Πολιτικός και δικαστικός σεισμός μετά τις καταγγελίες Αγγελή για τη Novartis
Σάλο προκάλεσαν οι αντιδράσεις πολιτικών και δικαστικών για τις βόμβες που εξαπέλυσε ο Ιωάννης Αγγελής ο οποίος κατήγγειλε μεθόδευση για να διωχθούν πολιτικά πρόσωπα
Πολιτικό και δικαστικό σεισμό προκάλεσε η επιστολή του αντεισαγγελέα Αρείου Πάγου και πρώην εποπτεύοντα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ιωάννη Αγγελή, για την υπόθεση της Novartis. Μια υπόθεση που είχε χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους, για το οποίο κατηγορήθηκαν 10 πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων 2 πρώην πρωθυπουργοί και μια υπόθεση στην οποία η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πόνταρε πολλά για να εξοντώσει τους πολιτικούς της αντιπάλους.
Η Novartis γυρίζει μπούμερανγκ για όσους μεθόδευσαν όλο αυτό το σκηνικό προκειμένου να υλοποιηθεί η γραμμή Πολάκη που έλεγε «να κλείσουμε κάποιους στη φυλακή για να κερδίσουμε τις εκλογές». Τώρα ουσιαστικά η υπόθεση έχει μείνει χωρίς «κουκουλοφόρους» μάρτυρες, χωρίς αποδείξεις για διακίνηση «μαύρου» πολιτικού χρήματος, με αθώους τους περισσότερους από τους πολιτικούς, με αρχειοθέτηση για κάποιους από αυτούς και με τον Ανδρέα Λοβέρδο μόνο να έχει καταθέσει ως ύποπτος.
Ομως, πρόκειται για μια υπόθεση που τελικά δεν είχε το αποτέλεσμα που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επιδίωκε. Δηλαδή να πάει στις εκλογές με ανοικτά δικαστικά μέτωπα για πολιτικούς αντιπάλους και να κερδίσει τις εκλογές με εικόνες και φωτογραφίες με χειροπέδες. Και που αφήνει βαθιές πληγές στην Δικαιοσύνη, έχει πλήξει καίρια την αξιοπιστία της.
Ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε και από πάνω στη συνέντευξή του στον Alpha λέγοντας ότι δεν τολμούν να πουν το όνομα του «Ρασπούτιν» της κυβέρνησης, παρά το γεγονός ότι βοά ο τόπος και τον έχουν κατονομάσει δύο ανώτατοι δικαστικοί, η κ. Ράικου και ο κ. Αγγελής. Κι έχουν δώσει το όνομά του στον Αρειο Πάγο και το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Είπε ο πρωθυπουργός ότι σέβεται την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Για ποιο σεβασμό μιλά; Δεν θυμάται ότι ο Δημήτρης Τζανακόπουλος πήγε να ενημερωθεί στον Αρειο Πάγο μία ημέρα πριν σκάσει η υπόθεση της Novartis;
Πόσο ανεξάρτητη είναι η Δικαιοσύνη όταν έξω από το Μέγαρο Μαξίμου υπουργοί της κυβέρνησης μιλούσαν για μεγάλο σκάνδαλο; Πώς ήξεραν τα στοιχεία;
Επίσης, ακόμη και το γεγονός ότι ο αντιεισαγγελέας κ. Αγγελής είπε ότι είχε ενημερώσει τον κ. Καλογήρου, πόσο ανεξαρτησία της δικαιοσύνης μπορεί να έχει;
Εν πάση περιπτώσει, το σκάνδαλο της Novartis φαίνεται να στιγματίζει την προεκλογική περίοδο και να προκαλεί διαφορετικές αντιδράσεις από αυτές που επιθυμούσε το σύστημα που «έστησε» όλη αυτή τη διαδικασία. Υπό κανονικές συνθήκες, όταν ένας ακόμη δικαστικός καταγγέλλει πολιτικό πρόσωπο για παραδικαστικό προκειμένου να διωχθούν με fast track διαδικασίες πολιτικά πρόσωπα, η υπόθεση θα έπρεπε να πάει άμεσα στη Βουλή, αν και αυτή την περίοδο η Βουλή έχει διαλυθεί.
