία με ποσοστό πάνω από 30% αναδεικνύεται το κόμμα του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, όπως είχαν προβλέψει οι δημοσκοπήσεις τις προηγούμενες ημέρες.

Με καταμετρημένο το 81% των ψήφων, το κόμμα του Μακρόν και οι σύμμαχοί του κερδίζουν το 31,4% των ψήφων στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Νωρίτερα, ινστιτούτα δημοσκοπήσεων εκτιμούσαν μετά το κλείσιμο της κάλπης, πως το κόμμα του προέδρου Μακρόν θα λάμβανε ποσοστό από 32,2-32,9%, με τη δεξιά να ακολουθεί τη στιγμή που το Εθνικό Μέτωπο καταγράφει πτώση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που έδωσαν στις 20:00 ώρα Γαλλίας τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων (Ipsos-Sopra Steria για τα France Télévisions/Radio France, LCP-Public Sénat, France 24, του Kantar Sofres-Onepoint για τα TF1/RTL/LCI και του Elabe για τα BFMTV/RMC):

Το κόμμα La République en marche (REM) του Εμανουέλ Μακρόν συγκεντρώνει ποσοστό 32,2-32,9%

Η Δεξιά (Οι Ρεπουμπλικάνοι) είναι το δεύτερο κόμμα με ποσοστό 20,9-21,5%.

Το Εθνικό Μέτωπο ακολουθεί σε μεγάλη απόσταση 13,1-14%.

Η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν παίρνει 11%.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα συγκεντρώνει 9-10,2%.

Επίσης, σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο του Βελγίου RTBF (που είχε ανακοινωθεί πριν το κλείσιμο της κάλπης, επικαλούμενο δύο exit polls), το PEM του Μακρόν προηγείται με ποσοστό περίπου 30%, τη στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι ακολουθούν με 19%-20%, το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο με 17%, η Ανυπότακτη Γαλλία με 12% και το Σοσιαλιστικό Κόμμα με 7-8%.


Εκτιμήσεις για τις έδρες του κοινοβουλίου

Τα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων προέβησαν και σε εκτιμήσεις για τον δεύτερο γύρο, σημειώνοντας πως το κόμμα του προέδρου Μακρόν θα εξασφαλίσει 390-445 από τις 577 έδρες του γαλλικού κοινοβουλίου. Αντίθετα, το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα λάβει 15-40 έδρες, χάνοντας μεγάλο κομμάτι της δύναμής του.

Η δεξιά αναμένεται να πάρει 80-132 έδρες και ενδεχομένως να στηρίξει την προεδρική πλειοψηφία.

Το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν, η οποία ήταν φιναλίστ στις προεδρικές εκλογές, θα συγκεντρώσει μόλις 1-10 έδρες, τη στιγμή που οι 15 βουλευτές αποτελούν το όριο για να μπορέσει κάποιος να σχηματίσει μια κοινοβουλευτική ομάδα.

Τέλος, η Ανυπότακτη Γαλλία του Ζαν-Λικ Μελανσόν αναμένεται να λάβει 10-23 έδρες.


Η διαδικασία

Οι ψηφοφόροι εκλέγουν τους 577 βουλευτές, έντεκα από τους οποίους εκπροσωπούν τους Γάλλους που διαμένουν στο εξωτερικό.  Αν κανένας από τους υποψήφιους μιας περιφέρειας δεν ξεπεράσει το 50% στον πρώτο γύρο, τότε αυτόματα ο πρώτος και ο δεύτερος σε ψήφους περνούν στο δεύτερο γύρο των εκλογών που θα διεξαχθεί στις 18 Ιουνίου και θα κερδίσει αυτός που θα κερδίσει την πλειοψηφία.

Με δεδομένο το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα της Πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν και οι Ανυπότακτοι του Μελανσόν, δεν είναι σίγουρο ότι θα εξασφαλίσουν τις 15 έδρες που είναι απαραίτητες για τη δημιουργία κοινοβουλευτικής ομάδας, και αυτό παρ' ότι αντιπροσωπεύουν εκατομμύρια ψήφων.


Προς αρνητικό ρεκόρ η συμμετοχή

Παράλληλα, τέσσερα ινστιτούτα δημοσκοπήσεων εκτιμούν πως το ποσοστό αποχής θα είναι ιδιαίτερα υψηλό. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, η αποχή στον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών αναμένεται να φθάσει σε ποσοστό ρεκόρ, μεταξύ 50-51%. Αν τελικά συμβεί αυτό, τότε θα πρόκειται για το υψηλότερο ποσοστό από την έναρξη της Πέμπτης Δημοκρατίας το 1958.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, το ποσοστό συμμετοχής είχε φτάσει το 40,75% στις 17:00 τοπική ώρα, σημειώνοντας σημαντική υποχώρηση, σχεδόν οκτώ ποσοστιαίων μονάδων, σε σχέση με τον πρώτο γύρο των βουλευτικών εκλογών του 2012 την ίδια ώρα (48,31%).

Εφημερίδα των Συντακτών





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0