Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους νυχτόβιους τύπους

Αρχική | Υγεία | Κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους νυχτόβιους τύπους

Ένα σύνολο ανθυγιεινών συμπεριφορών σχετίζονται με το ξενύχτι

 

 

 

Οι άνθρωποι που συνηθίζουν να μένουν ξύπνιοι μέχρι αργά και φυσικά αργούν να ξυπνήσουν το πρωί, τείνουν να έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πρόωρου θανάτου από όσους προτιμούν να κοιμούνται νωρίς και να ξυπνούν με το πρώτο φως του ήλιου, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Chronobiology International.

Επιστημονική ομάδα των Πανεπιστημίων Northwestern και του Σάρρεϊ, μελέτησε στοιχεία για πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα που ήταν εγγεγραμμένα στην UK Biobank Study και βρήκε ότι οι «νυχτερινοί» τύποι είχαν 10% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου. Συγκεκριμένα, 50.000 άτομα, βάσει του δείγματος, ήταν πιθανότερο να πεθάνουν κατά τη διάρκεια των 6,5 ετών της μελέτης.

Οι 433.268 συμμετέχοντες ήταν 38-73 ετών και είχαν χωριστεί στις εξής ομάδες: ξεκάθαρα πρωινοί τύποι, μετρίως πρωινοί, μετρίως βραδινοί τύποι ή ξεκάθαρα νυχτόβιοι.

Παλαιότερες μελέτες επί του θέματος είχαν επικεντρωθεί στα υψηλότερα ποσοστά μεταβολικής δυσλειτουργίας και καρδιαγγειακής νόσου. Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που μελετά τον κίνδυνο θνησιμότητας.

Οι ερευνητές συνεκτίμησαν τα αναμενόμενα προβλήματα υγείας των νυχτόβιων και ο κατά 10% αυξημένος κίνδυνος θανάτου εξακολουθούσε να ισχύει.

Εξάλλου, τα άτομα που ξενυχτούσαν έτειναν να έχουν υψηλότερα ποσοστά διαβήτη, ψυχολογικών διαταραχών και νευρολογικών διαταραχών.

«Πρόκειται για θέμα δημόσιας υγείας που δεν μπορούμε πλέον να αγνοούμε. Πρέπει να μελετήσουμε περισσότερο πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους νυχτερινούς τύπους να κρατούν το βιολογικό ρολόι τους συγχρονισμένο με την ανατολή και δύση του ηλίου», λέει ο Μαλκομ βον Σαντζ, καθηγητής Χρονοβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σάρρεϊ.

Και η Δρ Κρίστεν Κνουστον, επίκουρη καθηγήτρια Νευρολογίας στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern  και συγγραφέας της μελέτης, συμπληρώνει ότι «ενδεχομένως τα άτομα που μένουν ξύπνια ως αργά να έχουν βιολογικό ρολόι που δεν συγχρονίζεται με το εξωτερικό περιβάλλον. Ενδεχομένως να πρόκειται και για ψυχολογικό στρες, κατανάλωση τροφής σε λάθος ώρες για το σώμα, ανεπαρκή σωματική άσκηση, ανεπάρκεια ύπνου, ή ίσως ακόμα κατανάλωση φαρμάκων και αλκοόλ. Μιλάμε για ένα σύνολο ανθυγιεινών συμπεριφορών που σχετίζονται με το ξενύχτι».

Μαίρη Μπιμπή

in.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Εγκρίθηκε η πρόσληψη 780 ιατρών στα ΚΕΠΑ - Επιταχύνεται ο χρόνος εξυπηρέτησης

01 Αυγούστου 2024, 18:05
Την πρόσληψη 780 ιατρών για τη στελέχωση του Ειδικού Σώματος Ιατρών (Ε.Σ.Ι.) των υγειονομικών ...

«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών έχει συνέπειες

07 Μαρτίου 2024, 19:15
 - Δεν δικαιολογούμαστε να έχουμε επιδημίες ιλαράς το 2024     Φωτό: Pixabay.com Στην Ελλάδα, από την αρχή ...

Χειροπέδες σε γιατρό Κέντρου Υγείας - Έδινε ψεύτικες βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

02 Μαρτίου 2024, 18:34
 Ηλεία   Ο γιατρός είχε συνάψει συμφωνία με "ιατρικούς επισκέπτες" συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, για να συνταγογραφεί ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0