Φιλανθρωπικός ανασχηματισμός - Του Τάκη Θεοδωρόπουλου
Ποια ήσαν αυτά τα φιλανθρωπικά ιδρύματα στα οποία σε παλαιότερους καιρούς πήγαιναν άπορες κορασίδες για να μάθουν κέντημα, πλέξιμο, να μαγειρεύουν γιουβαρλάκια και γεμιστά ώστε να μη μείνουν άοπλες; Ηταν υπό την υψηλή εποπτεία της Βασιλίσσης; Δυστυχώς ή ευτυχώς δεν υπάρχουν πια. Του κενού πιστοποιηθέντος η φιλάνθρωπος και πολυμήχανος κυβέρνησή μας βρήκε τη λύση. Το ίδρυμα που αντικατέστησε τα έργα της Βασιλίσσης φέρει τον βαρύγδουπο τίτλο «Υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης». Είναι ένα φιλανθρωπικό ίδρυμα που περιθάλπει νέες κοπέλες ως επί το πλείστον και τις βγάζει από την καθημερινή βιοπάλη για να τους μάθει την υψίστη των τεχνών κατά Πλάτωνα, την τέχνη της πολιτικής. Και με τις καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις. Τους δίνουν τη θέση του υπουργού όπου αναγκαστικά κάτι θα μάθουν. Εδώ ο κ. Τσίπρας έμαθε αγγλικά επειδή έγινε πρωθυπουργός. Πρώτη υπότροφος η κ. Νοτοπούλου.
Το νέο εύρημα του κ. Τσίπρα είναι η κ. Χατζηγεωργίου. Γεννηθείσα το 1977, αποφοίτησε από το σχολείο το 1997, ήτοι σε ηλικία είκοσι ετών, νέα κοπέλα. Είτε είχε κάποια μαθησιακά προβλήματα, είτε ήθελε να εμπεδώσει τις γνώσεις επαναλαμβάνοντάς τες δις, είτε τι να πω. Πάντα κατά το βιογραφικό της, σπούδασε Γαλλική Φιλολογία. Δεν μας λέει αν αποφοίτησε. Μη βιάζεστε. Ξέρετε πόσοι δυσκολεύονται με τη χρήση του subjonctif στα γαλλικά και δίνουν και ξαναδίνουν εξετάσεις; Παρ’ όλ’ αυτά δεν πτοήθηκε. Περπάτησε. Περπάτησε στην Πράγα, στη Γένοβα και σε άλλους «κινηματικούς» τόπους. Αραγε πώς μεταφράζεται το «κινηματικός» στα γαλλικά; Ο ευρών αμειφθήσεται. Ομως τα προβλήματα της κ. Χατζηγεωργίου δεν σταματούν εδώ. Διότι όπως δηλώνει η ίδια στο βιογραφικό της, στον «ελεύθερο χρόνο» της σκέφτεται. Για να μην ανησυχείτε: όσο εργάζεται στο υπουργείο της, ευτυχώς δεν θα σκέφτεται. Εν ολίγοις ο κ. Τσίπρας σκέφτηκε ποια κοπέλα έχει περισσότερα προβλήματα από την κ. Νοτοπούλου για να της δώσει υποτροφία στο Ιδρυμα «Μακεδονίας - Θράκης». «Αυτή που με την πρώτη σταγόνα της βροχής άνοιξε την ομπρέλα της για να σε προστατεύσει, Αλέξη», είπε ο Καρανίκας. Διότι η κ. Χατζηγεωργίου το έκανε κι αυτό.
«Πρόεδρε, θα μας κατηγορήσουν για σεξισμό εις βάρος του ασθενούς ανδρικού φύλου», φέρεται ειπών ο Καρανίκας. «Εμείς δεν είμαστε σαν τη Φρειδερίκη που φρόντιζε μόνον κορασίδες. Υπάρχουν και άνδρες που χρήζουν βοηθείας. Μπορούν να μάθουν κέντημα και πλέξιμο, όμως δεν τους δίνουμε ένα υπουργείο για να μάθουν μια τέχνη;». Και έτσι προέκυψαν Μωραΐτης, Μπάρκας και Τόλκας. Πόσοι αγώνες δόθηκαν για να γίνουν υπουργοί; Το κατάφεραν κι αυτό. Τι άλλο θέλετε πια;
Ολο αυτό το πράγμα στα ελληνικά το λέμε: πολιτική.
Έντυπη
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα