Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Το Ερρίκος Ντυνάν, ο διαγωνισμός και το σενάριο για το Ίδρυμα Νιάρχου

Αρχική | Οικονομία | Το Ερρίκος Ντυνάν, ο διαγωνισμός και το σενάριο για το Ίδρυμα Νιάρχου

Ακόμη μια "παράμετρο” στον διαγωνισμό για το Ερρίκος Ντυνάν που "τρέχει" η Τράπεζα Πειραιώς λαμβάνουν πλέον υπόψη οι υποψήφιοι επενδυτές, μετά την ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη πως το Δημόσιο ενδιαφέρεται για την εξαγορά του νοσοκομείου και την ένταξή του στο ΕΣΥ. Είχε προηγηθεί η συνάντηση του Π. Πολάκη με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου, παρουσία του υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ Δ. Λιάκου.

Οι πληροφορίες θέλουν το concept του υπουργείου Υγείας να βασίζεται σε σενάριο εξαγοράς του Ερρίκος Ντυνάν από το ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και της δωρεάς του στη συνέχεια στο Δημόσιο. Βεβαίως, για να επιβεβαιωθεί  αυτό το σενάριο, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς που παρακολουθούν τη διαδικασία, το ίδρυμα Νιάρχος θα πρέπει να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Ωστόσο, όπως επισημαίνουν ορισμένοι, το σενάριο αυτό θα εξαρτηθεί και από το κατά πόσο θα εκτιμηθούν θετικά οι προσφορές από την Τράπεζα Πειραιώς. Αν δηλαδή η εμπλοκή γίνει σε δεύτερη φάση...

Ακόμη όμως κι αν το Ερρίκος Ντυνάν θεωρητικά περάσει στο ΕΣΥ, θα πρέπει να αντιμετωπιστούν και άλλα πολύ σοβαρά ζητήματα πέραν της ικανοποίησης της τράπεζας. Δηλαδή να βρεθούν τα απαραίτητα κεφάλαια για την επιστροφή του νοσοκομείου στην κερδοφορία, αλλά και την ανανέωση του εξοπλισμού του. Η επένδυση για το τελευταίο υπολογίζεται σε τουλάχιστον 10 εκατ. ευρώ και εκφράζονται επιφυλάξεις για το κατά πόσο αυτό είναι εφικτό, τη στιγμή που τα δημόσια νοσοκομεία διατηρούν ληξιπρόθεσμες οφειλές περίπου μισού δισ. ευρώ, ενώ οι ελλείψεις ακόμη και σε βασικά υλικά είναι καθημερινό φαινόμενο.

Παράλληλα φορείς του χώρου βάζουν ακόμη έναν αστερίσκο στο παραπάνω ενδεχόμενο, εκτιμώντας πως θα είναι δύσκολο οι γιατροί που ήδη στελεχώνουν το Ντυνάν να θελήσουν να μπουν στο σύστημα της δημόσιας περίθαλψης. Βεβαίως, από την άλλη πλευρά, αν το Ντυνάν πέρναγε με όποιο τρόπο στο Δημόσιο, αυτό θα ωφελούσε τον ανταγωνισμό ως προς την εξασφάλιση συνεργασιών με γιατρούς που ασφαλώς δεν θα θελήσουν να παραμείνουν...

Επίσης, στελέχη του κλάδου αναφέρουν πως αν το Ντυνάν περάσει το ΕΣΥ, τότε οι 462 κλίνες νοσηλείας που διαθέτει, μεταξύ των οποίων 38 κλίνες ΜΕΘ, βγαίνουν "εκτός ανταγωνισμού" στον ιδιωτικό τομέα.


Η διαδικασία και οι ενδιαφερόμενοι

Τα ίδια στελέχη τοποθετούν μια ρεαλιστική πρόταση για την απόκτηση της Ημιθέα, θυγατρικής της Πειραιώς που ελέγχει το Ερρίκος Ντυνάν, κοντά στα 80 εκατ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων των υποδομών.

Η διαδικασία βρίσκεται στο στάδιο μη δεσμευτικών προσφορών και η προθεσμία για την κατάθεσή τους λήγει στις 23 Ιουλίου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, περίπου 20 υποψήφιοι έχουν υπογράψει σύμφωνο εμπιστευτικότητας με την PwC που λειτουργεί ως σύμβουλος πώλησης, εκ των οποίων οι επτά προτάσεις αξιολογούνται ως πιο "δυνατές”.

Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι η CVC Capital Partners, ο όμιλος Αποστολόπουλου του Ιατρικού Αθηνών, το Ιασώ, η Ευρωκλινική σε συνεργασία πιθανότατα με fund του εξωτερικού, η Farallon Capital Management που έχει αγοράσει τα δάνεια της Euromedica, ενώ η δυνατότητα υποβολής και ξεχωριστών προσφορών, δηλαδή για τη νοσοκομειακή δραστηριότητα και τις υποδομές, ανοίγει τον δρόμο σε κοινοπρακτικά σχήματα με συμμετοχή εταιρειών από τον χώρο του real estate.

Όπως αναφέρεται στις οικονομικές καταστάσεις της "Ημιθέα" για τη χρήση του 2017, ο κύκλος εργασιών του νοσοκομείου ανήλθε σε 35,8 εκατ. ευρώ και οι ζημιές μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 13,7 εκατ. ευρώ, από 16,9 εκατ. στη χρήση του 2016. Οι βραχυπρόθεσμες δανειακές υποχρεώσεις είναι 23,7 εκατ. και οι μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις 85,5 εκατ.

Βασιλική Κουρλιμπίνη

vicky.kourlibini@capital.gr

Capital.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0