Θα προκαλούσε, ωστόσο, αλυσιδωτές αντιδράσεις, ανάλογες της σημασίας της υπόθεσης. Δέκα πολιτικά πρόσωπα εμφανίζονται να είναι θύματα ενός στημένου παραδικαστικού σχεδίου, ανεξαρτήτως αν η έρευνα συνεχίζεται. Είναι ασφαλώς κάτι που δημιουργεί δικαστικό σεισμό. Οταν ανώτατος δικαστικός καταγγέλλει μεθοδεύσεις από την πλευρά του Αρείου Πάγου αλλά και του υπουργείου Δικαιοσύνης, είναι δεδομένο ότι πλήττει καίρια τον θεσμό της Δικαιοσύνης.
Η απάντηση της Ξένης Δημητρίου
Την πρώτη απάντηση στις βόμβες που εξαπέλυσε ο αντεισαγγελέας Ι. Αγγελής, έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου.
Με ανακοίνωσή της η κ. Δημητρίου τονίζει: «Η τοποθέτηση από μέρους μας, σχετικά με τις τελευταίες δηλώσεις στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο συναδέλφου μας Εισαγγελικού Λειτουργού, για υπόθεση μεγάλου δημόσιου ενδιαφέροντος, θα ερχόταν σε αντίθεση με το ελάχιστο περιεχόμενο της έννοιας της δικαστικής δεοντολογίας, που τηρούμε με αφοσίωση επί σαράντα ένα χρόνια, τη στιγμή, μάλιστα, που η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο στάδιο της ποινικής προκαταρκτικής εξέτασης αλλά και που έχει ήδη κινηθεί τόσο η διαδικασία ποινικής έρευνας, όσο και η διαδικασία πειθαρχικής προκαταρκτικής εξέτασης για τα καταγγελλόμενα από τον ίδιο ζητήματα.
Την ώρα αυτή, επιβάλλεται η επίδειξη εμπιστοσύνης στα αρμόδια ανεξάρτητα δικαστικά όργανα, που έχουν αναλάβει να ρίξουν φως σε όλα τα παραπάνω και η επίδειξη αυτοσυγκράτησης, προκειμένου να μην αφήνονται περιθώρια για παρερμηνείες από όσους θα ήθελαν να προσβάλουν το κύρος της Δικαιοσύνης.
Τι λέει η Ελένη Τουλουπάκη
Τη δική της εκδοχή για όσα συνέβησαν στο περίφημο ταξίδι στη Βιέννη τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο των ερευνών για την υπόθεση της Novartis δίνει με την αναφορά της, που έχει κατατεθεί από το τέλος Ιανουαρίου 2019, η επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υποστηρίζει ότι στην περίφημη συνάντηση στη Βιέννη, οι Αμερικανοί εισαγγελείς φέρονται να είπαν στους Έλληνες συναδέλφους τους ότι υπάρχει στην διάθεσή τους αριθμός τραπεζικού λογαριασμού στην Ελβετία πολιτικού προσώπου που ελέγχεται για εμπλοκή στην υπόθεση της Novartis.
Σύμφωνα πάντα με την αναφορά της της κ. Τουλουπάκη, οι Αμερικανοί φέρονται να ρώτησαν τους Έλληνες εάν ενδιαφέρονται για αυτόν τον λογαριασμό και ο κύριος Αγγελής φέρεται να απάντησε στους Αμερικανούς πως εάν έχουν στοιχεία να απευθυνθούν στην eurojust.
Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι η κ. Τουλουπάκη αναφέρει πως ο πρώην επόπτης της παρενέβαινε στο έργο της αλλάζοντας τις δικές της παραγγελίες που έδινε στους επιθεωρητές δημόσιας διοίκησης.
Στην ίδια αναφορά, η κ. Τουλουπάκη φέρεται επίσης να υποστηρίζει ότι ο κ. Αγγελής κατέσχεσε δύο φορές ηλεκτρονικά αρχεία τόσο για τη Novartis όσο και για άλλες υπό διερεύνηση υποθέσεις, αλλά και τα πρωτότυπα απόρρητα έγγραφα που είχαν αποστείλει στους εισαγγελείς οι Αμερικανοί συνάδελφοί τους.
Αυτά τα έγγραφα, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, δεν έχουν επιστραφεί ακόμη και σήμερα από τον κ. Αγγελή στους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς.
Η δήλωση Καλογήρου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιχάλης Καλογήρου σε σημερινή δήλωσή του αρνείται ότι είχε ενημερωθεί από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και τέως επόπτη και συντονιστή της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννη Αγγελή για τα διαδραματιζόμενα στην υπόθεση της NOVARTIS και λέει ότι ο κ. Αγγελής του ανάφερε απλώς την «προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών».
Σε δήλωσή του ο κ. Καλογήρου διευκρινίζει ότι έχει «ήδη από την αρχή της θητείας μου επιλέξει να μην τοποθετούμαι ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εμπλέκομαι σε αξιολογήσεις σχετικά με τη δικονομική μεταχείριση οποιασδήποτε υπόθεσης» και συνεχίζει:
«Όσον αφορά τα διαλαμβανόμενα στην επιστολή τού κ. Αγγελή τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών. Οποιαδήποτε άλλωστε ενημέρωσή μου επιτρέπω να αφορά μόνο αντικείμενα που εμπίπτουν στα καθήκοντά μου, προκαλώντας πάντοτε ακόλουθα τη νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία».
Η πλήρης δήλωση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, έχει ως εξής:
«Αμέσως μετά την ενέργειά μου να ζητήσω, όπως από το νόμο προβλέπεται, τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ι. Αγγελή, ο τελευταίος έσπευσε να δημοσιοποιήσει ανακοίνωσή του προς τον Τύπο.
Σε σχέση με όσα αναφέρονται σε αυτή, απόλυτα διευκρινίζεται ότι έχω ήδη από την αρχή της θητείας μου επιλέξει να μην τοποθετούμαι ή με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εμπλέκομαι σε αξιολογήσεις σχετικά με τη δικονομική μεταχείριση οποιασδήποτε υπόθεσης.
Όσον αφορά τα διαλαμβανόμενα στην επιστολή τού κ. Αγγελή τα μόνα ζητήματα που μου είχε θέσει ήταν η άποψή του σε σχέση με δημοσιεύματα, καθώς και η προσωπική του νομική άποψη σχετικά με τη μελλοντική συγχώνευση των ειδικών εισαγγελιών. Οποιαδήποτε άλλωστε ενημέρωσή μου, επιτρέπω να αφορά μόνο αντικείμενα που εμπίπτουν στα καθήκοντά μου, προκαλώντας πάντοτε ακόλουθα τη νόμιμα προβλεπόμενη διαδικασία.
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι προέβην στην παραγγελία άσκησης προκαταρκτικής εξέτασης μετά από διαβιβαστικό έγγραφο από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, ακριβώς ώστε το κρίσιμο ζήτημα να πάψει να συνιστά αντικείμενο διαρροών ή υπαινικτικών αναφορών, όπως άλλωστε δεν ταιριάζει σε θεσμικά όργανα που έχουν αναλάβει και ασκούν πολιτική ή δικαστική εξουσία.
Η προκαταρκτική εξέταση από δικαστικό όργανο άλλου δικαστηρίου που έχει ήδη ζητηθεί θα δώσει τη δυνατότητα οριστικής και με πλήρη διαφάνεια επίλυσης του ζητήματος από τα ίδια τα όργανα της Δικαιοσύνης, δηλαδή από όργανα που φέρουν τα εχέγγυα άσκησης των συναφών καθηκόντων με ανεξαρτησία, πληρότητα και αντικειμενικότητα».
Η αντίδραση της ΝΔ
«Για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ότι στην υπόθεση της Novartis στήθηκε από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ μια πρωτοφανής σκευωρία στην οποία μετείχαν κορυφαία στελέχη της», τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΝΔ αναφορικά με της τελευταίες εξελίξεις στην υπόθεση Novartis.
Στην ανακοίνωση επισημαίνεται επίσης πως «η ΝΔ θεωρεί αυτονόητο ότι η ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη θα πράξει το καθήκον της και η αλήθεια θα λάμψει σε κάθε της λεπτομέρεια».
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος
Χαρακτηρίζοντας ως συγκλονιστικό το περιεχόμενο της δήλωσης του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Αγγελή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισημαίνει πως πρέπει να διερευνηθεί εις βάθος, καθώς προκαλεί μια σειρά από κρίσιμα δικονομικά ζητήματα.
Ειδικότερα, αναφέρει πως «πρώτον, γίνεται πλέον ρητή αναφορά σε μέλος της κυβέρνησης, άρα η σχετική δικογραφία πρέπει να διαβιβαστεί αμελλητί στη Βουλή. Εννοείται ότι θα επιληφθεί η νέα Βουλή που θα εκλεγεί στις 7 Ιουλίου και συγκαλείται στις 17 Ιουλίου».
Και συνεχίζει «δεύτερον, η κατά το πραγματολογικό μέρος προσωπική συμμετοχή του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης και της κας Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου σε όσα αναφέρει ο κ. Αγγελής και η προτεινόμενη από αυτόν κλήτευση των ως μαρτύρων σε οποιαδήποτε σχετική ποινική ή πειθαρχική προδικασία, θέτει ζήτημα αποχής των συγκεκριμένων προσώπων από τις ποινικές/ δικονομικές και πειθαρχικές αρμοδιότητες της θέσης που κατέχουν».
Ο Αντώνης Σαμαράς
Σε δήλωσή του αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις για Novartis, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ζητά την ανάσυρση της μήνυσής του από το αρχείο, για να λάμψει, όπως λέει, η αλήθεια:
«Τώρα πια, το περιεχόμενο της μήνυσής μου περί συμμορίας και σκευωρών, επιβεβαιώνεται πλήρως. Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κρύβεται άλλο. Ζητώ την ανάσυρση της μήνυσής μου από το αρχείο. Ώστε να λάμψει η αλήθεια. Μέχρι τέλους.» τονίζει χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σαμαράς.
Υπενθυμίζεται ότι με μία επιστολή – βόμβα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην εποπτεύων της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ιωάννης Αγγελής εκθέτει τη δική του εκδοχή αποκαλύπτοντας όσα συνέβαιναν στο παρασκήνιο για την υπόθεση της Novartis υποστηρίζοντας πως είχε ενημερώσει για «τον δικονομικώς στραβό δρόμο» τόσο την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου όσο και τον Υπουργό Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου.
Ο ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός όμως, βάζει σε πρώτο πλάνο όλων όσων συνέβαιναν τον αποκαλούμενο «Ρασπούτιν» o οποίος, όπως λέει, είναι μέλος της κυβέρνησης. Oυσιαστικά πίσω από όλα αυτά, κατά τα αναφερόμενα εκ μέρους του κ. Αγγελή, κρύβεται ο πανίσχυρος Ρασπούτιν το όνομα του οποίου, όπως λέει, γνωρίζει και του είπε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου.
Η Φώφη Γεννηματά
Την παραίτηση της ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης ζητεί η Φώφη Γεννηματά μετά τις καταγγελίες του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Αγγελή, για σωρεία παραβάσεων στις έρευνες για την υπόθεση της Novartis και για διαδικασίες ενοχοποίησης των πολιτικών αντιπάλων.
«Το απόστημα της σκευωρίας της Novartis σπάει μετά τις καταγγελίες του κ. Αγγελή» τονίζει χαρακτηριστικά η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ. Όπως επισημαίνει, «το πολιτικό κέντρο της άθλιας μεθόδευσης αποκαλύπτεται, είναι στην κυβέρνηση, με ευθύνη του κ. Τσίπρα».
«Η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης οφείλει να παραιτηθεί τώρα. Αναμένουμε από την Δικαιοσύνη να δράσει ανεπηρέαστη, να καθαρίσει την κόπρο του Αυγεία» καταλήγει η κ. Γεννηματά.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα