Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Απειλεί με αντίμετρα ο Τσαβούσογλου

Αρχική | Κύπρος | Απειλεί με αντίμετρα ο Τσαβούσογλου

Μεβλούτ Τσαβούσογλου: «Θα λάβουμε μέτρα για τις μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων» | AP Photo/Ali Unal

 

 

 

Συντάκτης: Ακης Φάντης

Τουρκική φρεγάτα στέλνει η Άγκυρα να παρακολουθεί τις γεωτρήσεις, που πραγματοποιεί σκάφος ανοιχτά των ακτών της Κύπρου, όπως έκανε γνωστό το γενικό επιτελείο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Το πλωτό γεωτρύπανο «West Capella», που έχει ναυλωθεί από τη γαλλική Total και την ιταλική Eni, έλαβε θέση την Τετάρτη για την έναρξη ερευνών για τον εντοπισμό κοιτασμάτων φυσικού αερίου.

Η φρεγάτα με το όνομα «Γκιοκτσέαντα», που σημαίνει «Ίμβρος» στα ελληνικά, «εκπληρώνει το χρέος στην ανατολική Μεσόγειο με την παρακολούθηση του West Capella», σύμφωνα με την εφημερίδα Γενί Σαφάκ.

Σημειώνεται ότι φρεγάτα αυτή νηολογήθηκε μόλις πέρσι και έχει επάνω τελευταίας τεχνολογίας εξοπλισμό.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, χαρακτήρισε «μονομερή ενέργεια» την έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και προειδοποίησε ότι η Άγκυρα θα λάβει αντίστοιχα μέτρα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι «την ώρα που γίνονταν διαπραγματεύσεις για λύση στο Κυπριακό, είδαμε να φέρνει η ελληνοκυπριακή πλευρά ένα πλοίο στην περιοχή για γεωτρήσεις. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, στο θέμα της λύσης, επέδειξε ανειλικρίνεια. Εκεί που επικεντρωνόμαστε στη λύση, προβαίνουν με προκλητικό τρόπο σε μονομερείς γεωτρήσεις. Επειδή δεν ήταν ειλικρινείς, για τον λόγο αυτό δεν υπήρξε αποτέλεσμα.

»Δεν θα μείνουμε αμέτοχοι στις μονομερείς ενέργειες των Ελληνοκυπρίων. Ως προς τα βήματα που θα γίνουν για το θέμα αυτό συνεργαζόμαστε ήδη με το υπουργείο Ενέργειας. Θα προβούμε κι εμείς σε αντίστοιχα βήματα ενάντια στις μονομερείς αυτές ενέργειες», διαμήνυσε.


Αλ. Τσίπρας: Έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματά μας

Από την ελληνική πλευρά, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματά μας» και ότι «ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαβγίζει».

Σε σχετική ερώτηση του Αθηναϊκού και Μακεδονικό Πρακτορείου, σημείωσε πως οι τελευταίες εξελίξεις αποδεικνύουν ότι, όποιος έχει σχέδιο είναι σταθερός και διαπραγματεύεται και υπερασπίζεται τα δικαιώματα που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, πετυχαίνει.

«Θεωρώ ότι οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σ.σ.: για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο» σημείωσε ο πρωθυπουργός και αναφερθείς σε ρήση που αφορά την εξωτερική πολιτική,

Τόνισε δε ότι «η Ελλάδα ήταν, είναι και θα παραμείνει σταθερός πυλώνας στην περιοχή και τώρα που ανακάμπτει (σ.σ.: από την οικονομική κρίση) αποδεικνύεται χώρα πολύτιμος εταίρος της Ε.Ε., πολύτιμη χώρα για το ΝΑΤΟ, λόγω των σχέσεων μας με κρίσιμες χώρες στην ευρύτερη περιοχή».


Πολύ σημαντική η γεώτρηση

Στο μεταξύ ο υπουργός Ενέργειας της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, χαρακτήρισε πολύ σημαντική τη γεώτρηση αφού είναι η πρώτη δίπλα στο αιγυπτιακό κοίτασμα Ζορ, το οποίο αποδεδειγμένα διαθέτει τεράστιες ποσότητες φυσικού αερίου.

Μιλώντας στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, ο υπουργός επισήμανε ότι το υπουργείο Ενέργειας παρακολουθεί σε άμεσο χρόνο τις έρευνες στο τεμάχιο «Ονησίφορος».

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου, για το ενδεχόμενο η Τουρκία να προχωρήσει σε τοποθέτηση πλατφόρμας στο τεμάχιο έξι, ο υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι μελετώνται όλα τα ενδεχόμενα και γίνονται συντονισμένες ενέργειες κυρίως από το υπουργείο Εξωτερικών.

Η Κύπρος, σημείωσε, μπορεί να αντιδράσει μόνο με διπλωματικά και νομικά μέτρα σε περίπτωση που η Τουρκία επιχειρήσει να εγκαταστήσει πλατφόρμες σε οικόπεδα στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.


