Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Ψήφος εμπιστοσύνης: Η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε παράταση ζωής από 151 βουλευτές

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Ψήφος εμπιστοσύνης: Η κυβέρνηση Τσίπρα πήρε παράταση ζωής από 151 βουλευτές

- Πηγή: Λευτέρης Παρτσάλης/CNN Greece

 

 

Ολοκληρώθηκε η κοινοβουλευτική διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα. Με 151 ψήφους υπέρ, η κυβέρνηση αναμένεται να καταθέσει τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώπιον Επιτροπών και Ολομέλειας, εντός των επόμενων ημερών.

«Σήμερα το κοινοβούλιο έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στη σταθερότητα. Έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στην προσπάθεια ανάκτησης της διεθνούς αξιοπιστίας της χώρας», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας και την εμπιστοσύνη που έλαβε η κυβέρνησή του.

«Σε μια κυβέρνηση», υπογράμμισε, «που έχει ήδη αλλάξει την Ελλάδα και που θα συνεχίσει μέχρι την ολοκλήρωση της συνταγματικά κατοχυρωμένης θητείας της με μοναδικό γνώμονα τις ανάγκες και τα συμφέροντα του ελληνικού λαού, τις ανάγκες και τα συμφέροντα της Ελλάδας των πολλών».

Ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, εκτός της Κοινουβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Κώστας Ζουράρις, η Κατερίνα Παπακώστα καθώς και ο διαγραφείς από το Ποτάμι, Σπύρος Δανέλλης.

Ναι στην εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση έδωσε και ο Βασίλης Κόκκαλης, με επιστολική ψήφο. «Όχι» ψήφισαν 148 βουλευτές, ενώ δεν υπήρξε κανένα «παρών».

Η διήμερη συζήτηση στη Βουλή έγινε σε υψηλούς τόνους και εν μέσω αλληλοκατηγοριών μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα, του Κυριάκου Μητσοτάκη και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με τη Συμφωνία των Πρεσπών να βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης.

Ως η ήρεμη δύναμη της Βουλής επιχείρησε να εμφανιστεί ο Αλέξης Τσίπρας στην αρχή της δευτερολογίας του, κατά τη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή, ωστόσο δριμεία ήταν η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης και της Νέας Δημοκρατίας.

«Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος μου απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυποργός.

Συμπλήρωσε δε πως είχε τη δυνατότητα να μην το κάνει αλλά και την επιλογή να κρυφτεί πίσω από την πρόκληση πρότασης μομφής από την αντιπολίτευση στην οποία ο κ. Μητσοτάκης δεν θα ανταποκρινόταν μιας και γνώριζε πως δεν θα βρει τους 151 βουλευτές. «Πήρα όμως το ρίσκο να ζητήσω καθαρές λύσεις», τόνισε.

«Σαν δυό ξένοι»: Ούτε βλέμμα δεν αντάλλαξαν Τσίπρας - Καμμένος

- Πηγή: EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

 

Μητσοτάκης: Η τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας

Για «τελευταία πράξη μιας πολιτικής φαρσοκωμωδίας» έκανε λόγο Κυριάκος Μητσοτάκης, χαρακτηρίζοντας ως «κόμμα ακορντεόν» τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Μιλώντας στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, αναφέρθηκε σε «κοινοβουλευτικό ελιγμό με τριπλό στόχο: να αγκιστρωθεί ο κ. Τσίπρας, λίγο ακόμη στην εξουσία, να στρωθεί ο δρόμος για την επιζήμια Συμφωνία των Πρεσπών και να κρατηθεί στη ζωή το μόρφωμα των ΑΝΕΛ».

Παρατήρησε επίσης ότι τέσσερις από τους έξι βουλευτές οι οποίοι είχαν εκδηλώσει δημόσια την πρόθεσή τους να στηρίξουν την κυβέρνηση και δεν ανέβηκαν στο βήμα για να αιτιολογήσουν την ψήφο τους. «Δύο είναι στην Κίνα, δύο κάνουν τους Κινέζους», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο πρόεδρος της ΝΔ απάντησε και στον Αλέξη Τσίπρα στον απολογισμό της κυβέρνησής του που έκανε στην εναρκτήρια ομιλία του και υπερασπίστηκε την περίοδο διακυβέρνησης Αντώνη Σαμαρά.

«Το 2014 η οικονομία είχε γυρίσει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το κλίμα στην αγορά είχε βελτιωθεί. Η χώρα έβγαινε από τα μνημόνια και μετά ήρθατε εσείς και μας στοιχήσατε παραπάνω από 100 δισ. ευρώ, ένα τρίτο επίσημο μνημόνιο και ένα άτυπο τέταρτο, που μας επιβάλλει λιτότητα διαρκείας. Σταματήστε, λοιπόν, τις άστοχες συγκρίσεις: Η Ελλάδα κινδύνεψε να πτωχεύσει, μάτωσε, αλλά το 2014 είχε σωθεί. Για να έλθετε εσείς και να την ξαναφέρετε στο χείλος του γκρεμού», είπε, μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης.

«Φορτώσατε τους πολίτες με 29 νέους φόρους και προσθέσατε στις παλαιές μειώσεις 17 επιπλέον περικοπές. Καταργήσατε το ΕΚΑΣ και αυξήσατε τον ΦΠΑ σε όλα τα προϊόντα και υπηρεσίες που πληρώνουν κυρίως τα μεσαία και τα μικρά εισοδήματα. Όλα αυτά όταν η χώρα είχε ήδη μειώσει τον ΦΠΑ στην εστίαση στο 13%, τις ασφαλιστικές εισφορές κατά 5% και την εισφορά αλληλεγγύης κατά 30%. Σήμερα προσβάλλετε τους Έλληνες με υποσχέσεις για επιδόματα και λίγα αντίδωρα από τα πολλά που τους πήρατε προηγουμένως», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

 

Γεννηματά σε Τσίπρα: «Tελειώσατε, φύγετε τώρα!»

Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι έδωσε συγχωροχάρτι στον καραμανλισμό για να κατηγορήσει για τα πάντα το ΠΑΣΟΚ. Υποστήριξε επίσης ότι το ΚΙΝΑΛ είναι ο μόνος εκφραστής της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα.

«Οι πολιτικές διαφορές λύνονται στην κάλπη και εκεί σας περιμένει ο ελληνικός λαός. Πλειοψηφία αλά καρτ στις δημοκρατίες δεν υπάρχει. Η δημοκρατία δεν είναι αριθμητική, είναι ουσία. Τι σχέση μπορεί να έχουν οι πρόθυμοι ακροδεξιοί που σας στηρίζουν με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και τον κόσμο που σας στήριξε; Καμία! Τελειώσατε! Φύγετε τώρα! Αλλά τρέμετε την κρίση του λαού και θέλετε να κερδίσετε λίγους ακόμα μήνες εξουσίας», είπε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛ. απευθυνόμενη στον πρωθυπουργό.

Τόνισε επίσης ότι η χώρα χρειάζεται μια νέα σελίδα στην οποία δεν μπορεί να την οδηγήσει ο Αλέξης Τσίπρας τον οποίο χαρακτήρισε τοξικό.

«Προτείνω στον κ.Τσίπρα. Ορίστε ημερομηνία εκλογών. Μια χαρά προλαβαίνουμε να ψηφίσουμε την αναθεώρηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής.


Καμμένος κατά Τσίπρα: Μου είχε πει ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα έρθει στη Βουλή μετά τις εκλογές

«Πάγια θέση των ΑΝΕΛ είναι ο όρος "Μακεδονία" να μην περιέχεται σε καμία λύση του ζητήματος με την γειτονική χώρα», υποστήριξε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος ζήτησε για μία ακόμη φορά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Ήταν ξεκάθαρο ότι εμείς δεν θα συμφωνήσουμε με μια κυβέρνηση που παραχωρεί τον όρο Μακεδονία», δήλωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, προσθέτοντας ότι «πρέπει να γνωρίζει ο λαός και οι γενιές που θα ακολουθήσουν τι διακυβεύεται σήμερα», σημείωσε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ επαναλαμβάνοντας ότι «θα κάνει τα πάντα για να μην ψηφιστεί η συμφωνία για το Μακεδονικό».

Ο Πάνος Καμμένος εξήγησε γιατί δεν αποχώρησε το κόμμα του από την κυβέρνηση ήδη από το καλοκαίρι του 2017. Όπως είπε προτεραιότητα ήταν να βγει η χώρα από τα μνημόνια. Υπερασπίστηκε την κοινοβουλευτική του ομάδα καρφώνοντας όμως τους Έλενα Κουντουρά, Βασίλη Κόκκαλη, Μαρίνα Χρυσοβελώνη και Τέρενς Κουίκ οι οποίοι «αντάλλαξαν την ψήφο τους με υπουργικό θώκο», όπως είπε.


Κουτσούμπας: H μεταμνημονιακή περίοδος ΣΥΡΙΖΑ είναι ίδια με τη μνημονιακή

Για κυβέρνηση που μετατρέπει την Ελλάδα «σε μια αλυσίδα αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων» έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι «εξαπατά το λαό με τις υποσχέσεις για τις καλύτερες μέρες που έρχονται στη μεταμνημονιακή εποχή».

«H μεταμνημονιακή σας περίοδος έχει τα ίδια χαρακτηριστικά με τη μνημονιακή. Τα μερίσματά σας για "επούλωση των πληγών" βασίζονται σε λάθος πλεονάσματα. Πληγή είναι η πολιτική σας που κινείται στον αστερισμό της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας και των προηγούμενων κυβερνήσεων, όπως και η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα κράτη να είναι υπό εποπτεία, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κουτσούμπας

«Ισχυρίζεστε πως μετά τον Αύγουστο έρχεται η φιλολαϊκή τομή και πως πρέπει να κριθείτε επ’ αυτής. Αλλά κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, τα γεγονότα είναι πεισματάρικα, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει τη μεταμνημονιακή περίοδο. Η εποπτεία συνεχίζει να είναι ενισχυμένη, έχετε δεσμευτεί για την προώθηση συγκεκριμένων μέτρων το επόμενο διάστημα», είπε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.


Χωρίς ξεκάθαρη θέση για τη Συμφωνία των Πρεσπών ο Θεοδωράκης

«Ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα πρέπει να σημαίνει και θετική ψήφο στις Πρέσπες, ενώ αντιστοίχως θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει και ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, κατά τη κοινοβουλευτική διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Η ψήφος εμπιστοσύνης επιβραβεύει τα όσα έκανε μέχρι τώρα η κυβέρνηση και δίνοντας λευκή επιταγή για όσα θα κάνει», είπε ο επικεφαλής του Ποταμιού.

 

Λεβέντης: Η Bουλή δεν εκφράζει τη θέληση του λαού

Λογική υπέρβαση από τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων στη Βουλή κατά την ομιλία του στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο Βασίλης Λεβέντης κατάδίκασε τις απειλές κατά των βουλευτών χαρακτηρίζοντας τες ανεπίτρεπτες αλλά στην συνέχεια εν μέρει τις δικαιολόγησε, ως μόνο τρόπο αντίδρασης εκείνων που εναντιώνονται στη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Η αίθουσα αυτή επιχειρεί να περάσει ένα νομοσχέδιο μετά από λίγες μέρες που είναι αντίθετο προς την επιθυμία της μεγάλης πλειοψηφίας της κοινωνίας. Πώς μπορεί αυτή να αντιδράσει; Η βουλή δεν εκφράζει τη θέληση του λαού.Οι έρευνες αναφέρονται σε μεγάλη αντίθεση. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα ο λαός» υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λεβέντης.

CNN.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Νέες σοκαριστικές μαρτυρίες

16 Νοεμβρίου 2024, 15:33
 – Τι λέει η 24χρονη Ειρήνη Φωτό: Pixabay.com Η μητέρα του Παναγιωτάκη και η γιαγιά δεν ...

Απεργία αύριο -Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

19 Νοεμβρίου 2024, 15:53
Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα υπολειτουργήσουν αύριο, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, λόγω της 24ωρης απεργίας ...

Novartis: Ως ύποπτοι κλήθηκαν στον εισαγγελέα για εξηγήσεις Δεστεμπασίδης – Μαραγγέλη

14 Νοεμβρίου 2024, 18:56
Μετά τον αποχαρακτηρισμό τους, οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πολιτικά πρόσωπα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0