Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

«Εκατομμύρια δολάρια συγγενών του Ερντογάν σε offshore»

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | «Εκατομμύρια δολάρια συγγενών του Ερντογάν σε offshore»

Ανταλλαγή πυρών μεταξύ του Κιλιτσντάρογλου και του Ερντογάν | AP Photo/Emrah Gurel

 

 

 

Σε αποκαλύψεις για μεγάλες καταθέσεις συγγενών του Τούρκου προέδρου σε εταιρεία με έδρα εξωχώριους φορολογικούς παραδείσους προχώρησε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης CHP, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα.

Ο επικεφαλής του κεμαλικού κόμματος υποστήριξε ότι έχει στην κατοχή του έγγραφα μεταφοράς εκατομμυρίων δολαρίων από συγγενείς του Ταγίπ Ερντογάν σε μια εταιρία βιτρίνα στη Νήσο του Μαν, μεταξύ Ιρλανδίας και Βρετανίας.

Σύμφωνα με τον Κιλιτσντάρογλου, πρόκειται για την εταιρεία με την επωνυμία Bellway Limited, που ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου του 2011.

Ηταν εταιρεία «ενός ανδρός», είπε ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, του Σιντίκ Αγιάν, του οποίου η διεύθυνση κατοικίας είναι στην Κωνσταντινούπολη.

Στις 15 Νοεμβρίου του ίδιου έτους, ο Αγιάν μετάφερε την εταιρεία του στον Κασίμ Οζτάς, κάτοικο επίσης Κωνσταντινούπολης.

Οπως υποστήριξε ο ηγέτης του CHP έχει στη διάθεση του αποδεικτικά στοιχεία για τραπεζικές συναλλαγές (SWIFT), αναφέροντας ότι:


◼ Στις 15 Δεκεμβρίου 2011 ο Ziya İlgen, κουνιάδος του Ερντογάν, έστειλε 2,5 εκατομμύρια δολάσια στην Bellway Ltd. και ο αδελφός του, Μουσταφά Ερντογάν, έστειλε άλλα 2,5 εκατ.


◼ Στις 26 Δεκεμβρίου 2011 ο Ziya İlgen έστειλε στην ίδια εταιρεία 1,25 εκατ. σολάρια και ο Μουσταφάν Ερντογάν άλλα τόσα.


◼ Μια ημέρα αργότερα, στις 27 Δεκεμβρίου 2011, ο Osman Ketenci, πεθερός του μεγαλύτερου γιου του Ερντογάν, Αχμέτ Μπουράκ, έστειλε 1,25 εκατ. δολάρια στην Bellway Ltd και ο Mustafa Gündoğan (συνεργάτης από πολύ παλιά του Ερντογάν) έστειλε άλλα 1,25 εκατ. δολάρια.


◼ Την επομένη, 28 Δεκεμβρίου 2011, ο Mustafa Gündoğan έστειλε 250.000 δολάρια και ο συμπέθερος, Osman Ketenci, 1 εκατομμύριο δολάρια.


◼ Στις 29 Δεκεμβρίου 2011, ο μεγάλος γιος του προέδρου, ο Αχμέτ Μπουράκ Ερντογάν, έστειλε 1,45 εκατ. δολάρια.


◼ Και όταν μπήκε η καινούργια χρονιά, στις 4 Ιανουαρίου 2012, ο Αχμέτ Μπουράκ κατέθεσε στον λογαριασμό της Bellway Ltd  2,3 εκατ. δολάρια.


Το 2011 και το 2012 ο γαμπρός του Ερντογάν και ο αδελφός του έστειλαν χρήματα σε offshore. Γιατί ο αδελφός σου μπήκε στον κόπο να στείλει εκατομμύρια σε μια εταιρία που αξίζει μία λίρα; Ζητάμε από τον Ερντογάν να μας πει ποιος είναι ο Σιντκί Αιχάν (ιδρυτής αυτής της εταιρείας) και ο Κασίμ Οζτάς.

Τώρα έχουμε στα χέρια μας όλα τα έγγραφα των συναλλαγών. Κι αν αυτό δεν είναι αρκετό για σένα, έχουμε και όλες τις λεπτομέρειες της τράπεζας. Αυτή είναι μια μικροσκοπική εταιρεία που ιδρύθηκε στη Νήσο του Μαν, ένα μικροσκοπικό νησί. Έχουμε στα χέρια μας τα χαρτιά αυτής της εταιρείας. Ξέρεις ποιοι είναι οι ιδρυτές αυτοί;» τόνισε ο Κιλιτσντάρογλου κρατώντας στα χέρια του τα υποτιθέμενα αποδεικτικά στοιχεία.

Υπό τις φωνές των βουλευτών, που ζητούσαν την παραίτηση του Ερντογάν, τόνισε επίσης το εξής: «Μου είπες ότι θα είμαι ένας τιποτένιος, εάν δεν μπορώ να αποδείξω τους ισχυρισμούς μου. Ορίστε, εδώ είναι τα χαρτιά. Ποιος είναι ο τιποτένιος τώρα;» «Έχεις ισχυριστεί ότι ξόδεψες 30 δισ. δολάρια για τους πρόσφυγες της Συρίας. Που είναι αυτά τα χρήματα; Θα απαντήσεις στη Δικαιοσύνη».

Πριν λίγα 24ωρα ο Ταγίπ είχε απαντήσει με καθυστέρηση πέντε ημερών στις προαναγγελθείσες του Κεμάλ καλώντας τον να τις αποδείξει. «Εάν το αποδείξεις, δεν θα παραμείνω ούτε λεπτό στο προεδρικό αξίωμα» είχε πει.

Σήμερα μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ περιορίστηκε στο να υποστηρίξει πως ο Κιλιτσντάρογλου έκανε τέτοιες καταγγελίες στο παρελθόν και μπορεί να τις επαναλάβει ξανά. «Μπορεί να το αποδείξει με έγγραφα; Όχι», δήλωσε.

Ο Ερντογάν κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι γίνεται το «βασικό κόμμα της προδοσίας» της Τουρκίας, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον ηγέτη του χαρακτηρίζοντάς τον «εξαιρετικά μπερδεμένο».

Συγκεκριμένα είπε ότι «είναι πολύ ατυχές να παρατηρούμε ότι το CHP μετατρέπεται γρήγορα σε βασικό κόμμα προδοσίας λόγω του συγκεκριμένου προσώπου».

Εφημερίδα των Συντακτών





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0