Παραιτήθηκε ο πρόεδρος της ΕΕΔΑ, Γιώργος Σταυρόπουλος
Κάνει λόγο για «καίριο πλήγμα» στην ανεξαρτησία της ΕΕΔΑ μετά την απόφαση της κυβέρνησης να προσθέσει στην Ολομέλεια 5 μέλη από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και 2 από τη Ρομά
Την παραίτησή του από τη θέση του προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) ανακοίνωσε ο δικαστικός, Γιώργος Σταυρόπουλος, κάνοντας λόγο για τη «μόνη αξιοπρεπή αντίδραση στην απαξίωση της ΕΕΔΑ και εμού προσωπικά ως εκλεγμένου προέδρου του Εθνικού Θεσμού Δικαιωμάτων».
Στην ανακοίνωσή του ο κ. Σταυρόπουλος κάνει λόγο για «καίριο πλήγμα» στην ανεξαρτησία της ΕΕΔΑ, εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης να προσθέσει στη σύνθεση της Ολομέλειας πέντε μέλη από τη ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και δύο επιπλέον μέλη από την κοινότητα των Ρομά, «κατά παράβαση κάθε αρχής ισότητας έναντι των λοιπών φορέων προστασίας των δικαιωμάτων που είναι ήδη μέλη της ΕΕΔΑ και διαθέτουν μόνο μία ψήφο στην Ολομέλειά της». Επίσης, καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση προχώρησε τη νομοθέτηση «χωρίς δημόσια διαβούλευση» και χωρίς να ενημερωθεί η ΕΕΔΑ.
«Τα δικαιώματα του ανθρώπου δεν ιεραρχούνται. Βρίσκονται στο ίδιο επίπεδο και προστατεύονται ισότιμα όταν προσβάλλονται. Η κοινότητα των Ρομά φυσικά πρέπει να εκπροσωπείται στην ΕΕΔΑ, όπως και η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ. Ως προς την πρώτη αλλά και ως προς τη δεύτερη κοινότητα, η ΕΕΔΑ έχει ήδη συμβάλει αποφασιστικά στην ανάδειξη των προβλημάτων τους, προβάλλοντας, με επιστημονικές εργασίες αλλά και δημόσιες τοποθετήσεις, την ανάγκη άμεσης επίλυσής τους, υποστηρίζοντας, συχνά, τις σχετικές νομοθετικές πρωτοβουλίες. Η υπερβολικά μεγάλη, όμως, ευνοϊκή μεταχείρισή τους σε βάρος όλων των άλλων υπερασπιστών των δικαιωμάτων του ανθρώπου προσβάλλει τους δεύτερους, αλλά και υποβαθμίζει το κύρος της ίδιας της Εθνικής Επιτροπής, αλλοιώνει άκριτα τη σύνθεσή της και θίγει την ανεξαρτησία της», σημειώνει.
Επίσης, χαρακτηρίζει την παραπάνω κυβερνητική ενέργεια ως «τελευταία πράξη μιας αδιάφορης και συχνά απαξιωτικής στάσης των εκπροσώπων της Εκτελεστικής Εξουσίας απέναντι στην ΕΕΔΑ, με ελάχιστες, μόνο, λαμπρές εξαιρέσεις» και παραθέτει μια σειρά από προβλήματα που αντιμετωπίζει ο θεσμός, όπως ο περιορισμένος προϋπολογισμός, το ελάχιστο σε αριθμό επιστημονικό προσωπικό, οι συνθήκες στέγασης και η χορήγηση μόλις 40 ευρώ το μήνα για κάθε μέλος της ΕΕΔΑ που μετέχει στην Ολομέλεια.
Απάντηση Τζανακόπουλου - Χριστοδουλοπούλου
Aπάντηση στα όσα κατήγγειλε ο παραιτηθείς πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, από το Δημήτρη Τζανακόπουλο.
Ο υπουργός Επικρατείας, απαντώντας από το βήμα της Βουλής στην κριτική της αντιπολίτευσης, αλλά και στα όσα χρέωσε στην κυβέρνηση ο μέχρι πρότινος επικεφαλής της Επιτροπής Γιώργος Σταυρόπουλος, υποστήριξε ότι έγινε διαβούλευση για την διεύρυνση των μελών της επιτροπής, στην οποία αρνήθηκε να συμμετάσχει η ΕΕΔΑ απαιτώντας ταυτόχρονα να τοποθετεί μόνη της τα επιπλέον μέλη της.
Λίγη ώρα νωρίτερα η πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου επιχειρώντας να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την παραίτηση Σταυρόπουλου είπε ότι ούτως ή άλλως σε λίγες ημέρες θα γίνονταν αρχαιρεσίες στην ΕΕΔΑ.
Η τοποθέτηση του Δημήτρη Τζανακόπουλου δεν έμεινε ασχολίαστη από την αντιπολίτευση. «Μας δουλεύετε;» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Ανδρέας Λοβέρδος.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΔΗΣΥ υποστήριξε ότι η χώρα γελοιοποιείται διεθνώς από τις κυβερνητικές παρεμβάσεις στην ΕΕΔΑ. Προς επίρρωσιν των λεγομένων του επικαλέστηκε επιστολή της προέδρου Ευρωπαικού Δικτύου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ανήκει στον ΟΗΕ) προς τον Έλληνα πρωθυπουργό με την οποία ζητεί την απόσυρση της ρύθμισης διότι έχει προβλήματα έλλειψης διαβούλευσης, καθώς και προβλήματα αναφορικά με τη σύνθεση της Επιτροπής που δεν είναι αντίθετα με τις αρχές της Συμφωνίας των Παρισίων των Ηνωμένων Εθνών.
«Και το πρωί έρχεται η παραίτηση του κ. Σταυρόπουλου που καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι επιδιώκει να μετατρέψει την ΕΕΔΑ όπως και τη Δικαιοσύνη σε κυβερνητικό πυρήνα.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα