Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ενα βήμα πριν από το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Ενα βήμα πριν από το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ

Μια συμφωνία για το Μακεδονικό θα αποτελέσει τον καταλύτη για ρήξη μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, καθώς οι θέσεις τους παραμένουν ασύμβατες

 

 

Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας


Σε τεντωμένο σκοινί βρίσκονται για μία ακόμη φορά οι σχέσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου με επίκεντρο το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ. Αν και ο Πρωθυπουργός στηρίζει σε πολλά τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, ενώ το Μέγαρο Μαξίμου τον κάλυψε ακόμη και μετά τις απαράδεκτες και προσβλητικές αναφορές του στο τουίτερ πριν από τρεις ημέρες για πολιτικούς του αντιπάλους, το ονοματολογικό δοκιμάζει τις αντοχές της κυβερνητικής συμμαχίας. Η πιθανή, όσο ποτέ άλλοτε τις τελευταίες δυο δεκαετίες, συμφωνία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων στο όνομα της γειτονικής χώρας φέρνει πιο κοντά το πολυσυζητημένο πολλάκις πολιτικό διαζύγιο.

Οι σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου και του Π. Καμμένου είναι πλέον οριακές και είναι αρκετά τα κυβερνητικά στελέχη που έχουν επισημάνει στον Πρωθυπουργό ότι το κλίμα επιβαρύνεται καθημερινά και πρέπει να εξευρεθεί μια άλλη λύση. Και αυτό διότι τόσο η στάση του υπουργού Εθνικής Αμυνας στα ελληνοτουρκικά όσο και στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ ορίζεται από το εσωτερικό ακροατήριο των ΑΝΕΛ. Με δεδομένο ότι καταγράφει σημαντική πτώση στις μετρήσεις, επιχειρεί να ανακάμψει, επενδύοντας ουσιαστικά σε κορόνες, αλλά και στο «ναυάγιο» των συζητήσεων μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων.


Ζημιά στην κυβέρνηση

Εμπειρα κυβερνητικά στελέχη με μακρά διαδρομή στην Αριστερά επισημαίνουν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ότι ακόμη και οι συχνές εκρήξεις του Π. Καμμένου στο τουίτερ και η σκληρή του κόντρα με τη ΝΔ και τα στελέχη της μόνο ζημιά κάνουν στην εικόνα της κυβέρνησης.

Σε αυτό το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα για τον κυβερνητικό του εταίρο, ο κ. Τσίπρας προχωρεί στη διαπραγμάτευση με τον ομόλογό του Ζόραν Ζάεφ και μένει να φανεί μέχρι ποιο σημείο θα φθάσει η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς ο Π. Καμμένος έχει διαμηνύσει ότι δεν θα ψηφίσει συμφωνία που θα περιέχει τον όρο Μακεδονία. Βέβαια, υπάρχουν υπουργοί και κεντρικοί βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που επισημαίνουν ότι μια έξοδος των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση θα λειτουργήσει ευεργετικά για το κόμμα.

Μάλιστα, αρκετοί συζήτησαν έντονα την ομιλία του Νίκου Βούτση στη Θεσσαλονίκη, όπου ουσιαστικά έδειξε τον δρόμο για την αναζήτηση νέων συμμαχιών. Ο κ. Βούτσης εστίασε στις απαραίτητες συγκλίσεις που πρέπει να υπάρξουν στο Σκοπιανό - άρα εκ των πραγμάτων αποκλείονται οι ΑΝΕΛ - αλλά και στην υπερψήφιση στη Βουλή σειράς προοδευτικών νομοθετημάτων, πεδίο συμφωνίας με δυνάμεις εκτός του κόμματος του κ. Καμμένου.

Οσο φθάνουμε στο τέλος του τρίτου προγράμματος, τόσο πιο έντονη θα είναι η συζήτηση για το μέλλον της πορείας της συμμαχίας ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με δεδομένο ότι ο Π. Καμμένος εάν θέλει να έχει εκλογικές ελπίδες, δεν έχει άλλο δρόμο από την έξοδο από την κυβέρνηση, όπως σημειώνουν πολιτικοί παρατηρητές.


Κυβερνητική συνοχή

Σε αυτό το σημείο αρκετοί θέτουν το ζήτημα εάν οι ΑΝΕΛ, εκτός κυβέρνησης και με «Οχι» στη συμφωνία, θα συνεχίσουν να στηρίζουν τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή. Με βάση τις πληροφορίες που έχουν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι ΑΝΕΛ θα πολιτευθούν με τρόπο που δεν θα δημιουργεί θέματα κυβερνητικής συνοχής.

Μια ενδιαφέρουσα πτυχή όσον αφορά τη στρατηγική ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ είναι ότι ενώ ο Πρωθυπουργός και κεντρικοί υπουργοί διαμηνύουν ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, ο κ. Καμμένος προ ημερών τάχθηκε υπέρ της διενέργειας ταυτόχρονα τριπλών εκλογών (εθνικών, ευρωεκλογών και εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση) τον Μάιο του 2019.

Αυτό είναι ένα σενάριο που επανήλθε στο τραπέζι τις τελευταίες ημέρες, αλλά οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, καθώς πολλά θα εξαρτηθούν από την τελική συμφωνία για το όνομα της πΓΔΜ και τη λύση που θα υπάρξει για το χρέος.

Στη σκιά των πληροφοριών ότι εάν έρθει η συμφωνία και οι ΑΝΕΛ δεν την ψηφίσουν, η ΝΔ θα καταθέσει πρόταση μομφής στην κυβέρνηση, η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου, όπως δίνεται από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Δημήτρη Τζανακόπουλο, είναι ότι «δεν υπάρχει περίπτωση να τεθεί θέμα δεδηλωμένης» και η κεντρική γραμμή είναι ότι η κυβέρνηση είναι αρραγής και συμπαγής.


Το διαζύγιο

Το ερώτημα για πολλούς είναι πότε θα επέλθει το διαζύγιο, με δεδομένο ότι από την κυβέρνηση μεταδίδεται ότι θα βρεθεί λύση για το ονοματολογικό αλλά μόνο εφόσον εκπληρωθούν όλοι οι όροι της συμφωνίας, το χρονοδιάγραμμα για την ψηφοφορία στη Βουλή τοποθετείται για τον προσεχή Οκτώβριο.

«Επειδή θα πρόκειται για κύρωση συμφωνίας η οποία θα έχει και διεθνή πτυχή και εγγυήσεις, θα έρθει στη Βουλή στη φάση της τελικής της συνομολόγησης» είναι η άποψη του Ν. Βούτση που διευκρινίζει ότι αυτό θα γίνει εφόσον έχουν εκπληρωθεί όλες οι προϋποθέσεις που θα έχουν συμφωνηθεί στο πλαίσιο του οδικού χάρτη, δηλαδή η συμφωνία θα πάει προς κύρωση στη Βουλή «με όλες τις προϋποθέσεις πλήρως εφαρμοσμένες».

Στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και είχαν εξετάσει και σενάριο για να ψηφιστεί η συμφωνία με 180 ψήφους, αυτή η συζήτηση δεν προχώρησε και ο στόχος απλά είναι να υπάρξει ευρύτατη πλειοψηφία στη Βουλή.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που υπάρχουν στο πρωθυπουργικό επιτελείο, όταν έλθει στη Βουλή η συμφωνία τα «Ναι» θα είναι μεταξύ 152 και 156, χωρίς τους ΑΝΕΛ, ένας αριθμός που θεωρείται ικανοποιητικός. Οπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά στο πρωθυπουργικό γραφείο, εάν κοιτάξει κανείς προσεκτικά και αποστασιοποιημένα, δίχως φανατισμό, την ανθρωπογεωγραφία στη Βουλή, θα διαπιστώσει ότι υφίστανται οι συσχετισμοί για μια ευρύτατη πλειοψηφία.

Μεταξύ των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ ακούγονται και ονόματα βουλευτών που ενδέχεται να στηρίξουν τη συμφωνία, όπως π.χ. ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σπύρος Δανέλης, ο Γιώργος Αμυράς, από τους ΑΝΕΛ η Ελενα Κουντουρά και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος και ο Χάρης Θεοχάρης, άλλοι δύο ανεξάρτητοι και τουλάχιστον ένας από την Ενωση Κεντρώων.


Ομοφοβικές και σεξιστικές αναφορές

Μεγάλο πρόβλημα δημιουργήθηκε και με τις εκφράσεις πεζοδρομίου που επέλεξε να χρησιμοποιήσει ο Π. Καμμένος στην προσπάθειά του να δικαιολογήσει το ταξίδι του στο Μονακό για να παρακολουθήσει τον αγώνα Formula 1 προσκεκλημένος του πρίγκιπα Αλβέρτου, για το οποίο έχει εγείρει θέμα η ΝΔ.

«Παριστάνουν τους συνοδούς για να κρύψουν εραστές». «Ο Μίλτος η φερετζές». «Τα ψώνια της Μυκόνου που γδύνουν τις γυναίκες τους για ξαπλώστρα των 3.000 ευρώ», ήταν μερικές από τις ομοφοβικές και σεξιστικές αναφορές του κ. Καμμένου μετά την έντονη κριτική στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για το ταξίδι του στο Μονακό και τις φωτογραφίες του ιδίου και της συζύγου του με τον πρίγκιπα Αλβέρτο που δημοσιεύτηκαν.

Ο κ. Καμμένος, για τον οποίο κατατέθηκε ερώτηση στη Βουλή από τη ΝΔ, είχε την πλήρη στήριξη από τον Δ. Τζανακόπουλο που σημείωσε ότι «είναι δίκαιη η οργή του γιατί έχει δεχτεί άδικη κριτική», ενώ κεντρικοί υπουργοί με μακρά πορεία στην πολιτική εκφράζουν κατ’ ιδίαν τον προβληματισμό τους και την απέχθειά τους για τη στάση του κ. Καμμένου.

Άρης Ραβανός

ΤΟ ΒΗΜΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Novartis: Ως ύποπτοι κλήθηκαν στον εισαγγελέα για εξηγήσεις Δεστεμπασίδης – Μαραγγέλη

14 Νοεμβρίου 2024, 18:56
Μετά τον αποχαρακτηρισμό τους, οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πολιτικά πρόσωπα ...

Ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

16 Νοεμβρίου 2024, 14:59
Νέα ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο ...

Xρυσοχοΐδης: Στη Μύκονο στείλαμε (και θα μείνουν) 200 αστυνομικούς – τέλος οι μπράβοι από τα μαγαζιά

21 Οκτωβρίου 2024, 14:31
Oι υπεύθυνοι για τη διαρροή της λίστας με τα στελέχη της νεοσύστατης ΔΑΟΕ θα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0