Βόμβα που πυροδοτήθηκε από απόσταση σκότωσε τη δημοσιογράφο των «Panama Papers»
Η αστυνομία πιστεύει ότι ο εκρηκτικός μηχανισμός που σκότωσε μια επιφανή δημοσιογράφο στη Μάλτα είχε τοποθετηθεί κάτω από το αυτοκίνητό της και πυροδοτήθηκε από μακρινή απόσταση, έγινε γνωστό σήμερα από την κυβερνητική εκπρόσωπο, που δημοσιοποίησε τα πρώτα στοιχεία της έρευνας.
Η Ντάφνι Καρουάνα Γκαλιζία μια διάσημη δημοσιογράφος και σφοδρή επικρίτρια της κυβέρνησης, σκοτώθηκε τη Δευτέρα σε μια έκρηξη που κατέστρεψε το όχημά της, μόλις είχε φύγει από το σπίτι της.
Η δολοφονία προκάλεσε σοκ στο νησί της Μεσογείου και ο πρωθυπουργός Τζόζεφ Μούσκατ υποσχέθηκε να ανταμείψει οποιονδήποτε δώσει πληροφορίες σχετικά με αυτήν. Ωστόσο, οι τρεις γιοι της δημοσιογράφου απέρριψαν την προσφορά και αξίωσαν την παραίτησή του.
Ο Μαλτέζος πρωθυπουργός αρνήθηκε το ενδεχόμενο αυτό και μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, όπου η εκπρόσωπος τύπου του ανέφερε ότι οι ερευνητές καταγράφουν πρόοδο.
«Τα στοιχεία που προέκυψαν μας κάνουν να πιστεύουμε ότι η βόμβα τοποθετήθηκε κάτω από το όχημα και πυροδοτήθηκε από μακριά» τόνισε η ίδια, προσθέτοντας ότι ειδικοί από άλλες χώρες θα κληθούν ώστε να βοηθήσουν στο να ταυτοποιηθεί το κινητό τηλέφωνο που χρησιμοποιήθηκε για την πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού.
Σε μια συνέντευξη τύπου στη Βαλέτα, ο αρχηγός της αστυνομίας Λόρενς Κουτάζαρ διέψευσε ότι η βρετανική αστυνομία θα συμβάλει στις έρευνες μαζί με Ολλανδούς ειδικούς και μια ομάδα από το αμερικανικό FBI. Η εκπρόσωπος του Μουσκάτ είχε νωρίτερα αναφέρει την εμπλοκή Βρετανών αξιωματικών.
Σύμφωνα με τον αστυνομικό διοικητή, προς το παρόν δεν έχουν γίνει συλλήψεις και είναι νωρίς να συζητηθούν τα πιθανά κίνητρα. Επισήμανε ότι θα χρειαστούν εβδομάδες για να συλλεχθούν όλα τα στοιχεία από τον τόπο του εγκλήματος. Επιπλέον δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που έδωσε μια πηγή από την αστυνομία της Μάλτας ότι χρησιμοποιήθηκαν εκρηκτικά τύπου Semtex.
Κατά την άφιξή του στη Σύνοδο των Βρυξελλών, ο Μουσκάτ αρνήθηκε ότι έχει δημιουργήσει ένα «κράτος μαφίας» στη Μάλτα. «Οπωσδήποτε όχι» απάντησε.
Την ίδια ώρα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γνωστοποίησε ότι θα συνεδριάσει την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσει το θέμα της προστασίας των δημοσιογράφων και της ελευθερίας των ΜΜΕ στη Μάλτα.
«Η Μάλτα είναι η Μέκκα για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος και τους φοροφυγάδες» δήλωσε ο βουλευτής των Πρασίνων Σβεν Γκίγκολντ.
Πηγή: REUTERS, ΑΠΕ
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα