Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Goldman Sachs: Η Ελλάδα εισέρχεται σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας

Αρχική | Οικονομία | Goldman Sachs: Η Ελλάδα εισέρχεται σε περίοδο μεγάλης αβεβαιότητας

Επίπονος και δύσκολος είναι ο δρόμος που πρέπει να διανύσει η Ελλάδα για να βγει και επίσημα από το μνημόνιο. Αυτό αναφέρει σε σημερινή της έκθεση η Goldman Sachs, επισημαίνοντας ότι πολύ σύντομα οι αγορές θα πρέπει να συνυπολογίσουν την μετάβαση της χώρας από το επίσημο πρόγραμμα σε ένα καθεστώς μεταμνημονιακής εποπτείας. Η «καθαρή» έξοδος δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη, προσθέτει.

Η Goldman Sachs αναφέρεται στις διαπραγματεύσεις για την ελάφρυνση του χρέους και στα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική κυβέρνηση. Για τις ελληνικές τράπεζες επισημαίνει ότι η γενική πεποίθηση είναι ότι δεν θα τους ζητηθεί να αντλήσουν νέα κεφάλαια.

«Η σταδιακή βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος στην Ελλάδα είναι ενθαρρυντική, όπως επίσης και η πρόοδος στις μεταρρυθμίσεις για τον τραπεζικό κλάδο. Παρ' όλα αυτά, η Ελλάδα για μία ακόμη φορά εισέρχεται σε περίοδο αυξημένης θεσμικής αβεβαιότητας, η οποία μετά θα οδηγήσει τον επόμενο χρόνο σε βουλευτικές εκλογές», υπογραμμίζει ο οίκος.

Σύμφωνα με την Goldman, η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της ελληνικής ανάκαμψης θα εξαρτηθεί από το πως θα αντιμετωπιστεί αυτή η αβεβαιότητα τους επόμενους μήνες.

Η οικονομική και θεσμική κατάσταση που θα επικρατήσει στη μεταμνημονιακή εποχή μόνο ξεκάθαρη δεν είναι. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η Ελλάδα και οι πιστωτές θα πρέπει να συμφωνήσουν στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας και να προσδιορίσουν τις επιλογές χρηματοδότησης για το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών. «Το επενδυτικό κλίμα και συνεπώς η ομαλή επιστροφή της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό από την έκβαση των συζητήσεων».

Στην περίπτωση που οι ελληνικές τράπεζες χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των stress tests, οι πηγές άντλησης και η χρονική στιγμή της ανακεφαλαιοποίησης ενδέχεται να εξαρτηθούν από τις διαπραγματεύσεις της Ελλάδας με τους Θεσμούς για το πρόγραμμα. Το βασικό, ωστόσο, σενάριο των τραπεζικών αναλυτών της Goldman προβλέπει ότι δεν θα ζητηθεί από τις ελληνικές τράπεζες να αντλήσουν άλλα κεφάλαια.

Μία τελευταία πηγή αβεβαιότητας σχετίζεται με τους πολιτικούς συσχετισμούς που θα προκύψουν μετά το τέλος του προγράμματος. Οι εκλογές πρέπει να διενεργηθούν πριν τον Οκτώβριο του 2019 και είναι πιθανό να επισπευσθούν στην περίπτωση που η έξοδος από το πρόγραμμα γίνει χωρίς καθυστερήσεις.

Ενώ η ομαλή αλλαγή κυβέρνησης δεν θα αποτελούσε πηγή κινδύνου για την εφαρμογή των μέτρων που έχουν συμφωνηθεί για μετά το πρόγραμμα, πιθανή ακυβερνησία ή κυβέρνηση μειοψηφίας θα περιέπλεκε την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Liberal.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Κομισιόν: Eνέκρινε 40 εκατ. ευρώ για αντιπλημμυρικά έργα στην Αθήνα

24 Οκτωβρίου 2024, 14:13
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εγκρίθηκαν 40 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Συνοχής, ...

Αυτή είναι η λίστα με τα 123 προϊόντα που έχουν μείωση τιμής έως 15% στα σούπερ μάρκετ

22 Οκτωβρίου 2024, 14:04
  - Η λίστα με τους 123 κωδικούς περιλαμβάνει προϊόντα ευρείας κατανάλωσης από τρόφιμα, καθαριστικά ...

Mε έκπτωση 53% η τιμή της ΔΕΗ για τον Αύγουστο - Στα 16,391 λεπτά/KWh

02 Αυγούστου 2024, 01:10
Την τιμή του Αυγούστου για το πράσινο τιμολόγιο ανακοίνωσε η ΔΕΗ. Συγκεκριμένα η τιμή ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0