Οι διεκδικήσεις Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο κ. Λακκοτρύπης επισήμανε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την Κυπριακή Αποκλειστική Ζώνη σε τρία επίπεδα:

1. θεωρεί ότι η γεώτρηση που ξεκίνησε χθες στο τεμάχιο 11 «Ονησίφορος» βρίσκεται σε αιγυπτιακά νερά

2. θεωρεί ότι το μισό βόρειο κομμάτι του 6, το μισό 5 και το μισό 4 νοτιοδυτικά, ανήκουν στην Τουρκία

3. θεωρεί ότι τα τεμάχια 8, 9, 2, 3 και μεγάλο μέρος του 12 είναι αδειοδοτημένα από τα κατεχόμενα και ειδικότερα από την Τουρκική Εταιρία Πετρελαίων. Για τα τεμάχια αυτά αναζητούν πλατφόρμα ώστε να προχωρήσουν σε δικές τους έρευνες, κάτι το οποίο -όπως είπε ο κ. Λακκοτρύπης- είναι πολύ δύσκολο αφού καμία από τις μεγάλες εταιρίες δεν θα συνεργούσε σε μια παράνομη ενέργεια.

Ο κ. υπουργός αποκάλυψε ότι το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Barbaros, το 2014, ήταν στελεχωμένο από προσωπικό νορβηγικής εταιρίας.

Ένα χρόνο αργότερα η νορβηγική εταιρία ζήτησε από την Κυπριακή Δημοκρατία άδεια εκ μέρους των αιγυπτιακών αρχών για να χρησιμοποιήσει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ, ώστε να ολοκληρώσει τις σεισμολογικές μελέτες της.

Αντιδράσαμε είπε και απέστειλε ο ίδιος επιστολή στον ομόλογο του της Αιγύπτου, με αποτέλεσμα η συγκεκριμένη εταιρία να χάσει το συμβόλαιο.


ΟΗΕ: Να σκεφτούμε τα επόμενα βήματα

Τα Ηνωμένα Έθνη παραμένουν πρόθυμα και στη διάθεση των πλευρών που επιθυμούν να έλθουν σε συμφωνία σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα του διεθνούς οργανισμού, Στέφαν Ντουζαρίκ.

Είχε ερωτηθεί πώς βλέπει ο Αντόνιο Γκουτέρες τη συνέχιση του ρόλου των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες.

Προφανώς, είπε, πρέπει να σκεφθούμε τα επόμενα βήματά μας, όπως και τα μέρη, επαναλαμβάνοντας πως είναι καιρός προβληματισμού για όλες τις πλευρές.

Πρόσθεσε ότι ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αναφερόμενος στο Κραν Μοντανά ο εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα δήλωσε πως ήταν ξεκάθαρο από τις θέσεις των διαφόρων πλευρών ότι η διαφορά ήταν ακόμα αρκετά μεγάλη και η Διάσκεψη έπρεπε να κλείσει.

Για την έναρξη της διαδικασίας γεώτρησης στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας ο Στέφαν Ντουζαρίκ είπε ότι τα Ηνωμένα Έθνη δεν θα ήθελαν να δουν οποιαδήποτε περιστατικά, προσθέτοντας ότι προφανώς ανησυχούν από τις συνεχείς εντάσεις στη συγκεκριμένη περιοχή.


Ισραήλ και Τουρκία συζητούν ενεργειακή συνεργασία

Ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς, ανακοίνωσε επίσκεψη εντός του έτους στο Τελ Αβίβ του ομολόγου του της Τουρκίας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ, με στόχο το κλείσιμο συμφωνίας για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς αερίου που θα συνδέει τις δύο χώρες.

Μιλώντας σε διεθνή πετρελαϊκή σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη, ο κ. Στάινιτς πρόσθεσε ότι η επίσκεψη θα βοηθήσει στην επιτάχυνση και στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Το Ισραήλ, είπε, θέλει να αποκτήσει τη δυνατότητα να εξαγάγει φυσικό αέριο στην Τουρκία, όπως επίσης και στην Ευρώπη και στα Βαλκάνια, μέσω της τουρκικής επικράτειας.

Σχεδιάζει επίσης να προωθήσει έργο για την κατασκευή αγωγού μεταφοράς αερίου προς την Ιταλία, την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Στάινιτς διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ θεωρεί και τα δύο σχέδια κατασκευής αγωγών -και εκείνον προς την Ευρώπη και εκείνον προς την Τουρκία- πολύ σημαντικά, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Μη με αναγκάσετε να επιλέξω».

Εφημερίδα των Συντακτών





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Προκλητικός Ερντογάν από τα Κατεχόμενα: «Δεν είναι δυνατή η ομοσπονδιακή λύση στην Κύπρο»

20 Ιουλίου 2024, 12:44
Στα Κατεχόμενα προσγειώθηκε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος απηύθυνε εμπρηστική ...

Κύπρος: Υφυπουργός Πολιτισμού ο Μιχάλης Χατζηγιάννης

27 Φεβρουαρίου 2023, 17:46
 - Τι αναφέρουν κυπριακά ΜΜΕ   Έκπληξη στον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου στην Κύπρο, καθώς ο Μιχάλης ...

Κύπρος: Ο Νίκος Χριστοδουλίδης νέος πρόεδρος

12 Φεβρουαρίου 2023, 22:52
 Επίσημα Πρόεδρος ο Χριστοδουλίδης: Ενωμένοι να κάνουμε πράξη όσα υποσχεθήκαμε   Εμφανώς συγκινημένος ανέλαβε και επίσημα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0