Διοικητικό Πρωτοδικείο: Νόμιμη η κράτηση του τούρκου αξιωματικού
Τι αναφέρει το σκεπτικό της απόφασης
Ο τούρκος αξιωματικός μαζί με άλλους επτά είχε καταφύγει στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016
(Φωτογραφία: ΑΠΕ)
Νόμιμη κρίθηκε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο η απόφαση για κράτηση του τούρκου αξιωματικού, που μαζί με άλλους επτά είχε καταφύγει στην Αλεξανδρούπολη μετά την απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.
Σύμφωνα με την απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, δεν έχει συμπληρωθεί ακόμη το ανώτατο όριο κράτησης που είναι 18 μήνες, ενώ εφόσον δεν είναι εφικτή η απομάκρυνσή του από τη χώρα δεν παραβιάζεται το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ.
«Η ατομική συμπεριφορά του, όπως η παράνομη είσοδος στη χώρα, συνιστά σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και για την εθνική ασφάλεια», αναφέρει ο Πρόεδρος Υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου, ο οποίος απορρίπτει και την εναλλακτική πρόταση για υποχρεωτική διαμονή του Τούρκου σε συγκεκριμένη κατοικία και υπό αστυνομική επιτήρηση, με το σκεπτικό ότι «η προσωπική ασφάλεια του αλλοδαπού δεν επιτρέπει εφαρμογή εναλλακτικού τρόπου κράτησης».
Παράνομη και αυθαίρετη χαρακτήρισαν την κράτηση του οι δικηγόροι του πιλότου, στη χθεσινή ακρόασή τους από τον πρόεδρο υπηρεσίας του Διοικητικού Πρωτοδικείου.
Ο δικαστής απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς τους αλλά και την πρόταση που έθεσαν για απελευθέρωση του στρατιωτικού και υποχρεωτική διαμονή του σε συγκεκριμένη διεύθυνση ώστε να επιτηρείται από την αστυνομία.
Το πρωί της Τρίτης, ο πρόεδρος του Διοικητικού Πρωτοδικείου δημοσίευσε την 4 σελίδων απόφαση του, σύμφωνα με την οποία γίνεται δεκτή ως νόμιμη η απόφαση της Διεύθυνσης Αλλοδαπών με την οποία επιβλήθηκε κράτηση στον τούρκο στρατιωτικό.
Στην απόφαση εμπεριέχεται αναλυτικό σκεπτικό για την αναγκαιότητα της συνέχισης της κράτησης.
Ο πρόεδρος επικαλείται την πρόσφατη προσωρινή διαταγή του Διοικητικού Εφετείου με την οποία ανεστάλη η χορήγηση του ασύλου.
Όπως λέει στην απόφαση του: «Μετά την έκδοση της προσωρινής διαταγής, ο αλλοδαπός παραμένει στη χώρα με το προηγούμενο καθεστώς, χωρίς να έχει τα απαραίτητα έγγραφα και χωρίς την προστασία και την ασφάλεια που παρέχει σε αυτόν η χορήγηση ασύλου. Βρίσκεται σε καθεστώς του αιτούντος ασύλου».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα