Για αυτούς τους λόγους οδηγούνται στη φυλακή Ηριάννα και Περικλής
Το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης και τα ερωτήματα που παραμένουν αναπάντητα
Πορεία αλληλεγγύης για την Ηριάννα
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ:EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
Οι δικαστές αποφάσισαν. Η 29χρονη Ηριάννα Β.Λ. και ο 33χρονος Περικλής Μ. θα παραμείνουν στη φυλακή. Μόλις εκτίσουν την ποινή κάθειρξης 13 ετών, που τους επέβαλε την 1η Ιουνίου το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς», μπορούν να αφήσουν πίσω τους το κελί και να συνεχίσουν τη ζωή τους.
Η επίμαχη δικαστική απόφαση (2609/2017), η οποία αριθμεί 100 σελίδες περίπου και καθαρογράφτηκε πριν από λίγες ημέρες, εμπεριέχει το σκεπτικό που οδήγησε τους δικαστές αφενός να κρίνουν ένοχους τους δύο κατηγορουμένους για ένταξη και συγκρότηση στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και προμήθεια - κατοχή πυρομαχικών και όπλων και αφετέρου να απορρίψει το αίτημά τους για αναστολή εκτέλεσης των ποινών τους λόγω «επαγγελματικής πορείας» και «υγείας» αντίστοιχα.
Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έσπευσε να αξιοποιήσει προς όφελός της τη δικαστική απόφαση και τις αντιδράσεις που τη συνοδεύουν, ρίχνοντας εκ νέου νερό στον μύλο της αντιπαράθεσής της με τη Δικαιοσύνη, μια προσεκτικότερη ματιά στο σκεπτικό φέρνει στην επιφάνεια ορισμένα κενά, τα οποία ενισχύουν τους ισχυρισμούς περί… παραλογισμού στην καταδίκη των δύο κατηγορουμένων.
Αρχικά, είναι το ζήτημα του DNA. Στην απόφαση γίνεται αναλυτική αναφορά σε γεμιστήρα όπλου, ο οποίος εντοπίστηκε στην Πανεπιστημιούπολη του Ζωγράφου μαζί με άλλο «ορφανό» οπλισμό που αποδίδεται στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». Στην ακμή και στα χείλη του γεμιστήρα, λοιπόν, εντοπίστηκε «βιολογικό υλικό του οποίου ο γενετικός τύπος STR ταυτίζεται ως προς τα κοινά STR που προσδιορίστηκαν με τον γενετικό τύπο» της Ηριάννας. Μάλιστα, οι δικαστές εξηγούν στο σκεπτικό τους πως «ο συγκεκριμένος τύπος καταλήγει σε κλίμακα 1 προς 667.788.611», δηλαδή «δύναται να υπάρχουν το πολύ άλλα 8-9 άτομα με τον ίδιο γενετικό τύπο». Αυτό, σύμφωνα με τους δικαστές, καθιστά «σχεδόν αδύνατον» να υπάρχει και δεύτερο άτομο με τα ίδια χαρακτηριστικά στην Ελλάδα. Σε ελεύθερη μετάφραση, οι δικαστές δεν είναι σίγουροι αλλά εκτιμούν πως τα δύο DNA ταυτίζονται. Και με βάση αυτήν την εκτίμηση η 29χρονη βρίσκεται στη φυλακή και αδυνατεί να υλοποιήσει τα επαγγελματικά της σχέδια.
Σειρά παίρνει η Βαρκελώνη. Η ισπανική πόλη, που σύμφωνα με τους δικαστές, «είναι γνωστή για την εκεί δράση ανάλογων τρομοκρατικών οργανώσεων». Ο Περικλής Μ. και ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος (σ.σ. σύντροφος της Ηριάννας από το 2010 που έχει αθωωθεί αμετάκλητα, ήδη, από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για συμμετοχή του στην οργάνωση) ταξίδεψαν εκεί «αδικαιολόγητα, όχι για αναψυχή».
Το δικαστήριο φαίνεται να λαμβάνει υπ’ όψιν στο σκεπτικό του και τη σχέση του Παπαδόπουλου με την Ηριάννα. Επικαλείται, μάλιστα, αστυνομική έρευνα σε διαμέρισμα που ανήκε στη θεία της 29χρονης και στο οποίο διέμεναν ο σύντροφος της και ο Περικλής Π. Καταλήγει, λοιπόν, στο συμπέρασμα: «Όλοι δεν διατηρούσαν μεταξύ τους μόνο κοινωνικές επαφές, αλλά εντάσσονται στον ευρύτερο αντιεξουσιαστικό χώρο, ανεξάρτητα από τις εκπαιδευτικές επιδόσεις τους».
Επιπλέον, ένα ακόμη στοιχείο που -σύμφωνα με τους δικαστές πάντα- «δένει» την κατηγορία η οποία στέλνει στη φυλακή τον 33χρονο, είναι τμήμα δακτυλικού αποτυπώματος στην εσωτερική επιφάνεια εξωφύλλου ενός βιβλίου, το οποίο εντοπίστηκε σε σπίτι στον Βόλο, όπου διέμεναν κατηγορούμενοι σε άλλη δικογραφία της οργάνωσης.
Όσον αφορά στην απόρριψη του αιτήματος αναστολής των ποινών τους, το δικαστήριο δεν αφήνει περιθώριο για παρερμηνείες, εστιάζοντας «στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεων των κατηγορουμένων για ένταξη στην οργάνωση Συνομωσία Πυρήνων της Φωτιάς, η οποία έχει πραγματοποιήσει στο πλαίσιο της ένοπλης βίας και του αντάρκτικου πόλης πολλές επιθέσεις σε βάρος επιλεγμένων στόχων με κίνδυνο ξένα πράγματα και κίνδυνο για ανθρώπινες ζωές». Και προσθέτει: «Αν αφεθούν ελεύθεροι είναι πολύ πιθανόν να διαπράξουν και άλλα σχετικά με αυτά εγκλήματα. Οι περιοριστικοί όροι δεν αρκούν για να τους αποτρέψουν από την τέλεση παρόμοιων πράξεων».
Τι απάντησαν, επίσης, οι δικαστές στις αιτιάσεις των κατηγορουμένων ότι από τον εγκλεισμό τους θα υποστούν ανεπανόρθωτη βλάβη;
Αυτό δεν θα συμβεί, «δεδομένου ότι δεν αποκλείεται οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκπαιδευτική και επαγγελματική εξέλιξη, η δε συνέχιση σπουδών στο στάδιο του διδακτορικού για την Ηριάννα αφορά καθαρά την προσωπική της εξέλιξη και δεν τίθεται θέμα βιοπορισμού της. Θέματα υγείας του Περικλή ήδη προ ετών αντιμετωπίστηκαν μετά τη χειρουργική επέμβαση, με φαρμακευτική αγωγή».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα