Πιο κοντά ο ανασχηματισμός
ΔΩΡΑ ΑΝΤΩΝΙΟΥ
Δεδομένης της επίδρασης που επιφέρει στη λειτουργία της κυβέρνησης η ονοματολογία, το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιθυμούσε να ανοίξει από τώρα η συζήτηση για τον ανασχηματισμό.
Η ώρα των αποφάσεων για τη διαχείριση της κατάστασης που προέκυψε για την κυβέρνηση μετά την παραίτηση του υφυπουργού Παιδείας Κώστα Ζουράρι, στον απόηχο των πρωτοφανών ύβρεων που εκστόμισε, έφθασε. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όπως έγινε γνωστό, αμέσως μετά την παράδοση στο γραφείο της επιστολής παραίτησης του κ. Ζουράρι, μετακύλισε τις αποφάσεις του για μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας του κρίσιμου πολυνομοσχεδίου, χθες.
Η παραίτηση Ζουράρι, όπως ήταν αναμενόμενο, αναζωπύρωσε τα σενάρια ανασχηματισμού της κυβέρνησης, ο οποίος, ούτως ή άλλως, αναμενόταν να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του μήνα, μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup της 22ας Ιανουαρίου. Η εξέλιξη αυτή, ωστόσο, κάθε άλλο παρά χαροποίησε το Μαξίμου, που δεν επιθυμούσε να ανοίξει η συζήτηση από τώρα, δεδομένης της παραλυτικής επίδρασης που διαπιστωμένα επιφέρει στη λειτουργία της κυβέρνησης η ονοματολογία και τα σενάρια για αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Ωστόσο, από την πρώτη στιγμή, από το πρωθυπουργικό περιβάλλον θέλησαν να χαμηλώσουν τους τόνους, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά και με την επισήμανση ότι δεν είναι και τόσο σοβαρό το κενό που προκύπτει στην κυβέρνηση ώστε να προκαλεί πρόβλημα στη λειτουργία της ή να επιβάλλει την άμεση λήψη αποφάσεων που θα προξενήσουν ντόμινο αλλαγών. Οι αναφορές αυτές παραπέμπουν είτε σε απόφαση για κάλυψη τώρα του κενού που δημιουργήθηκε με την τοποθέτηση κάποιου άλλου στελέχους προερχόμενου από τους ΑΝΕΛ στη θέση αυτή είτε σε απόφαση να παραμείνει η θέση κενή μέχρι να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός του κ. Τσίπρα για τις αλλαγές που επιθυμεί να κάνει στο κυβερνητικό σχήμα.
Σε κάθε περίπτωση, πάντως, και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι είναι μάλλον δύσκολο να προχωρήσει ο πρωθυπουργός στον ανασχηματισμό που σχεδιάζει, πριν τουλάχιστον από τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το διήμερο 19 και 20 Ιανουαρίου. Και αυτό διότι εκεί αναμένεται να τεθεί από τις εσωκομματικές ομαδοποιήσεις και το ζήτημα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα προκειμένου να καταστεί αυτό περισσότερο αποτελεσματικό και με προσανατολισμό πιο κοντά στις πολιτικές καταβολές του κόμματος. Επιπλέον, ουδείς επιθυμεί τη συνεδρίαση που πραγματοποιείται τώρα, για να αναδειχθούν οι προτεραιότητες της επόμενης περιόδου αμέσως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης, να επισκιάσουν πικρίες από στελέχη που θα απομακρυνθούν από την κυβέρνηση ή από άλλα στελέχη που θεωρούν εαυτούς «υπουργοποιήσιμους» αλλά δεν θα λάβουν θέση στο νέο κυβερνητικό σχήμα.
Αντιδράσεις ΑΝΕΛ
Πάντως, η παραίτηση Ζουράρι έχει και ακόμη μία παράμετρο, ιδιαίτερα σημαντική. Αν ο βουλευτής των ΑΝΕΛ προχωρήσει σε ανεξαρτητοποίηση, θα υπάρξει περαιτέρω συρρίκνωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας στη Βουλή. Οι δηλώσεις που επέφεραν την επιστολή παραίτησης προκάλεσαν ισχυρές αντιδράσεις στις τάξεις του μικρού κυβερνητικού εταίρου και δυσαρέσκεια συναδέλφων του βουλευτών, που θεωρούν ότι το κόμμα δεν έχει την πολυτέλεια να ανοίγει μέτωπα στη δεδομένη συγκυρία. Ο ίδιος ο κ. Ζουράρις, χθες, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης, καθώς ανέφερε (ΑΝΤ1) ότι διατηρεί τη βουλευτική έδρα, η οποία, όπως είπε, είναι προσωπική. Στην ερώτηση αν παραμένει μέλος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των ΑΝΕΛ ή όχι, απάντησε ότι ο ίδιος δεν έχει ιδέα, καθώς δεν συζητήθηκε το θέμα αυτό. Φρόντισε, ωστόσο, να αναφέρει ότι θα υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο στη Βουλή.
Έντυπη
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα