Πώς ανέτρεψε η… Αρσακειάδα τον Παπαδόπουλο - Του Τάσου Κοντογιαννίδη
Όλοι ήξεραν τις κινήσεις Ιωαννίδη εκτός από τον Παπαδόπουλο που δεν ήθελε να πιστέψει ότι θα τον ανατρέψει!
Του Τάσου Κ. Κοντογιαννίδη
Φωτο: Η τυφλή εμπιστοσύνη του Παπαδόπουλου στον Ιωαννίδη έφερε την ανατροπή του
Σαν σήμερα (της Αγίας Αικατερίνης), 25 Νοεμβρίου 1973, μόλις είχε χαράξει, ο φρουρός ξυπνά επειγόντως τον Γεώργιο Παπαδόπουλο (πρόεδρο της Δημοκρατίας), που διέμενε στη βίλα του Ωνάση στο Λαγονήσι, για να δεχτεί απεσταλμένο του αρχηγού της ΕΣΑ Δημήτρη Ιωαννίδη. ΄Ηταν ο ταγματάρχης Κουλουμβάκης με 4 Εσατζήδες, που του ανήγγειλε ότι έγινε επανάσταση και… καθαιρείται! Είχε μάλιστα και εντολή, αν αντιδράσει να τον σκοτώσουν.
Σε μια τέτοια περίπτωση, ο Ιωαννίδης ήθελε, πάση θυσία νεκρό τον Παπαδόπουλο, γιατί κατά την άποψη του, μετά το μεγάλο λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου, θα ικανοποιούσε και θα έλεγε ο κόσμος «έφυγε ο τύραννος» και θα κέρδιζε την λαϊκή συμπάθεια!... Αλλά ο Παπαδόπουλος που κατάλαβε τι συνέβαινε -φρονίμως ποιών- απέσυρε αμέσως τη φρουρά του χωρίς να αντιδράσει. Εκείνη την στιγμή μάλιστα, άρματα μάχης είχαν ζώσει την προσωρινή κατοικία του…
Αλλά και ο Σπύρος Μαρκεζίνης (πρωθυπουργός), ξύπνησε από τον φρουρό του αστυφύλακα, που του είπε ότι διετάχθη να τον εγκαταλείψει, γιατί η κυβέρνηση του καταργήθηκε! Από την τηλεόραση, όπως και ο Παπαδόπουλος, έμαθαν τα υπόλοιπα…
Φωτο: Ο Σπύρος Μαρκεζίνης, λίγο πριν την ανατροπή του.
Χωρίς την παραμικρή αντίδραση, ο Ιωαννίδης ανέτρεψε τον δικτάτορα Παπαδόπουλο, τον έθεσε σε κατ’ οίκον περιορισμό και κατέλαβε την εξουσία για να οδηγήσει τη χώρα σε νέες περιπέτειες. Ο κόσμος που το πληροφορήθηκε εκείνο το πρωϊνό, ανάσανε με ικανοποίηση. ΄Οταν όμως άκουσε αργότερα τα διαγγέλματα Γκιζίκη και Ανδρουτσόπουλου που μιλούσαν ότι «η 21η Απριλίου ξέφυγε από τον σκοπό της κ.λ.π.» απογοητεύθηκε πλήρως για τον νέο γύψο που θα έμπαινε…
Θα παρουσιάσουμε τα παρασκήνια και την πλήρη αδιαφορία του Παπαδόπουλου όταν τον προειδοποιούσαν για την ανατροπή του.
Την παραμονή του πραξικοπήματος, ο Νικόλαος Μακαρέζος βλέπει τον Μαρκεζίνη και του λέει: «Το καθήκον μού επιβάλει να πώ την σκληρή αλήθεια. Μόνος τρόπος εξόδου από το αδιέξοδο, είναι άρση του στρατιωτικού νόμου, παραίτηση του Παπαδόπουλου, ανάληψη της προεδρίας από τον αντιπρόεδρο Αγγελή και εκλογές. Δημοσκόπηση που κάναμε στην Αθήνα, δείχνει, ότι το 93% εκφραζόταν κατά του Παπαδόπουλου, το 7% ήταν αδιάφορο, ενώ στους στρατιωτικούς διαπιστώθηκε άρνηση εκδήλωσης γνώμης!»
Τον Μαρκεζίνη βλέπει και ο καθηγητής Ιωάννης Γεωργάκης (συνεργάτης του Ωνάση) που προειδοποιεί: «Θα σας ανατρέψει ο Ιωαννίδης». Την ανησυχία του εξέφρασε και ο Άγγλος πρέσβης σέρ Ρόμπιν Χούπερ, αλλά και ο αμερικανός πρέσβης Χένρι Τάσκα, σε άλλο κλίμα από τον υπουργό εξωτερικών Κίσινγκερ, που επισκέφθηκε τον Μαρκεζίνη και του εξέφρασε την ανησυχία του από την παρουσία του Ιωαννίδη στην Αθήνα. Πάω στο Λονδίνο προς συνάντηση του Κίσινγκερ τι θα ήθελες να του διαβιβάσω; «Βαίνομεν προς εκλογάς», ήταν το μήνυμα του Μαρκεζίνη…
Και ο Στυλιανός Παττακός είδε τον Μαρκεζίνη και τον πίεσε να επισπεύσει τις εκλογές. Πήγε και στον Παπαδόπουλο. «Γιώργο, πρόσεχε τον Μίμη. Κάτι ετοιμάζει!». Εκείνος τον καθησυχάζει: «Ο Μίμης είναι πιστός φίλος, Αρσακειάδα!» και ο Παττακός του απαντά: «Μου το είπες και πέρσι, αλλά πρόσεχε… Άκουσε με! Θυμήσου την Αρσακειάδα που ο φίλος μας την έπιασε σε ξένη αγκαλιά!..»
Φωτο: Παττακός
Ο Μαρκεζίνης, που έκανε λίγο καιρό πριν την προφητική δήλωση στην γαλλική «Monde», ότι, «αν αποτύχω η εξουσία θα πέσει στα χέρια ενός Έλληνα Καντάφι», επισκέπτεται τον Παπαδόπουλο, του θέτει το θέμα άρσης του στρατιωτικού νόμου και ορισμού ημέρας διεξαγωγής των εκλογών, παρόντος και του Αγγελή. Για τις 10 Μαρτίου λέει ο Παπαδόπουλος, για τις 10 Φεβρουαρίου επέμενε ο Μαρκεζίνης, που του μετέφερε ως όφειλε, όλες τις πληροφορίες, ότι ο Ιωαννίδης σχεδιάζει την ανατροπή του (έγινε το πρωί!..)
Ο Παπαδόπουλος που δεν τα πίστευε, για να απαντήσει στον Μαρκεζίνη, στράφηκε στον Αγγελή λέγοντας: «Νομίζω ότι πρέπει να είπωμεν εις τον Ιωαννίδην να παρουσιασθεί εις τον πρωθυπουργόν ώστε να μορφώσει ο ίδιος γνώμην, αν πρόκειται περί ανθρώπου ικανού να διαπράξει όσα διαδίδουν!!!»
Ρώτησα τον Ιωαννίδη στις φυλακές Κορυδαλλού, όταν δικαζόταν, αν ήξερε ο Παπαδόπουλος τις κινήσεις του: «Δεν πιστεύω, και να ήξερε δεν μπορούσε να κάνει τίποτε. Γιατί ο Παπαδόπουλος, ήταν ανίσχυρος, είχε μαζί του μόνο τους στρατηγούς κι εγώ τους κατωτέρους αξιωματικούς. Και τις επαναστάσεις δεν τις κάνουν μόνοι τους οι στρατηγοί από τα γραφεία, αλλά οι κατώτεροι…»
Φωτο: Δήλωση Ιωαννίδη στον συγγραφέα του παρόντος για την ανατροπή του Παπαδόπουλου
Ο Παπαδόπουλος, έλεγαν συνεργάτες του, «έπασχε από αθεράπευτη εμπιστοσύνη προς τον αρχηγό της ΕΣΑ», γιατί πριν από δύο χρόνια ο Λαδάς στη συνεδρίαση της «Επαναστατικής Επιτροπής» ζητησε από τον Παπαδόπουλο να παραιτηθεί, γιατί έχει παρεκκλίνει από το πνεύμα της Επαναστάσεως. Επενέβη ο Ιωαννίδης και τους προσγείωσε όλους, «Κύριοι, κανείς από εσάς, δεν μπορεί να ομιλεί εξ ονόματος των Ενόπλων Δυνάμεων. Στολή φοράω μόνο εγώ. Τις εκπροσωπώ μόνον ΕΓΩ. Και ΕΓΩ λέω, ότι αι Ένοπλοι Δυνάμεις στηρίζουν τον αρχηγό της Επαναστάσεως Γεώργιο Παπαδόπουλο».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα