Θέατρο: Αλεξέι Αρμπούζωφ, "Φθινοπωρινή Ιστορία" - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*
«Φθινοπωρινή Ιστορία», του Αλεξέι Αρμπούζωφ
Κωμωδία παλαιάς κοπής
Μετάφραση: Παυλίνα Γαλανοπούλου
Σκηνοθεσία: Μάνια Παπαδημητρίου
Μουσική: Σταμάτης Κραουνάκης
Βοηθός Σκηνοθέτη: Δανάη Καλαχώρα
Σκηνογραφία, Video Art, Κοστούμια : Χριστίνα Οικονόμου
Φωτισμοί : Δημήτρης Παπαδόπουλος
Ερμηνεύουν: Άννα Γεραλή, Λάμπρος Τσάγκας
Γιορτάζοντας 40 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς στον Πολιτισμό, το «Θέατρο Κνωσός» παρουσιάζει τη «Φθινοπωρινή Ιστορία» του Αλεξέι Αρμπούζωφ (1908 - 1986), σε ωραία μετάφραση της συγγραφέα και μεταφράστριας Παυλίνας Γαλανοπούλου, η οποία έχει το προνόμιο (γνώσεις κι εμπειρία) να μεταφράζει απευθείας από τα Ρωσικά. Το «Θέατρο Κνωσός» συμπληρώνει φέτος σαράντα χρόνια ιστορίας, 1978-2018, ξεκινώντας ως «Παλκοσένικο», με δημιουργούς τον αείμνηστο Χρήστο (1939 - 2011) και τον Λάμπρο Τσάγκα, συνεχίζοντας, μέχρι σήμερα, με την επωνυμία «Θέατρο Κνωσός». Στα σαράντα χρόνια πορείας του, περισσότεροι από οκτακόσιοι καλλιτέχνες συνεργάστηκαν σε κλασσικά και σύγχρονα έργα, ελληνικού και ξένου ρεπερτορίου. Τώρα, το «Θέατρο Κνωσός» μπαίνει σε μια νέα εποχή και γιορτάζει. Η νέα θεατρική σεζόν θα είναι μια γιορτή διαρκείας, στο ιστορικό «Κνωσός», με πολλές δράσεις, με φίλους και με συνεργάτες, οι οποίοι συνετέλεσαν στη πορεία του και συνέτειναν στο να αντέξει στον χρόνο και στις δύσκολες ημέρες της κρίσης. (Από δημοσίευμα του «Θεάτρου Κνωσός»).
Ο κλεισμένος στον εαυτό του χήρος γιατρός Ροντιόν Νικολάγιεβιτς, διευθυντής θεραπευτηρίου, σε παραλία κοντά στη Ρίγα της Λετονίας, συναντά τη Λύντια Βασίλιεβνα, μια ώριμη νοσηλευόμενη, για να της συστήσει την τήρηση των κανονισμών τού ιδρύματος, που αυτή παραβαίνει συνεχώς. Πρόκειται για μια γυναίκα, την οποία χαρακτηρίζουν: αγνότητα, ειλικρίνεια αλλά κι ευρηματικότητα, στοιχεία που «αφοπλίζουν» και τον πιο δύσκολο συνομιλητή της, με αποτέλεσμα, σιγά σιγά, ο γιατρός να τη συμπαθήσει και στη συνέχεια να δημιουργηθεί, μεταξύ τους, αίσθημα. Η μοναξιά και τα χρόνια που διάγουν τους ενώνουν για πάντα. Μια ιστορία γεμάτη τρυφερότητα, χιούμορ και ανατροπές, που δείχνει πως η αγάπη και η ανάγκη συντροφικότητας είναι πέρα από ηλικίες και μπορούν να δώσουν νέα πνοή ζωής και στους μεγαλύτερους. Ένα τρυφερό love story ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που διάγουν το φθινόπωρο του βίου τους, στα μέτρα γαλλικού Μπουλβάρ (Γαλλικά: Boulvear)*
Η παράσταση σκηνοθετήθηκε από την ταλαντούχα ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Μάνια Παπαδημητρίου (βοηθός η Δανάη Καλαχώρα), η οποία τής έδωσε φρεσκάδα και ανέδειξε την τρυφερότητα των δύο ηρώων τού έργου και τα νοήματά του. Όπως η ίδια έχει δηλώσει: «Είναι η ιστορία που μας λέει πως η ζωή έχει μεγαλύτερη φαντασία από μας και συχνά μας κάνει δώρα που μοιάζουν παράταση χρόνου. Σαν μια πίστα παιχνιδιού, μέσα στην οποία κερδίζεις ακόμα δυο ζωές. Μέσα σε μια ψηφιακή πραγματικότητα, οι δυο ήρωες του έργου συναντιούνται και συγκρούονται για να συμφιλιωθούν και να αγαπηθούν με τον πιο ανάποδο τρόπο που μπορεί να φανταστεί κάνεις». Η μουσική ανήκει στον γνωστό, πολυτάλαντο και αγαπητό μας Σταμάτη Κραουνάκη, ο οποίος «αφουγκράστηκε» τα ιδιαίτερα συστατικά του κειμένου και τις ανάγκες της παράστασης, «χρωματίζοντάς την» με πανέμορφα μουσικά μοτίβα. Η σκηνογραφία, τα Video Art και τα κοστούμια οφείλονται στη σχεδιάστρια Μόδας Χριστίνα Οικονόμου, η οποία «έντυσε» πολύ ωραία τον σκηνικό χώρο και τους δύο πρωταγωνιστές. Οι υποβλητικοί φωτισμοί του Δημήτρη Παπαδόπουλου συνέβαλαν πολύ στο όλο θετικό αποτέλεσμα.
Η Άννα Γεραλή και ο Λάμπρος Τσάγκας, οι οποίοι συναντώνται για πρώτη φορά σε θεατρική σκηνή, μετά από χρόνια παράλληλης θεατρικής πορείας (συμφοιτητές στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου) ερμηνεύουν τους δύο ήρωες με μεστωμένο το στέρεο ταλέντο, που τους χαρακτηρίζει από τα νιάτα τους, χαρίζοντας στιγμές απόλαυσης, γεμάτες γλύκα, τρυφερότητα, συγκίνηση και χιούμορ στους θεατές, οι οποίοι αντάμειψαν όλους τούς συντελεστές με άφθονο χειροκρότημα και ζωηρά επιφωνήματα, στο τέλος της βραδιάς (επίσημη πρεμιέρα).
Διάρκεια: 120 λεπτά
Σάββατο: 20.00, Κυριακή: 19.30
Ιανουάριος 2019
«Θέατρο Κνωσός»
Πατησίων 195 & Κνωσού 11, Πατήσια
Τ/φ.: 210 8677070
*Μπουλβάρ: Ελαφρά κωμωδία (κομεντί) με έξυπνον διάλογο κι ερωτικές ίντριγκες, ανθρώπων της αστικής τάξης, κυρίως.
*Νίκος Μπατσικανής, κριτικός Θεάτρου
(μέλος Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών - Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν, Ελληνικά κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου - Χορού)
Αλεξέι Αρμπούζωφ ή Αρμπούζοβ (Aleksei Nikolaevich Arbuzov (Ρωσικά: Алексей Николаевич Арбузов ): Ρώσος θεατρικός συγγραφέας, σεναριογράφος και ηθοποιός. Γεννήθηκε στη Μόσχα, στις 26 Μαΐου του 1908. Ο πατέρας του ήταν Ρώσος και η μητέρα του Ελληνίδα. Σε ηλικία δέκα χρόνων έχασε τους γονείς του κι ανατράφηκε από μία θεία του.
Η πρώτη του επαφή με το θέατρο έγινε το 1922, όταν προσελήφθη ως έκτακτος στο Θέατρο «Marinski» της Αγίας Πετρούπολης. Καλλιεργεί το ταλέντο του σε ένα θεατρικό εργαστήρι (1924). Τον επόμενο χρόνο γράφεται σε δραματική σχολή, απ' όπου αποφοιτά δύο χρόνια αργότερα (1927). Για κάποιο χρονικό διάστημα διευθύνει έναν περιοδεύοντα θίασο κι ανεβάζει έργα στο Λένινγκραντ. Επίσης, αναλαμβάνει τη διεύθυνση του Λογοτεχνικού Τμήματος του πρώτου Θεάτρου «Sovkhoz». Το 1930 πηγαίνει στη Μόσχα και γράφει στο περιοδικό «Stage Club».
Τα χρόνια 1971-1981 διηύθυνε τη σχολή «Νέοι Δραματουργοί», σε συνεργασία με άλλους σημαντικούς καθηγητές, όπως οι L. Petrousevkajia και A. Kazanchek.
Τα έργα του Αρμπούζωφ έχουν κυκλοφορήσει και παιχτεί σχεδόν σε όλες τις χώρες. Επίσης, έγραψε πολλά σενάρια για τον κινηματογράφο.
Διετέλεσε γραμματέας και αντιπρόεδρος της «Ένωσης Μοσχοβιτών Συγγραφέων» του «Διεθνούς Θεατρικού Ινστιτούτου». Παντρεύτηκε τρεις φορές κι απέκτησε έναν γιο και δύο κόρες. Έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Μόσχα.
Κυριότερα έργα του: «Μακρινός δρόμος, Τάνια, Η Πολιτεία της αυγής, Σπιτάκι στα περίχωρα, Μια ιστορία του Ιρκούτσκ, Δωδέκατη ώρα, Χρόνια περιπλάνησης, Καημένε μου Μάρικ, Νυχτερινή εξομολόγηση, Κωμωδία παλιάς μόδας (Παίζεται με τον τίτλο Φθινοπωρινή ιστορία), Υπόσχεση» και άλλα. (Βικιπαίδεια)
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα