Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πώς μπορώ να γράψω ένα αξιόλογο κείμενο; - Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Αρχική | Απόψεις | Πώς μπορώ να γράψω ένα αξιόλογο κείμενο; - Της Μαρίας Σκαμπαρδώνη

Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι έχουν έμφυτη την ικανότητα να χειρίζονται με μεγάλη ευκολία το λόγο, τόσο τον γραπτό όσο και τον προφορικό. Όμως, δεν πρέπει να πιστεύει κάποιος ότι ακόμα και αν δεν έχει μεγάλο ταλέντο στη συγγραφή κειμένων , ότι δε μπορεί να βελτιωθεί. Με ποιους τρόπους όμως θα μπορούσε κάποιος να βελτιώσει τις συγγραφικές του ικανότητες, να γράφει αξιόλογα άρθρα; Ας δούμε μερικές ιδέες:

Στην αρχή του άρθρου σου δώσε μία σύντομη εξήγηση για το ποιο θα είναι το θέμα με το οποίο θα ασχοληθεί το κείμενό σου. Ένας προσεγμένος πρόλογος αποτελεί ένα σημαντικό προνόμιο για ένα κείμενο και είναι αυτός που ουσιαστικά ‘’τραβάει’’ από την αρχή τον αναγνώστη. Δώσε βάση , λοιπόν, στον καλό πρόλογο!

Βάζε παραγράφους. Μέσα στο άρθρο σου μην ξεχνάς ποτέ να δημιουργείς παράγραφο και την πρώτη της σειρά να τη βάζεις πάντα λίγο πιο μέσα από το κανονικό. Σε κάθε παράγραφο να αναλύεις καθαρά και αναλυτικά ένα διαφορετικό κομμάτι του θέματος το οποίο αναλύεις. Αν για παράδειγμα, γράφεις ένα άρθρο για το κάπνισμα , μπορείς να το χωρίσεις με παραγράφους και στην καθεμία να αναλύεις το θέμα από μία διαφορετική πτυχή( γιατί οι άνθρωποι καπνίζουν/ποιες είναι οι άσχημες συνέπειες για την υγεία του ανθρώπου/πώς θα μπορούσε κάποιος να σταματήσει το κάπνισμα). Δώσε βάση λοιπόν στην παράγραφο!

Χρησιμοποίησε πλούσιο λεξιλόγιο: Μη χρησιμοποιείς μία λέξη πολλές φορές, διότι το κείμενο στο τέλος θα καταντήσει κουραστικό και ο αναγνώστης θα το διαβάσει με δυσφορία. Να διαβάζεις βιβλία διότι έτσι καλλιεργείται ο λόγος και το λεξιλόγιο στον άνθρωπο. Αν χρειάζεται στο κείμενο να χρησιμοποιήσεις ξανά την ίδια λέξη τότε είναι προτιμότερο να βάλεις μία συνώνυμη ,ώστε το κείμενο να είναι πιο πλούσιο (αντί να βάλεις, για παράδειγμα, δύο φορές τη λέξη αγαπώ, γράψε μία φορά αυτή και μετά τη λέξη συμπαθώ).

Γράψε έναν καλό επίλογο. Ο επίλογος είναι λίγες γραμμές στις οποίες συμπυκνώνουμε το νόημα όλου του κειμένου και μία δική μας άποψη ή σκέψη για το θέμα. Μπορείς να γράψεις μία δική σου σκέψη, πρόβλεψη ή ευχή και με αυτό τον ωραίο τρόπο να κλείσεις το κείμενό σου.

Ας μη νομίζει κανείς ότι επειδή έχει ταλέντο δεν έχει κανένα νόημα να προσπαθεί να βελτιωθεί. Ο σπουδαίος Άντον Τσέχωφ  συνήθιζε να λέει: ‘’Ταλέντο είναι η επεξεργασία του ταλέντου’’. Καλή προσπάθεια!





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Παύλος Πολάκης: Γκαζόζα - Του Μιχάλη Τσιντσίνη

19 Ιουλίου 2024, 14:42
2' 4" χρόνος ανάγνωσης   Γελούσε λίγο με τον εαυτό του. Εκφέροντας εκείνη τη φράση, που ...

Οι κουκούλες και οι σακούλες - Της Ιωάννας Μάνδρου

17 Ιουλίου 2024, 15:04
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Φωτό: Βικιπαίδεια Πριν από λίγες ημέρες, επανήλθε μετ’ επιτάσεως το αίτημα πολλών ...

Παλεύοντας με τη Λερναία Υδρα - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου

11 Ιουλίου 2024, 23:15
1' 54" χρόνος ανάγνωσης   Τον Μάιο, μας απασχόλησε η προϊσταμένη στην εφορία της Χαλκίδας. Hταν ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0