Γιορτάζοντας τα 120 χρόνια της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης
Η Κοινότητα που ιδρύθηκε το 1897 είναι η παλαιότερη ελληνική οργάνωση στην Αυστραλία και η δεύτερη αρχαιότερη ελληνική οργάνωση της διασποράς
Φωτο: Μέλη της Κοινότητας στο Shrine of Remembrance τη δεκαετία του '30
Η Ελληνική Kοινότητα Μελβούρνης γιορτάζει την 120ή επέτειό της με σειρά διαλέξεων και παρουσιάσεων οι οποίες, αφενός, επικεντρώνονται στην ιστορία της και, αφετέρου, επιχειρούν να σκιαγραφήσουν την πορεία της προς το μέλλον.
Η Κοινότητα ιδρύθηκε το 1897 από μερικούς από τους πρώτους Ελληνες της Μελβούρνης και είναι η παλαιότερη ελληνική οργάνωση στην Αυστραλία και η δεύτερη αρχαιότερη ελληνική οργάνωση της διασποράς, μετά την Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.
Βασικοί πρωταγωνιστές της οργάνωσης κατά τη διάρκεια της ιδρυτικής της περιόδου ήταν ο Αλέξανδρος Β. Μανιάκης (από τη Ζάκυνθο), ο Γρηγόριος Π. Ματορίκος (από τις Σπέτσες) και ο Αντώνιος ΙΙ Λεκατσάς (από την Ιθάκη), οι οποίοι οραματίστηκαν να δημιουργήσουν μια οργάνωση με δημοκρατική δομή, που θα εξυπηρετεί τις θρησκευτικές, πολιτιστικές και εκπαιδευτικές ανάγκες των μελών της. Για σχεδόν 120 χρόνια η ΕΟΚΜΒ υπήρξε και συνεχίζει να είναι υποστηρικτής της πολιτιστικής πολυμορφίας με την προώθηση της πλούσιας ιστορίας και πολιτισμού μας στους κατοίκους της Βικτώριας.
Σήμερα η Κοινότητά μας έχει πολλές χιλιάδες εγγεγραμμένα μέλη, με αποτέλεσμα να είναι η μεγαλύτερη σε αριθμό μελών ελληνική οργάνωση στην Αυστραλία. Στο πνεύμα των ιδρυτικών μελών της, το Διοικητικό Συμβούλιο έχει δεσμευτεί να συνδέσει τα μέλη της με όλα τα θέματα που αφορούν τους Ελληνοαυστραλούς της Μελβούρνης και να εξασφαλίσει ότι θα τους παρέχει την υψηλότερη δυνατή ποιότητα υπηρεσιών.
O γενικός γραμματέας της Κοινότητας, κ. Κώστας Μάρκος, αναφερόμενος στην επέτειο του ιστορικού οργανισμού, επισήμανε τον καθοριστικό ρόλο της Κοινότητας στα παροικιακά δρώμενα.
«Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την επέτειο των 120 χρόνων της Κοινότητάς μας, συνδέονται στενά με την πλούσια ιστορία του οργανισμού μας, τις αλληλεπιδράσεις της μέσα στην 'παροικία / κοινότητά' μας καθώς και την ευρύτερη κοινότητα της Μελβούρνης» δήλωσε. «Προσφέρει, επίσης, την ευκαιρία να προβληματιστούμε και να καθορίσουμε τον μελλοντικό ρόλο των οργανώσεων όπως της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και την εκδήλωση μελλοντικών προσπαθειών που δίνουν έμφαση στην πολυπολιτισμική μας κοινωνία» συνέχισε.
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΩΝ ΔΙΑΛΕΞΕΩΝ/ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΩΝ
- Κυριακή, 19 Νοεμβρίου, 3.00μμ. - Ελληνικό Κέντρο - Mezzanine, 168 Lonsdale St, Μελβούρνη
Εορτασμός της 44ης επετείου της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σύντομη συζήτηση, ζωντανή ελληνική μουσική και την προβολή ντοκιμαντέρ που παρουσιάζει τα γεγονότα όπως συνέβησαν το 1973.
* Η εκδήλωση διοργανώνεται από την Επιτροπή Εορτασμού του Πολυτεχνείου.
- Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου, 7:00μμ. - Ελληνικό Κέντρο - Mezzanine, 168 Lonsdale St, Μελβούρνη
Η ερευνήτρια Τζουλιάνα Χαρπαντίδου θα παρουσιάσει δεύτερη διάλεξη για την ιστορία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης με έμφαση στις ταραγμένες δεκαετίες του '50 και '60.
- Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 7:00μμ. - Ελληνικό Κέντρο - Mezzanine, 168 Lonsdale St, Μελβούρνη
Ο Andrew Jackomos παρουσιάζει διάλεξη σχετικά με τη «σύνδεση Ελλήνων-Αβορίγινων»
Ο Andrew Jackomos είναι ο Επίτροπος Βικτώριας για τα Παιδιά και Νέους Ιθαγενείς και ο γιος του Alick και της Merle Jackomos (με καταγωγή από τη φυλή Yorta Yorta) και εγγονός Καστελορίζιων μεταναστών, που έφτασαν στη Μελβούρνη στις αρχές του 1900.
Ο Andrew εξετάζει προσεκτικά τους δεσμούς και τις ομοιότητες μεταξύ των Αβοριγίνων και των ελληνικών κοινοτήτων. Στη διάλεξή του, θα μιλήσει για τη συμβολή του πατέρα του σε θέματα δικαιοσύνης των Αβοριγίνων στη Βικτώρια.
- Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, 3.00μμ. - Ελληνικό Κέντρο - Mezzanine, 168 Lonsdale St, Μελβούρνη
Παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Μιχελακάκη «Η κρίση της ελπίδας». Ο γνωστός καλλιτέχνης και πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Κοινότητας, Γιώργος Μιχελακάκης, παρουσιάζει μια σε βάθος ανάλυση των έργων πολλών μεταπολεμικών Ελληνοαυστραλών καλλιτεχνών, ποιητών και συγγραφέων, για το πώς η δουλειά τους αντανακλούσε τόσο το περιβάλλον όσο και τις εμπειρίες τους ως μετανάστες στην Αυστραλία.
* Η εκδήλωση παρουσιάζεται σε συνεργασία με τον Εργατικό Σύνδεσμο «Δημόκριτος».
- Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 7.00μμ. - Ελληνικό Κέντρο - Mezzanine, 168 Lonsdale St, Μελβούρνη
«H επέτειος των 120 χρόνων: Οι νέοι στην Ελληνική Κοινότητα» - Συζήτηση
Στο πλαίσιο της επετείου των 120 χρόνων της Κοινότητας, η Εθνική Ένωση Ελλήνων Φοιτητών Αυστραλίας (NUGAS Victoria) γιορτάζει τη συμμετοχή της νεολαίας στην Κοινότητα. Η NUGAS Victoria προετοιμάζεται για ένα βράδυ συζήτησης, δικτύωσης, ποτών και μουσικής. Στόχος αυτής της βραδιάς είναι να συζητήσουμε την αντίληψη που έχουν οι νέοι μας για την ταυτότητά τους ως νέες γενιές Ελληνοαυστραλών σε σχέση με τον πολιτισμό, τη γλώσσα και την κληρονομιά. Οι πανελίστες και οι συμμετέχοντες στη συζήτηση θα εξετάσουν τέτοιες τάσεις αντιμετωπίζοντας τις ανάγκες των νέων μας, τον ρόλο των οργανισμών όπως το NUGAS, τον τρόπο με τον οποίο οι οργανισμοί αυτοί μπορούν να μεγιστοποιήσουν τα οφέλη της συμμετοχής των φοιτητών και, τέλος, τις στάσεις των γονέων και των παππούδων, που επηρέασαν την κατανόησή μας για το τι εστί να είσαι Έλληνας.
- Κυριακή, 10 Δεκεμβρίου, 3:00μμ.- Ελληνικό Κέντρο - Mezzanine, 168 Lonsdale St, Μελβούρνη
"Το ξεκίνημα της Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βικτώρια", του Δρ Trevor Batrouney.
Ο Δρ Trevor James Anthony Batrouney είναι τέταρτης γενιάς Αυστραλολιβανέζος. Ο παππούς του μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1889. Στο πλαίσιο της διάλεξής του, ο Δρ. Batrouney θα περιγράψει μια σειρά από ιστορικά γεγονότα που αποκαλύπτουν το ξεκίνημα της Ορθοδοξίας στη Βικτώρια. Γνωρίζατε ότι η Συριακή Κοινότητα ήταν στενά συνδεδεμένη με την Ελληνική Εκκλησία και Κοινότητα στα τέλη του 19ου αιώνα; Ελάτε να μάθετε την ιστορία της πρώτης μας Ορθόδοξης Εκκλησίας στη Βικτώρια, του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα