Τέσσερις πυλώνες για διαχείριση προσφυγικού- μεταναστευτικού από Μητσοτάκη
Του Δημήτρη Γκάτσιου
Καλύτερη προστασία των συνόρων. Ανακούφιση των νησιών. Δίκαιο σύστημα ασύλου. Ανάδειξη του ζητήματος ως διεθνούς. Σε αυτούς τους τέσσερις άξονες τοποθέτησε τις ενέργειες της κυβέρνησης για τη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
"Το ζήτημα δεν ήρθε για να φύγει. Το φαινόμενο θα συνεχιστεί. Πιθανότατα να ενταθεί. Χρειάζεται ενότητα, ωριμότητα και σχέδιο", τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, που "εγκαινίασε" στην Ολομέλεια της Βουλής της "ώρα του πρωθυπουργού, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του επικεφαλής του "ΜέΡΑ 25", Γιάνη Βαρουφάκη.
"Δύο είναι βασικές παραδοχές. Μιλήσατε κ. Βαρουφάκη για μετανάστες και πρόσφυγες. Άλλο οι πρόσφυγες και άλλο οι οικονομικοί μετανάστες. Με βάση τα πραγματικά στοιχεία, το πρόβλημα είναι πρωτίστως μεταναστευτικό και λιγότερο προσφυγικό. Σήμερα, η πλειονότητα όσων μπαίνουν στην Ελλάδα έχουν προφίλ οικονομικού μετανάστη και όχι πρόσφυγα. Είναι τουλάχιστον παράδοξο να ασκείται κριτική από εκείνους που πυροδότησαν το πρόβλημα είτε από ανικανότητα, είτε από ιδεοληψία. Επί τέσσερα χρόνια 1.806 άτομα επέστρεψαν στην Τουρκία. Και οι περισσότερες ήταν εθελοντικές. 69.387είναι οι εκκρεμείς αιτήσεις ασύλου. Καλύτερα να μη μιλήσω για τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος", σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, που εγκάλεσε την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για "αποτυχημένη και ιδεοληπτική" πολιτική, με μηδενική προστασία συνόρων και χλευασμό κάθε αγωνίας για την κατάσταση σε Έβρο και νησιά.
"Ήταν πολιτική αδράνειας. Πολιτική πρωτοφανούς ανεπάρκειας που οδήγησε σε σκηνές, όπως αυτή στη Μόρια. Ας πάψουν να παριστάνουν τους τιμητές. Είναι καιρός για αυτοκριτική", ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Ο κ. Μητσοτάκης εστίασε στους τέσσερις άξονες του κυβερνητικού σχεδίου:
- Καθιερώνεται και θα έρθει προς ψήφιση ένα νέο συμπαγές, αυστηρό, αλλά δίκαιο σύστημα ασύλου, για όσους το δικαιούνται. "Με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των αιτούντων. Για πρώτη φορά ο νομοθέτης αντιμετωπίζει με σοβαρότητα αυτόν τον ιδιαίτερο κλάδο δικαίου. Βάζουμε οριστικό τέλος στην αναρχία και την παραβατικότητα στο στάδιο της υποδοχής. Επιταχύνουμε τη διαδικασία διοικητικής και δικαστικής κρίσης των αιτήσεων ασύλου. Ενισχύουμε τις επιτροπές προσφυγών. Ευάλωτοι θα είναι πλέον μόνο όσοι αναφέρονται στην οδηγία. Απαλείφεται το μετατραυματικό στρες. Και προτείνουμε κατάλογο ασφαλών χωρών καταγωγής και ασφαλών τρίτων χωρών. Προβλέπουμε την αυτοπρόσωπη παράσταση των αιτούντων σε κάθε στάδιο. Στο σύστημα παραμένουν μόνον όσοι πραγματικά αναζητούν την προστασία", είπε.
- Όλες οι δομές της διοίκησης συνεργάζονται με το σύστημα Υγείας-Πρόνοιας, αλλά και με την Παιδεία. "Εντάσσουμε 40.000 σε ξενοδοχεία. Μεταβάλουμε το πλαίσιο συνεργασία με τις ΜΚΟ, για να ξεχωρίσει η ήρα από το στάρι. Πιστοποίηση, έλεγχος, λογοδοσία. Αυτά προωθούνται. Όλες οι ΜΚΟ αφέθηκαν στη μοίρα τους. Χωρίς διάκριση των σοβαρών από αυτές που εξυπηρετούν άλλους σκοπούς", τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
- Η χώρα θωρακίζεται."Προσλαμβάνουμε 400 υπαλλήλους, με συμβάσεις έργου, στην υπηρεσία ασύλου. Δημιουργούμε κλειστά προαναχωριασιακά κέντρα για όσους δε δικαιούνται άσυλο. Στόχος οι επαναπροωθήσεις να φτάσουν τις 10.000 μέχρι το 2020. Περισσότεροι 20.000 αιτούντες άσυλο θα μεταφερθούν σε δέκα από τις 13 περιφέρειες", επεσήμανε.
- Ανάδειξη του μεταναστευτικού σε ζήτημα με διεθνή διάσταση. "Το έπραξα ήδη στον ΟΗΕ. Θα το επαναλάβω στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πετύχαμε να περιληφθεί το ζήτημα στην ατζέντα. Το ζήτημα απαιτεί συνολική ευρωπαϊκή λύση. Αιχμή η συμφωνία Ευρώπης-Τουρκίας. Ασκούμε πίεση για να επικαιροποιηθεί αυτή η συμφωνία. Να αναγνωρίσει η Τουρκία επιστροφές και από την ενδοχώρα. Η Τουρκία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Έχει τη δυνατότητα να ελέγξει τις ροές στο Αιγαίο", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Στη δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης καταλόγισε στον Γιάνη Βαρουφάκη έλλειψη γνώσης του διεθνούς δικαίου.
"Η έννοια του ασύλου είναι εξατομικευμένη πράξη. Με την δική σας λογική δεν θα έπρεπε να υπάρξει συνοριακός έλεγχος και διαδικασία ασύλου γιατί πρόσφυγες και μετανάστες είναι το ένα και το αυτό. Προτείνετε να δεχόμαστε τους πάντες χωρίς κανόνες. Με αυτή την κυβέρνηση δεν υπάρχει καμία περίπτωση να γίνει αυτό. Ούτε φράχτες θέλουμε, ούτε τείχη. Κανόνες θέλουμε και αυτό γίνεται με την φύλαξη των συνόρων", σημείωσε.
"Εάν η Ευρώπη θέλει να κάνει πολιτική ενίσχυσης του δημογραφικού της προβλήματος έχει τρόπους να το κάνει αλλά θα το κάνει με κανόνες. Αναφερθήκατε στο άγαλμα της Ελευθερίας. Όταν οι μετανάστες έβλεπαν το Άγαλμα της Ελευθερίας γνώριζαν ταυτόχρονα ότι θα πάνε και στη νήσο Έλις και θα καταγραφούν και θα εξεταστούν. Μην συγκρίνετε μια χώρα με τεράστιες εκτάσεις που χτίστηκε από μετανάστες με την Ελλάδα. Αναφερθήκατε στην Αυστραλία που είναι μια φιλελεύθερη χώρα και σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα. Δεν υπάρχει περίπτωση παράνομο σκάφος να φθάσει στις ακτές της Αυστραλίας. Τέλος, δεν θα φτάσει. Δεν είναι απάνθρωποι αλλά θέλουν να σπάσουν τα κυκλώματα διακινητών και ο μόνος τρόπος είναι να γνωρίζουν ότι όσοι καταβάλλουν τεράστια ποσά και δεν είναι πρόσφυγες θα γυρίσουν πίσω… Ο μόνος τρόπος να σπάσει αυτό το απόστημα της διακίνησης ανθρώπων που δεν έχουν το προφίλ πρόσφυγα είναι να γνωρίζουν ότι τα χρήματα πηγαίνουν χαμένα", τόνισε ο πρωθυπουργός.
Παράλληλα, στάθηκε αιχμηρός έναντι ορισμένων εταίρων στην Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί δεν έχουν δείξει αλληλεγγύη. "Σε αυτούς τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων λέω ξεκάθαρα ότι ως πρωθυπουργός της Ελλάδας θα θέσω ζήτημα ότι πρέπει να υπάρξουν κυρώσεις για ευρωπαϊκές χώρες που δεν μετέχουν σε δίκαιη κατανομή προσφύγων σε ευρωπαϊκό επίπεδο", είπε.
"Οι πρόσφυγες που θα επιλέξουν τη χώρα μας ως δεύτερη πατρίδα πρέπει τα παιδιά τους να αισθάνονται Έλληνες και αν είναι καλοί μαθητές να σηκώσουν την ελληνική σημαία… Μακριά από εμάς τα ξενοφοβικά. Είμαι υπερήφανος όταν πηγαίνω σε πολυπολιτισμικές περιοχές γιατί η εθνική μας ακεραιότητα δεν αμφισβητείται", επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης, επαναλαμβάνοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να πράξει το χρέος της.
"Θα πρέπει να αντιληφθεί ότι δεν γίνεται να εκβιάζει πατώντας πάνω σε αυτό το ζήτημα και αξιοποιώντας το δράμα ανθρώπων για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση", ανέφερε.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα