Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Τα φορτηγά της Uber βγήκαν ήδη στους δρόμους και είναι αυτοοδηγούμενα

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Τα φορτηγά της Uber βγήκαν ήδη στους δρόμους και είναι αυτοοδηγούμενα

Του Γιάννη Γορανίτη


 

 

Όσο στην Ελλάδα ο δημόσιος διάλογος επικεντρώνεται στο αν οι οδηγοί της Uber έχουν δικαίωμα να εργάζονται, στις ΗΠΑ κυκλοφόρησαν ήδη τα πρώτα φορτηγά που συνεργάζονται με την υπηρεσία Uber Freight. Η ιδέα είναι αντίστοιχη με αυτή των αστικών μεταφορών: μια εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα επιτρέπει σε εταιρείες φορτοεκφόρτωσης να αναζητούν και να διασυνδέονται με οδηγούς φορτηγών.

Προς το παρόν, η υπηρεσία είναι διαθέσιμη μόνο στις ΗΠΑ, όπου οι αποστάσεις που διανύονται από φορτηγά μεταφορών είναι τεράστιες, όπως και τα φορτία που μεταφέρονται. Υπολογίζεται ότι τα φορτηγά διανύουν το 10% των συνολικών μιλίων και μεταφέρουν 14 δισ. τόνους φορτίου.

Η Uber Freight λοιπόν στοχεύει να απλοποιήσει τη διαδικασία και παράλληλα να την κάνει πιο οικονομική και λιγότερο επιβαρυντική για το περιβάλλον. Επίσης, σύμφωνα με τις εξαγγελίες της, φιλοδοξεί να ενδυναμώσει τους οδηγούς φορτηγών και τις μικρές εταιρείες μεταφορών.


Πώς λειτουργεί το Uber Freight;

Στην πράξη, το Uber Freight επιτρέπει την εύκολη εύρεση και κράτηση εμπορευμάτων ή άλλων φορτίων προς μεταφορά, απλοποιώντας σε μεγάλο βαθμό τη διαδικασία των συνεννοήσεων και των τηλεφωνικών επικοινωνιών σε ώρες ή συνθήκες που δεν το επιτρέπουν. Με το νέο app όλα γίνονται με το πάτημα ενός πλήκτρου στην οθόνη του κινητού.

Εύκολη και άμεση δεν είναι μόνο η διαδικασία αναζήτησης του φορτίου, αλλά και η αποπληρωμή, η οποία επιταχύνεται σημαντικά, προς όφελος των οδηγών και των μικρών επιχειρήσεων. Αν η Uber τηρήσει τη δέσμευσή της, θα «αποπληρώνει τους μεταφορείς μέσα σε λίγες ημέρες, χωρίς επιπρόσθετα τέλη για κάθε φορτίο», ενώ θα τους αποζημιώνει σε περιπτώσεις καθυστερήσεων ή μη επιβεβαιωμένων φορτίων.

Προφανώς, όπως και σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της Uber, οι αντιδράσεις δεν λείπουν, καθώς τόσο οι παραδοσιακοί παίκτες του κλάδου, όσο και μεμονωμένες εταιρείες ανησυχούν για την αναδιάταξη του τοπίου των μεταφορών. Όπως έχει αποδειχθεί βέβαια, η δύναμη της τεχνολογικής εξέλιξης ανέκαθεν αποδεικνύεται πιο ισχυρή από τα συμφέροντα των λίγων.


Η εποχή των αυτοοδηγούμενων φορτηγών

H καινοτομία όμως δεν εξαντλείται σε ένα απλό app για κινητά, αλλά επεκτείνεται στη νέα εποχή της αυτοκίνησης, που όπως όλα δείχνουν δεν θα χρειάζεται καν οδηγό. Τα αυτοκινούμενα οχήματα δοκιμάζονται ήδη σε όλο τον πλανήτη –με την Uber να διεκδικεί ήδη μερίδιο της πίτας– και τα φορτηγά μεταφορών βρίσκονται πολύ ψηλά στη λίστα των μελλοντικών αλλαγών.

Τα πρώτα δρομολόγια εκτελούνται ήδη σε πολιτείες των ΗΠΑ, όπως η Αριζόνα. Σε ένα προωθητικό βίντεο μάλιστα παρουσιάζεται η συνεργασία ενός συμβατικού φορτηγού με οδηγό με ένα αυτοοδηγούμενο όχημα. Ουσιαστικά, ένα φορτηγό μικρότερων αποστάσεων μεταφέρει το φορτίο μέχρι ένα προκαθορισμένο σημείο, και το μεταφορτώνει.

Να σημειώσουμε πάντως ότι στο όχημα για το αρχικό τουλάχιστον διάστημα θα επιβαίνει οδηγός για λόγους ασφαλείας – ώστε να επεμβαίνει π.χ. σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή ατυχήματος. Η εταιρεία πάντως τονίζει ότι όλα θα γίνονται με τη συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα, πιθανότατα για να μην προκαλέσει περισσότερες αντιδράσεις.


Το βίντεο της Uber Freight:

Liberal.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0