Μπαλέτο: "Ο κύκνος που πεθαίνει" - Μάγια Πλισέτσκαγια (1959), live
Ένα αριστούργημα, μια συγκινητική εκτέλεση από τη χαρισματική και ανεπανάληπτη Ρωσίδα Maya Plisetskaya (20 Νοεμβρίου 1925 - 2 Μαΐου 2015).
Το μουσικό έργο είναι "Το καρναβάλι των ζώων" και ανήκει στον Γάλλο Camille Saint-Saëns (1835 - 1921).
Λίγα λόγια για τη Μάγια Πλισέτσκαγια
Η Πλισέτσκαγια καταγόταν από καλλιτεχνική εβραϊκή οικογένεια. Υπήρξε θύμα του σταλινισμού. Ο πατέρας της συνελήφθη το 1937 και εκτελέστηκε το 1938 - κάτι που αποκαλύφθηκε 50 χρόνια αργότερα - ενώ η μητέρα της στάλθηκε εξορία σε στρατόπεδο καταναγκαστικής εργασίας (γκουλάγκ) στο Καζακστάν, μαζί με τον επτά μηνών αδερφό της Μάγιας. Το στρατόπεδο προοριζόταν για "συζύγους προδοτών της Πατρίδας". Η Μάγια υιοθετήθηκε από την αδερφή της μητέρας της, προκειμένου να μην σταλεί σε ορφανοτροφείο.
Η Μάγια με τους γονείς της
Η Μάγια έκανε σπουδές χορού και αναδείχθηκε σε εξαιρετική μπαλαρίνα. Έκανε το ντεμπούτο της σε ηλικία 11 ετών στην "Ωραία Κοιμωμένη". Το 1943 έγινε δεκτή στο μπαλέτο Μπολσόι ως σολίστ, όντας Εβραία, όμως, δεν είχε την καλύτερη αντιμετώπιση. Επιπλέον, δεν έπαψε ποτέ να κάνει κριτική στο καθεστώς κι έτσι δεν της επιτρεπόταν να ταξιδέψει στο εξωτερικό με το υπόλοιπο μπαλέτο. Μολονότι το Θέατρο Μπολσόι συνέταξε ομαδική επιστολή διαμαρτυρίας υπέρ της Μάγιας, δεν εισακούστηκε.
Το 1958 παντρεύτηκε τον νεαρό συνθέτη Rodion Shchedrin, ο οποίος μοιράστηκε μαζί της την αντικαθεστωτική της δράση. Συνεργάστηκαν επαγγελματικά αρκετές φορές κι έζησαν μαζί ευτυχισμένοι την υπόλοιπη ζωή τους. Δεν απέκτησαν παιδιά, κατόπιν δικής της επιθυμίας.
Με τον σύζυγό της
Η πορεία της ήταν διαρκώς ανοδική και όταν η περίφημη χορεύτρια Γκαλίνα Ουλάνοβα αποσύρθηκε από τη σκηνή το 1960, ανακηρύχθηκε πλέον η απόλυτη πρώτη μπαλαρίνα του Μπολσόι. Το 1962, όταν χαλάρωσε κάπως το σοβιετικό σύστημα, επιτράπηκε στη μεγάλη καλλιτέχνιδα να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη με το Μπολσόι.
Θεωρήθηκε η σπουδαιότερη μπαλαρίνα της εποχής της, απέκτησε παγκόσμια φήμη και τιμήθηκε με πολλά διεθνή βραβεία. Συνέχισε να χορεύει μέχρι τα εβδομήντα της χρόνια και ίσως και περισσότερο, καθώς διατηρήθηκε σε άριστη φυσική κατάσταση μέχρι το τέλος της ζωής της.
Το 1994 εξέδωσε την αυτοβιογραφία της.
Πέθανε από έμφραγμα το 2015 στο Μόναχο.
Χριστιάννα Λούπα
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα