Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Μη ανιχνεύσιμος ο HIV σε Βρετανό ασθενή, ύστερα από θεραπεία βλαστοκυττάρων

Αρχική | Υγεία | Μη ανιχνεύσιμος ο HIV σε Βρετανό ασθενή, ύστερα από θεραπεία βλαστοκυττάρων

SHUTTERSTOCK


Ασθενής στο Λονδίνο που υποβλήθηκε σε θεραπεία για καρκίνο, βρίσκεται τώρα σε ύφεση από τον ιό HIV για 18 μήνες και δεν παίρνει πλέον φάρμακα για το HIV, σύμφωνα με τους επιστήμονες από το πανεπιστήμιο του Λονδίνου, το Imperial College London, το Cambridge και τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης που συμμετείχαν στην θεραπεία. Ο ιός είναι μη ανιχνεύσιμος. Ωστόσο, οι ερευνητές λένε ότι είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι ο ασθενής έχει πλήρως θεραπευθεί από τον ιό HIV.

Οι ειδικοί επεσήμαναν, ότι η προσέγγιση δεν είναι πανάκεια για τη θεραπεία των περισσότερων ανθρώπων με HIV, αλλά μπορεί κάποια μέρα να βοηθήσει ώστε να βρεθεί μια αποτελεσματική  θεραπεία.

Ο ασθενής του οποίου τα στοιχεία παραμένουν άγνωστα, διαγνώστηκε με τον ιό HIV το 2003 και με προχωρημένο λέμφωμα Hodgkin το 2012.

Υποβλήθηκε σε χημειοθεραπεία για να θεραπεύσει το λέμφωμα Hodgkin και, επιπλέον του εμφυτεύθηκαν βλαστοκύτταρα από έναν δότη ανθεκτικό στον ΗIV, οδηγώντας τόσο τον καρκίνο του όσο και τον ιό HIV σε ύφεση.

Όπως ανέφεραν όμως οι ερευνητές, αυτή είναι η δεύτερη φορά που ένας ασθενής που αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο έχει καταλήξει σε ύφεση από τον ιό HIV.

Πριν από δέκα χρόνια, ένας άλλος ασθενής στο Βερολίνο που υποβλήθηκε επίσης σε μεταμόσχευση μυελού οστών από δότη με φυσική ανοσία στον ιό, ο Timothy Brown, για να αντιμετωπίσει τη λευχαιμία είναι ο πρώτος που «χτύπησε» το HIV / AIDS.

Σύμφωνα με το συγγραφέα της μελέτης, καθηγητή Ravindra Gupta, από το UCL, το γεγονός ότι επετεύχθη για 2η φορά το ίδιο αποτέλεσμα δείχνει σαφώς ότι κάτι υπάρχει στην προσέγγιση αυτή. Ενώ, ο καθηγητής Eduardo Olavarria, που συμμετέχει στην έρευνα από το Imperial College London, δήλωσε ότι η επιτυχία της μεταμόσχευσης βλαστοκυττάρων προσέφερε την ελπίδα ότι θα αναπτυχθούν νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση του ιού.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η θεραπεία δεν είναι κατάλληλη ως μια τυπική θεραπεία για τον ιό HIV λόγω της τοξικότητας της χημειοθεραπείας, η οποία στην περίπτωση αυτή ήταν απαραίτητη για τη θεραπεία του λεμφώματος.

Ο CCR5 είναι ο συνηθέστερα χρησιμοποιούμενος υποδοχέας από το HIV-1 - το στέλεχος του ιού του HIV που κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο - να εισέλθει σε κύτταρα. Ωστόσο, ένας πολύ μικρός αριθμός ατόμων που είναι ανθεκτικά στον ιό HIV έχει δύο μεταλλαγμένα αντίγραφα του υποδοχέα CCR5. Αυτό σημαίνει ότι ο ιός δεν μπορεί να διαπεράσει κύτταρα στο σώμα που συνήθως μολύνει.

Ο ασθενής του Λονδίνου έλαβε βλαστοκύτταρα από έναν δότη με αυτή τη συγκεκριμένη γενετική μετάλλαξη, η οποία τον έκανε ανθεκτικό στον ιό HIV.

Οι ερευνητές του Ηνωμένου Βασιλείου λένε ότι μπορεί να είναι δυνατή η χρήση γονιδιακής θεραπείας για τη στόχευση του υποδοχέα CCR5 σε άτομα με HIV και, τώρα γνωρίζουν ότι η ανάκαμψη του ασθενούς του Βερολίνου δεν ήταν εφάπαξ.

Ο καθηγητής Graham Cooke, ερευνητής και ερευνητής του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας στην έρευνα για τις μολυσματικές ασθένειες από το Imperial College London, τόνισε τη σημαντικότητα των αποτελεσμάτων ενώ, είπε, ότι αν μέσω της έρευνας καταφέρουν να κατανοήσουν καλύτερα γιατί η διαδικασία λειτουργεί σε ορισμένους ασθενείς και όχι σε άλλους, τότε θα είναι πιο κοντά στον τελικό τους στόχο στο να θεραπεύσουν τον ιό HIV.

Όμως, αυτή τη στιγμή η διαδικασία είναι επικίνδυνη για χρήση σε ασθενείς που είναι κατά τα άλλα καλά.

Πηγή:

https://www.bbc.com/news/health-47421855 via naftemporiki.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

«Καμπανάκι» Τσιόδρα: Η αμφισβήτηση των εμβολιασμών έχει συνέπειες

07 Μαρτίου 2024, 19:15
 - Δεν δικαιολογούμαστε να έχουμε επιδημίες ιλαράς το 2024     Φωτό: Pixabay.com Στην Ελλάδα, από την αρχή ...

Χειροπέδες σε γιατρό Κέντρου Υγείας - Έδινε ψεύτικες βεβαιώσεις σε αλλοδαπούς

02 Μαρτίου 2024, 18:34
 Ηλεία   Ο γιατρός είχε συνάψει συμφωνία με "ιατρικούς επισκέπτες" συγκεκριμένης φαρμακευτικής εταιρείας, για να συνταγογραφεί ...

Δωρεάν απογευματινά χειρουργεία για 50.000 ασθενείς

26 Φεβρουαρίου 2024, 21:45
Φωτό: Pixabay.com Καϊτανίδου Μάρθα Την αξιοποίηση 60 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για να μην ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0