Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η νοοτροπία του ρουσφετιού στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας - Του Χάρη Μαυροκέφαλου

Αρχική | Τα δικά σας άρθρα | Η νοοτροπία του ρουσφετιού στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας - Του Χάρη Μαυροκέφαλου

Από συστάσεως του ελληνικού κράτους ,"βασιλεύουν "στη χώρα μας  οι “πελατειακές σχέσεις”. Ο εκάστοτε πολιτικός  προκειμένου να εκλεγεί , έταζε σε πολίτες διορισμό στο δημόσιο. Αν εκλεγόταν , πραγματοποιούσε  μαζικούς διορισμούς ,οι οποίοι μέχρι και το 1911 δεν ήταν ακόμα μόνιμοι. Οπότε σε κάθε εκλογική διαδικασία ,  ανάλογα με το ποιος κέρδιζε τις εκλογές , διόριζε τη “πελατεία“ του στον ευρύτερο δημόσιο τομέα και απολυόταν η πελατεία της προηγουμένης κυβέρνησης .

Έτσι γαλουχήθηκαν , γενεές επί γενεών Ελλήνων . Να στοιβάζονται οι πολίτες κατά χιλιάδες  στα γραφεία βουλευτών για ένα ρουσφέτι. Έχει μείνει στην ιστορία ο Ι. Κωλέττης , βουλευτής και πολλάκις πρωθυπουργός του 19ου αιώνα στη χώρα μας  , ο οποίος καλούσε τον κόσμο σπίτι του , προκειμένου να του εξασφαλίσει άμεσα μια θέση στο δημόσιο. Τέτοιους ψήφιζε - και ψηφίζει -  ο κόσμος. Βέβαια , θα έλεγε κανείς ότι θα ήταν και ανόητος κάποιος αν δεν “ έτρεχε” στο σπίτι του – κάθε – Κωλέττη , μιας που  του είχαν έτοιμη και προσφερόμενη μια δουλειά , πηγαίνοντας απλά σε ένα…σπίτι.

Η πλειοψηφία των πολιτικών που πέρασαν από τη χώρα , έτσι κέρδιζαν ψηφοφόρους και εκλέγονταν. Άλλες τέτοιες χαρακτηριστικές περιπτώσεις πολιτικών του 19ου αιώνα,   πέραν του Ι. Κωλέττη , ήταν οι Δ. Βούλγαρης  και Θ. Δηλιγιάννης,   οι οποίοι , επίσης,  είχαν ως “ ψωμοτύρι “ επανεκλογής το ρουσφέτι. Εις όλη αυτή τη διαφθορά,  ίσως ο Χ.Τρικούπης ήταν ένας  από τους ελάχιστους που προσπάθησαν να εξορθολογήσουν το δημόσιο. Όταν κάποια στιγμή εξελέγη πρωθυπουργός , ψήφισε νόμο περί  προσλήψεως και προαγωγής  στο δημόσιο στη βάση συγκεκριμένων προσόντων και κριτήριων  ΑΣΕΠ , σε μια προσπάθεια του να περιθωριοποιήσει τον παλαιοκομματισμό. Παρόλα αυτά ,λίγα χρόνια αργότερα,  αυτός ο νομός καταργήθηκε από τον Θ. Δηλιγιάννη.

Εν πολλοίς,  οι εκλογικές αναμετρήσεις δεν ήταν τίποτα άλλο από μια μάχη για το ποιό κόμμα θα διόριζε τους δικούς του “πελάτες". Αντίστοιχα , όσοι δεν ήταν “ πελάτες “ του εκάστοτε κόμματος,  που κέρδιζε  τις εκλογές, τους “έτρωγε”  το μαύρο σκοτάδι. Σε κάθε αλλαγή κυβέρνησης,  δηλαδή ,όλοι εκείνοι  που ήταν μέχρι πρότινος διορισμένοι στο δημόσιο, διέτρεχαν κίνδυνο να απολυθούν και,  εν τέλει ,αντικατασταθούν από άλλους της νεοεκλεγείσας κυβέρνησης. Έτσι η δημοσιουπαλληλία στη Ελλάδα απέκτησε υπέρ το δέον σπουδαιότητα.

Γι αυτό  , και κατ ουσίαν , δανειζόμασταν  μεγάλα ποσά  ως χώρα από τη δεκαετία του  '80 και έπειτα .Για να μπορούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις να πληρώνουν τους διορισμένους “πελάτες “τους. Έτσι,  μεταξύ άλλων , αυξήθηκε και το χρέος μας ,και φτάσαμε στην κρίση .

Όμως , ποσό έντιμο είναι το ρουσφέτι; Πόσο έντιμο είναι απέναντι στους ανέργους της χώρας μας , που δεν φίλησαν ποτέ “κατουρημένες ποδιές” πολιτικών έχοντας  αξιοπρέπεια ; Πόσο έντιμο είναι να διορίζεται κανείς στο δημόσιο , ανεξάρτητα από τα προσόντα του; Από πού και ως που θα πρέπει να πληρώνει ο φορολογούμενος τους αργόμισθους που υπάρχουν σε αυτό ; Και από πού και ως που, εν τέλει ,  ο αργόμισθος θεωρείται εργαζόμενος ;

Τα κρατικιστικά κόμματα, που είτε κυβέρνησαν είτε όχι ,  υποστηρίζουν ότι δεν υπάρχουν αργόμισθοι στο δημόσιο.  Ότι δεν υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι που πάνε στην Υπηρεσία τους και πάνε για ψώνια… στην Ερμού , αμέσως αφού κρεμάσουν το σακάκι τους. Ότι δεν υπάρχουν τεμπέληδες που δεν προσέρχονται καν στον χώρο εργασίας τους ,καλυπτόμενοι  από τους “κομματικούς”  προϊστάμενους τους. Στη τελική  , αν πιστεύουν ότι δεν υπάρχουν ,λοιπόν ,αντιπαραγωγικοί Δ.Υ , τότε γιατί δεν κάνουν μια σοβαρή αξιολόγηση ; Τι φοβούνται ; Στην πραγματικότητα , δεν προβαίνουν σε καμία σοβαρή αξιολόγηση , γιατί επρόκειτο να εντοπιστούν αργόμισθοι που είναι “δικά τους παιδιά”, τους οποίους οι ίδιοι διόρισαν.

Στην χώρα μας θα πρέπει να γίνει σοβαρή αξιολόγηση στον δημόσιο τομέα.Δεν ξέρω από ποια κυβέρνηση, άλλα επιβάλλεται να γίνει . Επιβάλλεται να εντοπιστούν οι αργόμισθοι και να απολυθούν. Να παραμείνουν  μόνο οι ευσυνείδητοι Δ.Υ και να προσλαμβάνονται αυστηρά μόνο όσοι διαθέτουν τα ανάλογα προσόντα .Να καταργηθεί η μονιμότητα των Δ.Υ , και να προσλαμβάνονται ή απολύονται  ανάλογα με τις ανάγκες της χώρας. Να εισαχθεί , επιτέλους ,  η πληροφορική και η τεχνολογία στο δημόσιο , και να καταργηθεί το “χαρτί” δια παντός .Τέλος , να ποινικοποιηθεί ΔΙΑ ΝΟΜΟΥ το ρουσφέτι.

Μόνο έτσι θα είναι δυνατή η μείωση των φόρων , περιστέλλοντας αξιοκρατικά τις δημόσιες δαπάνες. Και με τη μείωση των φόρων και την άριστη λειτουργιά του δημόσιου τομέα, θα υπάρξει ανάπτυξη  του ιδιωτικού τομέα και της επιχειρηματικότητας , και άρα μείωση της ανεργίας .Το δημόσιο δεν είναι "μαγαζί" κανενός κόμματος για διορισμό στρατιών "κολλητών" και πρώην… αφισοκολλητών. Το προσωπικό του δημοσίου θα πρέπει να είναι άρτια καταρτισμένο,   προσφέροντας  τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες στους πολίτες της χώρας  με το μικρότερο δυνατό κόστος.





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μια Αλφαβήτα ο δρόμος του Κορωνοϊού - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

18 Ιουλίου 2021, 13:24
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

200 χρόνια ελευθερίας 1821-2021 - Της Μαρίας Παπαδοπούλου

07 Απριλίου 2021, 23:51
 Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους και δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την ...

Ένα δάκρυ για τον Ντιέγκο - Του Δημήτρη Σουλιώτη

06 Δεκεμβρίου 2020, 05:10
Ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έφυγε από τη ζωή… Ακούγοντας την είδηση του θανάτου του ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0