Απαγόρευση δεύτερη χρονιά στο Gay Pride της Κωνσταντινούπολης
Από το Gay Pride του 2015 στην Κωνσταντινούπολη Η τελευταία παρέλαση, στις 28 Ιουνίου 2015, είχε διαλυθεί από την αστυνομία και με τη χρήση αντλιών νερού | AP Photo/Emrah Gurel, File
Με τη δικαιολογία ότι οι Γκρίζοι Λύκοι απειλούσαν να επιτεθούν στην παρέλαση, ο κυβερνήτης της Κωνσταντινούπολης απαγόρευσε τις εκδηλώσεις του Gay Pride της πόλης για δεύτερη χρονιά. Οι οργανωτές των εκδηλώσεων καταγγέλλουν ότι η απαγόρευση εδράζεται στις διακρίσεις που επιφυλάσσει το κράτος στην LGBT κοινότητα και όχι στην πραγματική απειλή, η οποία θα μπορούσε να ελεγχθεί.
Η παρέλαση είχε προγραμματιστεί για αύριο Κυριακή, αλλά η τοπική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι, για την ασφάλεια των συμμετεχόντων, μετά τις απειλές της οργάνωσης Γκρίζοι Λύκοι, την περασμένη εβδομάδα ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να την εμποδίσουν, αποφασίστηκε η απαγόρευσή της.
Όπως τονίστηκε, η απόφαση αφορά την ασφάλεια των Τούρκων πολιτών, αλλά και των τουριστών που μετείχαν ή θα την παρακολουθούσαν.
Πέρυσι, οι οργανωτές αμφισβήτησαν την απαγόρευση και αντιμετώπισαν μεγάλη καταστολή, ενώ αναμένεται η απόφασή τους για τη φετινή πορεία.
Η παρέλαση της Κωνσταντινούπολης, έως και το 2015, που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά ήταν η μεγαλύτερη εκδήλωση του LGBT κινήματος στον μουσουλμανικό κόσμο.
Η Κωνσταντινούπολη θεωρείται σχετικά ασφαλής πόλη για τα μέλη της κοινότητας σε σχέση με τον υπόλοιπο μουσουλμανικό κόσμο και τη Μέση Ανατολή και έως το 2014 η παρέλαση Gay Pride γινόταν υπό καλές και ειρηνικές συνθήκες.
Ωστόσο, το 2015, οι αρχές διέλυσαν την πορεία και τις εκδηλώσεις με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, αντλίες νερού, δακρυγόνα και πλαστικές σφαίρες.
Η αιτιολογία των αρχών ήταν ότι η παρέλαση πραγματοποιήθηκε εν μέσω Ραμαζανιού και χωρίς την άδεια των αρχών.
Στην Τουρκία η ομοφυλοφιλία δεν είναι παράνομη, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες μουσουλμανικές χώρες, ωστόσο η ομοφοβία είναι βαθιά ριζωμένη και εξαπλωμένη.
Τα μέλη της LGBT κοινότητας έρχονται αντιμέτωπα με κάθε είδους στιγματισμούς και διακρίσεις, ενώ όπως καταγγέλλουν η πολιτεία δεν τους προστατεύει ούτε στα στοιχειώδη δικαιώματά τους, δεδομένου ότι επηρεάζεται από βαθιά συντηρητικές και θρησκευτικές αρχές.
Όπως κατήγγειλε στο πρακτορείο Associated Press η Σεϊχάν Αρμάν, διεμφυλική καλλιτέχνις, «το γεγονός ότι η υπάρχουσα πολιτική εξουσία δεν κάνει τις απαραίτητες αλλαγές στο Σύνταγμα και διαρκώς μιλά εναντίον μας, βοηθά να αυξηθεί η ομοφοβία και κάθε άλλου είδους φοβία έναντί μας».
Ενώ η Ντενίζ Σαπκά, επίσης διεμφυλική, τονίζει:
«Το κράτος αρνείται να ασκήσει νέα πολιτική επί του θέματος και δεν υπάρχει νομοθεσία που να προστατεύει τα βασικά μας δικαιώματα. Η εργασιακή μας ζωή είναι πραγματικά πολύ δύσκολη».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα