Διπλωματικό επεισόδιο Γαλλίας – Ιταλίας για τα «κίτρινα γιλέκα»
(AP Photo/Michel Euler)
Τα «κίτρινα γιλέκα» δεν προκαλούν πονοκέφαλο στον Εμανουέλ Μακρόν μόνο στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, καθώς το Παρίσι βρίσκεται σε τροχιά σύγκρουσης με τη Ρώμη, μετά τις επαφές στελεχών της ιταλικής κυβέρνησης με ηγετικά στελέχη του κινήματος.
Σήμερα η Γαλλία ανέβασε πολύ τους τόνους ανακαλώντας τον πρεσβευτή της στην Ιταλία με το Παρίσι να κάνει λόγο για μια σειρά από «ακραίες δηλώσεις» και «αβάσιμες, χωρίς προηγούμενο επιθέσεις» από πλευράς Ιταλών αξιωματούχων.
Ο εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε ότι οι τελευταίες παρεμβάσεις συνιστούν «μια επιπλέον και απαράδεκτη πρόκληση».
Χαρακτηριστικό της ενόχλησης του Παρισιού είναι το γεγονός ότι στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών υπογραμμίζει ότι οι επιθέσεις της Ιταλίας είναι οι χειρότερες από τον... Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
«Το να έχουμε διαφωνίες είναι ένα πράγμα, όμως η χειραγώγηση της σχέσης για εκλογικούς στόχους είναι κάτι άλλο» αναφέρεται επίσης.
Όλα ξεκίνησαν από τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων και υπουργός Εργασίας της Ιταλίας Λουίτζι ντι Μάιο στη Γαλλία με ηγετικά στελέχη του κινήματος των «κίτρινων γιλέκων».
Ο αρχηγός των Πέντε Αστέρων δήλωσε ότι πραγματοποίησε μια στάση στη Γαλλία και συναντήθηκε με το ηγετικό στέλεχος των «κίτρινων γιλέκων» Κριστόφ Σαλενσόν και υποψηφίους της αντικυβερνητικού κινήματος για τις Ευρωεκλογές του Μαΐου. Ο «αέρας της αλλαγής πέρασε τις Άλπεις», είπε με tweet του.
«Αυτή η νέα πρόκληση είναι απαράδεκτη μεταξύ γειτονικών χωρών και συμμάχων στην Ευρωπαϊκή Ενωση», είχε τονίσει χθες εκπρόσωπος του γαλλικού ΥΠΕΞ κατά την ημερήσια ενημέρωση δημοσιογράφων προσθέτοντας «ο κ. Ντι Μάιο, που φέρει κυβερνητικές ευθύνες, πρέπει να φροντίζει να μην υπονομεύει, μέσα από τις επαναλαμβανόμενες ενέργειες ανάμιξης, τις διμερείς μας σχέσεις, για το κοινό συμφέρον Γαλλίας και Ιταλίας».
Μόλις την Τρίτη η κυβέρνηση του Εμανουέλ Μακρόν πέρασε έναν εξαιρετικά αμφιλεγόμενο νόμο με στόχο να περιορίσει τα δικαιώματα των διαδηλωτών.
Οι σχέσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας βρίσκονται εδώ και μήνες σε οριακό επίπεδο και χαρακτηρίζονται ως οι χειρότερες μετά το 1945. Οι κυβερνήσεις των δύο χωρών έχουν αντιπαρατεθεί για μία σειρά από ζητήματα με το προσφυγικό/μεταναστευτικό να είναι στην κορυφή της ατζέντας. Παρίσι και Ρώμη, όμως, είχαν έντονη αντιπαράθεση και για το «αντάρτικο» της ιταλικής κυβέρνησης απέναντι στην Ε.Ε. με αφορμή τον προϋπολογισμό της χώρας.
Πρόσφατα ο Ματέο Σαλβίνι χαρακτήρισε τον Εμανουέλ Μακρόν «τραγικό πρόεδρο» και κάλεσε τους ψηφοφόρους να γυρίσουν την πλάτη τους στο κόμμα του ενόψει των Ευρωεκλογών.
Οι δύο χώρες έφτασαν στο σημείο να αντιπαρατεθούν ακόμη και για τον Λεονάρντο ντα Βίντσι με τη Ρώμη να εκφράζει αμφιβολίες στο να δανείσει έργα του σπουδαίου καλλιτέχνη για μία μεγάλη τελετή στο Λούβρο.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα