Η Δημοτική Αστυνομία αρμόδια να επιβάλλει πρόστιμα για παραβιάσεις σχετικές με ζώα συντροφιάς
Αρμόδια και με το νόμο η Δημοτική Αστυνομία για την επιβολή προστίμων σε παραβάσεις σχετικές με ζώα συντοφιάς
Στις 31 Ιουλίου 2017 ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο οποίο προβλέπεται, επισήμως πλέον, η αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας, παράλληλα με την Ελληνική Αστυνομία, στη διενέργεια ελέγχου και επιβολής διοικητικών προστίμων σχετικά με τα ζώα. Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αστυνομία θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για την κακοποίηση ή θανάτωση ζώων, την μη τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, την παράλειψη των κανόνων ευζωίας του ζώου, την εγκατάλειψη ζώου, την παράλειψη τήρησης ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας ζώων συντοφιάς και τη χρησιμοποίηση ζώου σε οποιαδήποτε είδους μονομαχία. Σύμφωνα με το νόμο 4235/2014, άρθρο 46, επιπλέον αρμόδιοι και εξουσιοδοτημένοι για τις παραβάσεις που σχετίζονται με τα ζώα είναι οι αστυνομικοί, οι υπάλληλοι της Δασικής Υπηρεσίας, οι υπάλληλοι των τελωνείων, οι υπάλληλοι των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (Σ.Υ.Κ.Ε.), οι υπάλληλοι του Λιμενικού Σώματος και τέλος οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.
Κατόπιν αυτής της νομοθετικής εξέλιξης, είναι πολύ σημαντικό οι Δήμοι να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου η Δημοτική Αστυνομία να μπορεί να επιβάλει πρόστιμα σε κηδεμόνες δεσποζόμενων ζώων που επιμένουν να μην τοποθετούν microchip αλλά και να μεριμνήσουν προκειμένου περιστατικά κακοποίησης ζώων να επιφέρουν άμεσες κυρώσεις στους παραβάτες αποφορτίζοντας την Ελληνική Αστυνομία στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό. Υπενθυμίζουμε ότι τα έσοδα από τα ανωτέρω διοικητικά πρόστιμα συγκαταλέγονται στον προυπολογισμό του Δήμου και διατίθενται για τη βελτίωση των καταφυγίων και κτηνιατρείων εντός του Δήμου.
Στις 31 Ιουλίου 2017 ψηφίστηκε στη Βουλή το πολυνομοσχέδιο για τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στο οποίο προβλέπεται, επισήμως πλέον, η αρμοδιότητα της Δημοτικής Αστυνομίας, παράλληλα με την Ελληνική Αστυνομία, στη διενέργεια ελέγχου και επιβολής διοικητικών προστίμων σχετικά με τα ζώα.
Συγκεκριμένα, η Δημοτική Αστυνομία θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για την κακοποίηση ή θανάτωση ζώων, την μη τοποθέτηση ηλεκτρονικής σήμανσης σε δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς, την παράλειψη των κανόνων ευζωίας του ζώου, την εγκατάλειψη ζώου, την παράλειψη τήρησης ενημερωμένου βιβλιαρίου υγείας ζώων συντοφιάς και τη χρησιμοποίηση ζώου σε οποιαδήποτε είδους μονομαχία.
Σύμφωνα με το νόμο 4235/2014, άρθρο 46, επιπλέον αρμόδιοι και εξουσιοδοτημένοι για τις παραβάσεις που σχετίζονται με τα ζώα είναι οι αστυνομικοί, οι υπάλληλοι της Δασικής Υπηρεσίας, οι υπάλληλοι των τελωνείων, οι υπάλληλοι των Σταθμών Υγειονομικού Κτηνιατρικού Ελέγχου (Σ.Υ.Κ.Ε.), οι υπάλληλοι του Λιμενικού Σώματος και τέλος οι ιδιωτικοί φύλακες θήρας των κυνηγετικών οργανώσεων.
Κατόπιν αυτής της νομοθετικής εξέλιξης, είναι πολύ σημαντικό οι Δήμοι να προμηθευτούν τον απαραίτητο εξοπλισμό προκειμένου η Δημοτική Αστυνομία να μπορεί να επιβάλει πρόστιμα σε κηδεμόνες δεσποζόμενων ζώων που επιμένουν να μην τοποθετούν microchip αλλά και να μεριμνήσουν προκειμένου περιστατικά κακοποίησης ζώων να επιφέρουν άμεσες κυρώσεις στους παραβάτες αποφορτίζοντας την Ελληνική Αστυνομία στο μέτρο που αυτό είναι δυνατό.
Υπενθυμίζουμε ότι τα έσοδα από τα ανωτέρω διοικητικά πρόστιμα συγκαταλέγονται στον προυπολογισμό του Δήμου και διατίθενται για τη βελτίωση των καταφυγίων και κτηνιατρείων εντός του Δήμου.
Η ομάδα του Dogs' Voice
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα