Η εγκληματικότητα στα χρόνια του μνημονίου - Της Μαρίας Παπαδοπούλου
Επιβιώνοντας στην Ελλάδα της κρίσης θα έπρεπε να γνωρίζουμε ποια είναι η πραγματική εικόνα της εγκληματικότητας, που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια και να ενημερωνόμαστε με αξιόπιστα δεδομένα γι' αυτήν. Εγκληματικότητα είναι οι αξιόποινες πράξεις που αποδοκιμάζονται ειδικότερα από τους ποινικούς νόμους.
Προσδιορίζεται κατά τόπο (περιοχή, χώρα), χρόνο, μέγεθος, δομή (είδος - βαρύτητα) και εξέλιξη (αύξηση, μείωση). Κύρια στοιχεία που προσδιορίζουν τα παραπάνω είναι συνηθέστερα αστυνομικές στατιστικές καθώς και παρόμοιες ποινικών δικαστηρίων ή και άλλων δημόσιων φορέων.
Υπάρχει η λεγόμενη "φανερή εγκληματικότητα", σε αντίθεση με την "αφανή ή σκοτεινή εγκληματικότητα", που σαφώς υπάρχει αλλά δεν καταγράφεται για διάφορους λόγους, όπως π.χ. περιπτώσεις που δεν καταγγέλλονται.
Η έκταση της εγκληματικότητας τριπλασιάσθηκε στην Ελλάδα το 2011 σε όλες της τις μορφές.
Αυτο ακόμη και αν δεν παρουσιάζει αύξηση, είναι μια παράμετρος που σε συνθήκες οικονομικής κρίσης βαραίνει ακόμη περισσότερο την ήδη πιεσμένη καθημερινότητα, ωθώντας βίαια το επίπεδο ζωής ακόμη πιο κάτω.
Και όταν αυξάνεται, μας εγκαθιστά ένα αίσθημα «πολιορκίας» που εντείνεται, όσο οι οικονομικές συνθήκες αποδυναμώνουν το κοινωνικό κράτος ή ακόμη και αυτό το κράτος δικαίου.
Και αυτό γιατί η θεωρία ότι «η φτώχεια φέρνει έγκλημα» επαληθεύτηκε και αποδεικνύεται στην περίπτωση της Ελλάδας. Δες μανταλωμένα σπίτια, σκυθρωποί και αμίλητοι άνθρωποι φοβισμένοι, επιθέσεις σε ηλικιωμένα άτομα κλπ.
Δες «εγκλήματα του δρόμου», όπως αρπαγές τσαντών και μικροποσών.
Μεγαλύτερη έξαρση στο λαθρεμπόριο ειδικά με την αύξηση των φόρων στα καύσιμα και σε άλλα προϊόντα που δίνει μεγαλύτερο κίνητρο στα κυκλώματα.
"Άνθιση" έχουμε επίσης στις κλοπές που γίνονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.
Όπως και τα ψυχρά εγκλήματα με την ευκολία που γίνονται πια, έχουν περισσότερο σαν κίνητρο παθολογικές ψυχικές αιτίες από χρηματικούς πειρασμούς.
Άλλαξε η δομή της κοινωνίας, της οικογένειας και των αξιών.
Είναι σημαντική πια, στο κομμάτι της ευρύτερης κοινωνικής προστασίας, η συμβολή του «Αστυνομικού της Γειτονιάς», που θα βρίσκεται κοντά μας.
Μήπως αλλάξουν και μερικά πράγματα γιατί "κι ο Άγιος φοβέρα θέλει"... μήπως προλάβουμε πριν γίνει και η Ελλάδα Σικάγο…
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα