Θέατρο: Κλεοπάτρας Εμμανουήλ, «ΦΩΣ… Διονύσιος Σολωμός» - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*
220 χρόνια από τη γέννησή του
2ος χρόνος επιτυχίας
Με την ευγενική χορηγία της «Εθνικής Τράπεζας»
Σκηνοθεσία – Μουσική - Σκηνογραφία: Δημήτρης Παναρετάκης
Ενορχήστρωση συμφωνικού κομματιού «ΦΩΣ»: Νίκος Παναγιωτόπουλος
Βοηθός σκηνοθέτη: Άννα Ανεμογιάννη
Κινησιολογική επιμέλεια: Ελβίρα Μπαρτζώκα
Σχεδιασμός Φωτισμών: Βαγγέλης Σαγρής
Κοστούμια: «Parthenis»
Ερμηνείες: Κλεοπάτρα Εμμανουήλ, Γιώργος Καπετανάκος, Πάνος Λουκαΐδης, Δημήτρης Παναρετάκης.
Ηχογραφημένες συμμετοχές: Μαρίνα Σωκράτη, Βάϊος Καμινιώτης
Μετά την περσινή παρουσίαση του έργου, που άφησε άριστες εντυπώσεις, η συγγραφέας του Κλεοπάτρα Εμμανουήλ και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Παναρετάκης χαρίζουν στο κοινό μία υπέροχη παράσταση, και πάλι, σε όλους εκείνους που αναζητούν το Φως και συγκινούνται, ακόμα, με τις αιματοβαμμένες σελίδες της Ιστορίας μας. Ανθρώπους κάθε ηλικίας, που έχουν αρχές, όραμα και ιδανικά. Καθέναν που ριγεί στο άκουσμα του Εθνικού μας Ύμνου και βουρκώνει από τα έπη της Φυλής μας. Ο βίος και τα έργα του Εθνικού μας ποιητή αφορούν όλους μας, καθώς ο Διονύσιος Σολωμός υπήρξε ο εκφραστής της Ελευθερίας των Ελλήνων, την περίοδο του ξεσηκωμού μας, μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς στους Τούρκους, αρχηγός της Επτανησιακής Σχολής και ηγέτης τού νεοελληνικού έμμετρου Λόγου, επειδή πρώτος χρησιμοποίησε τη Δημοτική, στη Λογοτεχνία, αφήνοντας πλούσια και υψηλής τέχνης έργα, όπως: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι, Η Γυναίκα της Ζάκυνθος, Διάλογος, Η Καταστροφή των Ψαρών» κ.ά.
Η αναχώρηση του ποιητή από την αγαπημένη του Ζάκυνθο και τα τελευταία του χρόνια στην Κέρκυρα, όπου και συνέγραψε τα πιο ώριμα έργα του, απομονωμένος. Συνεχείς αναφορές στο παρελθόν που τον βαρύνει και στα όσα τον ανάγκασαν να φύγει από τη γενέτειρά του, δύσκολα παιδικά χρόνια, σπουδές στην Ιταλία, μακριά από οικογένεια και φίλους, επιστροφή στην υπόδουλη Ζάκυνθο και με σκλαβωμένη πατρίδα – Ελλάδα. Οι συναντήσεις του με τους: Σπυρίδωνα Τρικούπη (1788 - 1873), Νικόλαο Μάντζαρο (1795 - 1872), η συμπόρευσή με λογίους της Κέρκυρας, η παράλληλη πορεία του με τον Λόρδο Βύρωνα (1788 - 1824) και η ταύτισή του με τους Αγωνιστές του ’21, όπως ο Μάρκος Μπότσαρης (1790 - 1823), τον οδηγούν να γίνει ιερουργός της Τέχνης και μύστης του Αγώνα για Ανεξαρτησία (ορκισμένο μέλος της Φιλικής Εταιρείας) που παθιάζεται για τη Λευτεριά και τη Γλώσσα μας, την οποία θεωρεί «όπλο» του λαού («Μήγαρις έχω άλλο στον νου μου, πάρεξ Ελευθερία και Γλώσσα»). Στα γραπτά του κήρυξε τις αθάνατες αξίες της ζωής: Δικαιοσύνη, Ελευθερία, Αλήθεια, Θρησκεία, Αγάπη, Χρέος προς: τον εαυτό μας, την πατρίδα, τον διπλανό μας, την Ανθρωπότητα, με τις οποίες μεγαλούργησε, ανέκαθεν, το Έθνος μας. Αυτά φωτίζει και η θεατρικής παράστασης «ΦΩΣ… Διονύσιος Σολωμός», με απόλυτο σεβασμό στον ποιητή και στην ιδιόμορφη, λόγω οικογένειας, ζωή του.
Η σκηνοθεσία του Δημήτρη Παναρετάκη (βοηθός: Άννα Ανεμογιάννη) είναι ευφάνταστη και η παράσταση προσφέρει γνώσεις και ρίγη συγκίνησης. Ο Δημήτρης Παναρετάκης, ιδανικός στον ρόλο του Σολωμού, ενώ η Κλεοπάτρα Εμμανουήλ, πότε ως Μούσα του ή Δόξα, τον πλαισιώνει άριστα, λες βγαλμένη από τον πανέμορφο πίνακα «Η Ελλάς Ευγνωμονούσα» του Θεόδωρου Βρυζάκη (1814 - 1878). Οι άλλοι δύο ηθοποιοί, ο Γιώργος Καπετανάκος και ο Πάνος Λουκαΐδης ερμήνευσαν υποδειγματικά τους πολλαπλούς ρόλους που έχουν κληθεί να ενσαρκώσουν, φορώντας τα υπέροχα κοστούμια του Οίκου «Parthenis». Η πρωτότυπη μουσική του Δημήτρη Παναρετάκη αλλά και τα μουσικά κομμάτια που έχει επιλέξει προσθέτουν στην παράσταση και σε όσα ζωντανεύουν επί σκηνής, ενώ η ενορχήστρωση του ωραίου συμφωνικού κομματιού «ΦΩΣ» οφείλεται στον ταλαντούχο συνθέτη Νίκο Παναγιωτόπουλο. Οι ηθοποιοί κινήθηκαν άψογα, υπό τις οδηγίες της καταξιωμένης χορογράφου Ελβίρας Μπαρτζώκα, κάτω από τους ωραίους φωτισμούς του πολυτάλαντου Βαγγέλη Σαγρή. Μια καταπληκτική παράσταση, με υπέροχες ερμηνείες, που προσφέρει γνώσεις, ρίγη συγκίνησης κι εθνική περηφάνια, την οποία πρέπει να δουν όλοι οι Έλληνες, ιδίως οι νέοι μας, όχι, μόνο, για να ξαναθυμηθούν γεγονότα και πρόσωπα, αλλά, κυρίως, για να γίνουν κοινωνοί μιας άλλης εποχής, όπου: πατρίδα, θυσία, αγώνας πρωταγωνιστούσαν και οι άνθρωποι πορεύονταν με αξίες και ιδανικά, έχοντας πρότυπα. Δικαίως, το κοινό, με δάκρυα στα μάτια, αντάμειψε όλους τους συντελεστές με πολλά χειροκροτήματα και ζωηρές επευφημίες, στο τέλος. Θερμά συγχαρητήρια!
Διάρκεια 90’. Κάθε Παρασκευή: 21.00
Νοέμβριος 2018
Θέατρο 104
Ευμολπιδών 41, Γκάζι – Κεραμεικός
Τηλ.: 210 3455.020, 6951269828
*Νίκος Μπατσικανής, κριτικός Θεάτρου
(μέλος Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών - Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν, Ελληνικά κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου - Χορού)
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα