Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ακατάσχετη «αιμορραγία» επιχειρήσεων και κεφαλαίων προς Βουλγαρία-Ρουμανία

Αρχική | Οικονομία | Ακατάσχετη «αιμορραγία» επιχειρήσεων και κεφαλαίων προς Βουλγαρία-Ρουμανία

Του Προκόπη Χατζηνικολάου


Τη στιγμή που η Ελλάδα εισέρχονταν στην τέλεια καταιγίδα, αποτέλεσμα της «διαπραγμάτευσης» του 2015 που στηρίζονταν σε αυταπάτες του τύπου «θα δώσουν τα λεφτά γιατί δεν τους συμφέρει να διαλύσουμε την Ευρωζώνη», χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, διαβλέποντας τους κινδύνους από την επικίνδυνη πορεία της χώρας άνοιξαν λογαριασμούς σε Βουλγαρία - Ρουμανία μεταφέροντας εκεί κεφάλαια προκειμένου να μπορέσουν να εξασφαλίσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεών τους.

Μάλιστα η μετακίνηση κεφαλαίων σε Ρουμανία - Βουλγαρία, δεν έγινε προς θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στις χώρες αυτές, αλλά σε τοπικές και ξένες τράπεζες καθώς διάχυτος ήταν ο φόβος ότι ένα ατύχημα στην Ελλάδα θα είχε επιπτώσεις και στις εκεί θυγατρικές των εγχώριων τραπεζών.

Εκ των υστέρων και όπως προκύπτει από έρευνα της εταιρίας συμβούλων Alvarez & Marsal Ελλάς (A&M), για λογαριασμό της ΤτΕ, η απόφασή τους αποδείχθηκε σωτήρια καθώς στο τέλος Ιουνίου 2015 επιβλήθηκαν κεφαλαιακοί έλεγχοι. Πολλές επιχειρήσεις για να επιβιώσουν πρόλαβαν να ανοίξουνλογαριασμούς σε Βουλγαρία - Ρουμανία για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενα που θα τους οδηγούσαν σε λουκέτο. Οι υπολοιπες όμως είδαν τα επενδυτικά τους σχέδια να ακυρώνονται, ενώ οι εισαγωγικές αναγκάζονταν να πληρώσουν μπροστά όλο το ποσό των εμπορευμάτων.

Η εξασθένιση της θέσης της χώρας μας, μετά από οχτώ χρόνια άνευ προηγουμένου ύφεσης, σε σχέση με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία είναι δραματική. Στο διάστημα 2008 - Ιούλιος 2016, οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό (-46,1%) ενώ στο ίδιο διάστημα στη Βουλγαρία έχουν ενισχυθεί κατά 74,2% και στη Ρουμανία κατά 50,5%. Στο ίδιο διάστημα το ελληνικό ΑΕΠ έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 25% ενώ της Ρουμανίας έχει ενισχυθεί κατά 19% και της Βουλγαρίας κατά 12,5%. Το δημόσιο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται στο 26,7% στη Βουλγαρία, στο 38,4% στη Ρουμανία, ενώ στην Ελλάδα ξεπερνά το 180%.

Την ίδια στιγμή οι επενδύσεις στη Βουλγαρία ανέρχονται στο 3,6% του ΑΕΠ (την περίοδο 2013-2015), στη Ρουμανία στο 2,1% του ΑΕΠ, στην Κύπρο στο 4,3% του ΑΕΠ, ενώ σε στις δύο χώρες που βρίσκονταν στο παρελθόν σε μνημόνια στην Ιρλανδία και την Πορτογαλία οι επενδύσεις φθάνουν στο 48%(!) του ΑΕΠ στην πρώτη και στο 3,6% του ΑΕΠ στη δεύτερη. Στην Ελλάδα την ίδια περίοδο οι επενδύσεις μετά βίας φθάνουν στο 1% του ΑΕΠ.

Τα capital controls είχαν αντίκτυπο στις επιχειρήσεις καθώς δεν κατάφερναν να πληρώσουν τους προμηθευτές αλλα και τους πελάτες τους.

Οπως προκύπτει από την πρώτη έρευνα για τον αντίκτυπο των capital controls, μία στις δύο επιχειρήσεις δήλωσαν αντιμετώπισαν προβλήματα στην έγκαιρη εξόφλησή τους από τους πελάτες, με το πρόβλημα αυτό να είναι εντονότερο για τις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις με 5-9 εργαζομένους (68%) και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του χονδρικού και λιανικού εμπορίου (65%). Επίσης το 51% του συνόλου των επιχειρήσεων ανέφερε ότι οι όροι πληρωμής των προμηθευτών επηρεάστηκαν αρνητικά λόγω των περιορισμών.

Η αρνητική επίδραση ήταν εντονότερη στις επιχειρήσεις που απασχολούν 10-19 εργαζομένους, καθώς 67% εξ αυτών αναφέρουν ότι επηρεάστηκαν αρνητικά σε κάποιο βαθμό. Το 69% των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο εμπόριο επίσης ανέφερε αρνητικό αντίκτυπο στους όρους πληρωμής των προμηθευτών. Οι περιορισμοί είχαν αντίκτυπο και στη λειτουργία των επιχειρήσεων. Το 53% του συνόλου των επιχειρήσεων ανέφερε αρνητική επίδραση στη ζήτηση των προϊόντων και των υπηρεσιών τους εξαιτίας των περιορισμών. Η ολοκλήρωση παραγγελιών ήταν ο δεύτερος σε συχνότητα απαντήσεων τομέας στον οποίο αντιμετώπισαν προβλήματα οι επιχειρήσεις λόγω των περιορισμών (σύμφωνα με το 47% του συνόλου των επιχειρήσεων). Ταυτόχρονα τα επενδυτικά σχέδια των μεγάλων επιχειρήσεων έχουν επηρεαστεί αρκετά από τους περιορισμούς, αλλά ως επί το πλείστον έχουν αρχίσει να δρομολογούνται εκ νέου. Τα επενδυτικά σχέδια των μικρότερων επιχειρήσεων όμως φαίνεται να έχουν επηρεαστεί πιο έντονα, κυρίως εξαιτίας της υπάρχουσας αβεβαιότητας.

Liberal.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αυτή είναι η λίστα με τα 123 προϊόντα που έχουν μείωση τιμής έως 15% στα σούπερ μάρκετ

22 Οκτωβρίου 2024, 14:04
  - Η λίστα με τους 123 κωδικούς περιλαμβάνει προϊόντα ευρείας κατανάλωσης από τρόφιμα, καθαριστικά ...

Mε έκπτωση 53% η τιμή της ΔΕΗ για τον Αύγουστο - Στα 16,391 λεπτά/KWh

02 Αυγούστου 2024, 01:10
Την τιμή του Αυγούστου για το πράσινο τιμολόγιο ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η τιμή ...

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0