Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Πού το πάει ο Νίκος Κοτζιάς; Τα τρία σενάρια για τις προθέσεις του τέως ΥΠΕΞ

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Πού το πάει ο Νίκος Κοτζιάς; Τα τρία σενάρια για τις προθέσεις του τέως ΥΠΕΞ

Το μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα μείνει άπραγος

 


 

 

Του Τάσου Τσιφόρου

Sic transit Gloria mundi- Έτσι παρέρχεται η δόξα του κόσμου. Το περίφημο ρητό που ακούστηκε στην ενθρόνιση του Πάπα Αλέξανδρου του 5ου το 1409, ίσως να πέρασε από το μυαλό του Νικου Κοτζιά όταν υπέβαλε την παραίτησή του στις 17 Οκτωβρίου. 123 μέρες πριν, στις 16 Ιουνίου, ο κ. Κοτζιάς ζούσε τη δική του στιγμή αποθέωσης. Είχε μόλις τελειώσει την ομιλία του στη συζήτηση για την πρόταση μομφής της ΝΔ, όταν σύσσωμη η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τον αποθέωνε όρθια, σε ένα standing ovation που στη Βουλή γίνεται πολύ σπάνια για υπουργό και όχι πρωθυπουργό.


Ενάντια στον «μολυβιατισμό»

Ο Νίκος Κοτζιάς δεν είναι ένας άνθρωπος που περνάει απαρατήρητος. Ατράνταχτη απόδειξη το ότι γοήτευσε και συγκρούστηκε με δύο πρωθυπουργούς δύο διαφορετικών κομμάτων (Γιώργος Παπανδρέου και Αλέξης Τσίπρας). Οι ικανότητες και η μόρφωσή του είναι πανθομολογούμενες. Το ίδιος όμως ισχύει για το δύστροπο του χαρακτήρα του.

Η θητεία του Κοτζιά στο υπουργείο Εξωτερικών δεν ήταν σε καμία περίπτωση business as usual. Ήρθε σε σύγκρουση με αυτό που ορισμένοι ονομάζουν «μολυβιατισμό», δηλαδή την αντίληψη του Πέτρου Μολυβιάτη, διπλωμάτη και εξ απορρήτων του Κωνσταντίνου Καραμανλή, που σφράγισε την ελληνική εξωτερική πολιτική στα μεταπολιτευτικά χρόνια. Απορρίπτοντας την «ακινησία» στην εξωτερική πολιτική, ο κ. Κοτζιάς προήγαγε μια πολιτική ελληνικών «πρωτοβουλιών».

Αναμφίβολα, η εμβληματική επιλογή Κοτζιά είναι η επιδίωξη σύγκλισης με την ΠΓΔΜ που κατέληξε στη Συμφωνία των Πρεσπών. Η λογική του πρώην ΥΠΕΞ είναι ότι πρέπει να κλείσουν όλα τα βαλκανικά μέτωπα για να αντιμετωπίσει η χώρα απερίσπαστη την Τουρκία –σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η συμφωνία με την Αλβανία. Ψηλά στην ατζέντα Κοτζιά είναι επίσης η καλλιέργεια προνομιακής σχέση με τις ΗΠΑ και η αναβάθμιση του πολιτοστρατιωτικού άξονα Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ-Αίγυπτος-ΗΠΑ. Θρυλείται ότι κ. Κοτζιάς δεν εμφορείται από ενθουσιασμό για μια ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού μέσω δικοινοτικής/διζωνικής ομοσπονδίας. Ωστόσο, στην Αθήνα αυτό το θέμα παραμένει ταμπού, οπότε δεν υπάρχει περίπτωση μια τέτοια άποψη να διατυπωθεί δημόσια.


Η μήνις

Το ερώτημα πλέον είναι τι προτίθεται να πράξει ο πρώην ΥΠΕΞ και επικεφαλής της Κίνησης Πράττω. Το  μόνο βέβαιο είναι ότι δεν θα μείνει άπραγος, πράγμα που έχει αποδείξει άλλωστε τις μέρες που ακολούθησαν την παραίτησή του. Τα σενάρια σχετικά με τις προθέσεις του απορρέουν από αντίστοιχες αναλύσεις της ρήξης του κ. Κοτζιά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Μια ερμηνεία αποδίδει την έκρηξη Κοτζιά σε ψυχολογικούς και ηθικού λόγους. Κυβερνητικοί αξιωματούχοι που ήταν παρόντες στο επεισόδιο με τον Καμμένο έχουν την άποψη ότι ο κ. Κοτζιάς δικαίως εθίγη με όσα ελέχθησαν, εντούτοις, η «αντίδρασή του δεν ήταν πολιτική». Σύμφωνα με αυτήν την προσέγγιση, ο κ. Κοτζιάς αισθάνεται προσβεβλημένος και εξοργισμένος. Κατά συνέπεια, θα επιδιώξει στο επόμενο διάστημα με πολιτικό «ανταρτοπόλεμο» να «δικαιωθεί» σε προσωπικό επίπεδο. Αυτό το σενάριο δεν αποδίδει στον κ. Κοτζιά ιδιαίτερες πολιτικές σκοπιμότητες.


Η συνείδηση της εξωτερικής πολιτικής

Το δεύτερο σενάριο είναι ότι ο κ. Κοτζιάς θα επιδιώξει να γίνει «συνείδηση της εξωτερικής πολιτικής». Σύμφωνα με πρόσωπα που έχουν συνεργαστεί μαζί του στο πεδίο των αρμοδιοτήτων του, ο κ. Κοτζιάς θα «περιφρουρήσει» το έργο του στο ΥΠΕΞ, κάνοντας δημόσιες παρεμβάσεις όταν το κρίνει σκόπιμο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτών των παρεμβάσεων ήταν όσα είπε για τα 12 μίλια στην τελετή παραλαβής-παράδοσης του υπουργείο. Το σενάριο της «συνείδησης» απορρέει από την εξήγησης της παραίτησης ως «πράξης πολιτικής αξιοπρέπειας» απέναντι σε ανεπίτρεπτες συμπεριφορές. Αν και δεν λέγεται ανοιχτά, στην ανάλυση αυτή υπονοείται ότι είναι πολύ πιθανό το Plan B Καμμένου για την ΠΓΔΜ, να  είχε τη σιωπηρή αποδοχή του πρωθυπουργού.


Η γέφυρα με την Κεντροαριστερά

Το τρίτο σενάριο είναι το πλέον πολιτικό. Σύμφωνα με ανώτερο κυβερνητικό αξιωματούχο, ο κ. Κοτζιάς φιλοδοξεί να καταστήσει το Πράττω τον οργανωτικό φορέα των πασοκογενών του ΣΥΡΙΖΑ και να το μετατρέψει σε γέφυρα με το χώρο του ΚΙΝΑΛ Σε αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται:

Η τοποθέτηση ότι «χρειάζεται μια κυβέρνηση της δημοκρατικής παράταξης με κορμό την Αριστερά»,.

Η υποστήριξη του Πράττω στην υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου για τον δήμο Αθηναίων.

Η ανακίνηση του θέματος των 12 μιλίων την οποία ορισμένοι χαρακτηρίζουν επίδειξη πατριωτικής πλειοδοσίας για επικοινωνιακούς λόγους.


Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο τραπέζι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κανένα σενάριο αποχώρησης του κ. Κοτζιά από τον ΣΥΡΙΖΑ. Έστω και επεισοδιακή, η συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι δεδομένη. Δεδομένος είναι και ο «ανταρτοπόλεμος» που θα διεξαγάγει ο πρώην ΥΠΕΞ μέχρι να αρθεί η συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Σημείο καμπής της επεισοδιακής συμπόρευσης ΣΥΡΙΖΑ-Κοτζιά θα είναι η κατάρτιση των εκλογικών λιστών του κυβερνώντος κόμματος. Είναι γνωστή η επιθυμία Κοτζιά να συμπεριληφθεί στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, στην κατάρτιση του οποίου τον κύριο λόγο έχει ο Αλέξης Τσίπρας. Κατά συνέπεια, ο επίλογος αυτής της ιστορίας θα γραφτεί στο Μαξίμου.

Newpost.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Novartis: Ως ύποπτοι κλήθηκαν στον εισαγγελέα για εξηγήσεις Δεστεμπασίδης – Μαραγγέλη

14 Νοεμβρίου 2024, 18:56
Μετά τον αποχαρακτηρισμό τους, οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πολιτικά πρόσωπα ...

Ο Αντώνης Σαμαράς προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας

16 Νοεμβρίου 2024, 14:59
Νέα ηχηρή παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά ο οποίος προτείνει τον Κώστα Καραμανλή για Πρόεδρο ...

Xρυσοχοΐδης: Στη Μύκονο στείλαμε (και θα μείνουν) 200 αστυνομικούς – τέλος οι μπράβοι από τα μαγαζιά

21 Οκτωβρίου 2024, 14:31
Oι υπεύθυνοι για τη διαρροή της λίστας με τα στελέχη της νεοσύστατης ΔΑΟΕ θα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0