Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Αγάπη και έρωτας - Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Αρχική | Τα δικά σας άρθρα | Αγάπη και έρωτας - Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Συγχέουμε πολλές φορές την αγάπη και τον έρωτα, αποδίδοντας στις δύο αυτές λέξεις την ίδια έννοια. Πώς όμως συνδέονται αυτά τα δύο, είναι το ίδιο;

Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που αναστατώνει συθέμελα την ύπαρξη εκείνου που περιβάλλει. Είναι μία έντονη επιθυμία για σαρκική ένωση που διακατέχεται ταυτόχρονα από έντονη επιθυμία, πάθος για κατάκτηση και ορμή. Είναι ένα πάθος και λιγότερο συναίσθημα που διακατέχεται από εγωισμό, κυνικότητα και επιθυμία κυριαρχίας επάνω στην ύπαρξη του άλλου. Η ψυχή του ερωτευμένου μοιάζει με μία σπίθα  που όταν εξαπλωθεί και γίνει φωτιά μπορεί να κάψει τα πάντα. Ο έρωτας είναι ένα συναίσθημα που ναι μεν ξαναγεννά την ψυχή του ανθρώπου και τον λυτρώνει, πολλές φορές αν δεν ελεγχθεί μπορεί να αποβεί και καταστροφικό.

Η αγάπη, από την άλλη, είναι ένα συναίσθημα που δεν έχει μέσα του εγωισμό, ενδιαφέρεται για το καλό του άλλου ανεξαρτήτως των συναισθημάτων που έχει το πρόσωπο για εμάς. Η αγάπη δεν έχει μέσα της εκδικητικότητα, οργή, δεν προσδοκά την ανταπόδοση. Ο άνθρωπος που αγαπάει είναι απελευθερωμένος από τον φόβο, από την οργή, από την επιθυμία της εξουσίας. Μπορούμε να πούμε πως όταν με την πάροδο του χρόνου η φλόγα και η λαχτάρα του έρωτα έχει αρχίσει να φθίνει, αυτό που αναδύεται περισσότερο είναι η αγάπη.

Φυσικά , μπορεί να υπάρξει μία αρμονική συνύπαρξη και των δύο σε μία σχέση ,αλλά αυτό απαιτεί χρόνια, ωριμότητα, αμοιβαία συμμετοχή και ξεδίπλωμα της ύπαρξης στον άλλο.

Ας διαχωρίσουμε, λοιπόν, την έννοια του έρωτα από την έννοια της αγάπης.






Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μια Αλφαβήτα ο δρόμος του Κορωνοϊού - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

18 Ιουλίου 2021, 13:24
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

200 χρόνια ελευθερίας 1821-2021 - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

07 Απριλίου 2021, 23:51
 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

Ένα δάκρυ για τον Ντιέγκο - Του Δημήτρη Σουλιώτη

06 Δεκεμβρίου 2020, 05:10
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή… Ακούγοντας την είδηση του θανάτου του ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0