Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Θέατρο: Γιώργου Α. Χριστοδούλου, «Κύριε Αττίκ… τελειώσαμε!» - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*

Αρχική | Ελεύθερος χρόνος | Θέατρο | Θέατρο: Γιώργου Α. Χριστοδούλου, «Κύριε Αττίκ… τελειώσαμε!» - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*

«Κύριε Αττίκ**… τελειώσαμε!»

 

Σκηνοθεσία: Φωτεινή Νταφοπούλου

Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Τζαβάρα

Σκηνικά - Κοστούμια: Τάσος Λουκάς

Χορογραφίες: Μαρία Μόσχου

Ερμηνεία: Πέτρος Αποστολόπουλος (Αττίκ)


Μετά την επιτυχημένη περυσινή πορεία της, η παράσταση συνεχίζεται και φέτος, στο θέατρο «Αλκμήνη». Η ζωή τού Αττίκ, μέσα από έναν μονόλογο του ιδίου, στα τέλη του βίου του. Ο  άνθρωπος που μας χάρισε αμέτρητες επιτυχίες κι ανέδειξε πολλά νέα ταλέντα, σε μια εξομολόγηση εκ βαθέων, που αρχίζει από τα παιδικά του χρόνια και τελειώνει με την αυτοκτονία του. Οι περιοδείες του σε όλον τον Κόσμο, η γνωστή «μάντρα» του, τα αθάνατα τραγούδια του, οι έρωτές του, ευτυχισμένες και δυσάρεστες στιγμές τής ζωής του, όλα παρελαύνουν μπροστά στα μάτια τού κοινού, μέσα από τις αφηγήσεις του.

Το έργο τού συγγραφέα Γιώργου Α. Χριστοδούλου «ξανα-ζωντανεύει» τον μεγάλο μαέστρο, φωτίζοντας τις προσωπικές του στιγμές, τον χαρακτήρα του και την ιδιοσυγκρασία του, ως έναν μποέμ τύπο, θαυμαστήν τού ωραίου φύλλου και αμετανόητον εραστή, με πάθος για τη ζωή, τις γυναίκες και τη μουσική.

Η σκηνοθεσία τής Φωτεινής Νταφοπούλου (Βοηθός: Ειρήνη Τζαβάρα) αξιοποίησε με τον καλύτερον τρόπο το κείμενο, προσφέροντας στο κοινό ατόφια την εικόνα τού Αττίκ αλλά και την ατμόσφαιρα της εποχής του (Μεσοπόλεμος) μιας περιόδου γεμάτη ρομαντισμό και ανάγκη διασκέδασης, όπου κυριαρχούν επιθεωρήσεις, βαριετέ και καμπαρέ. Οι προβολές των video, με γυναίκες από τη ζωή τού μουσικοσυνθέτη, πρόσθεσαν κάτι παραπάνω στην παράσταση.

Ο Πέτρος Αποστολόπουλος, κινούμενος μέσα στο ωραίο σκηνικό και αλλάζοντας, επί σκηνής, τα ταιριαστά κοστούμια εποχής (αμφότερα τού Τάσου Λουκά) υπό τους υποβλητικούς φωτισμούς τού Μανώλη Μπράτση, εντυπωσίασε το κοινό, καθώς οι ανατροπές στη ζωή τού Αττίκ υπήρξαν πολλές και ιδιαίτερες. Το ταλέντο τού ηθοποιού κάλυψε όλη την γκάμα ερμηνείας, καθώς ο μεγάλος μας μουσικοσυνθέτης υπήρξε, αναλόγως χρονικής περιόδου, πάμπλουτος αλλά και φτωχός, κάποτε ερωτευμένος κι άλλοτε προδομένος, σε περιόδους έμπνευσης μα και στείρες. Με πολλές μεταμορφώσεις, ο Αποστολόπουλος εμβάθυνε στον ρόλο, αποδεικνύοντας το στέρεο ταλέντο του, κάνοντας τους θεατές πότε να γελάνε, πότε να κλαίνε, ενώ κάποιες στιγμές τον συνόδευαν και στα τραγούδια του. Δημιουργός ο ίδιος, αφού είναι και καλός συγγραφέας, μπόρεσε να μας δώσει τον ακριβή χαρακτήρα και τον συναισθηματισμό ενός αριστοκράτη – λαϊκού ήρωα, «εισβάλλοντας» στον ψυχισμό τού Αττίκ. Το κοινό, στην κατάμεστη αίθουσα του «Αλκμήνη», καταχειροκρότησε όλους τούς συντελεστές, επί σκηνής, χαρίζοντάς τους και ζωηρές επευφημίες.


Διάρκεια παράστασης: 70’, χωρίς διάλειμμα

Κάθε Σάββατο 19.00


Οκτώβριος 2019                                                                                                          «Αλκμήνη»

Αλκμήνης 8, Γκάζι

Τ/φ.: 210 3428 650


**Αττίκ (πραγματικό όνομα: Κλέων Τριανταφύλλου, 1885 - 1944): συνθέτης, στιχουργός, πιανίστας κι ερμηνευτής των τραγουδιών του. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους εκφραστές τού ελληνικού ελαφρού τραγουδιού στις αρχές τού 20ού αιώνα. Γιος πλούσιου βαμβακοπαραγωγού τής Αιγύπτου και απόγονος Κυθήρειου βουλευτού τής Ιονίου Βουλής, μεγάλωσε στην Αίγυπτο, όπου παρακολούθησε μαθήματα μουσικής. Το 1907 πήγε στο Παρίσι, για να σπουδάσει πολιτικές και οικονομικές επιστήμες -ως συνέχεια των σπουδών του στη Νομική Αθηνών- μα εγκατέλειψε τις εκεί σπουδές του, για να γραφτεί στο «Conservatoire de Paris». Στο Παρίσι έγραψε περίπου 300 συνθέσεις, τραγούδια, μουσική για πιάνο, για οπερέτα, για μπαλέτο κ.ά., έργα που τον έκαναν πολύ γνωστό έξω. Έπαιξε στα μεγαλύτερα θέατρα του Παρισιού, ακόμα και δίπλα στον Maurice Chevalier, δίνοντας τραγούδια στους δημοφιλέστερους Γάλλους ερμηνευτές, κατά την τελευταία περίοδο της ξέγνοιαστης «Belle Époque», στο Παρίσι τού Πικάσο και του Κοκτώ. Συνεργάστηκε με διάφορους θιάσους και συμμετείχε σε περιοδείες, σε διάφορες χώρες, ως το 1930, οπότε κι εγκαταστάθηκε μονίμως στην Αθήνα, όπου και δημιούργησε την περίφημη «Μάντρα τού Αττίκ». Πολλές γνωστές τραγουδίστριες μαθήτευσαν δίπλα του, όπως: Κάκια Μένδρη, Νινή Ζαχά, Δανάη, Λουίζα Ποζέλι, Ζωή Νάχη, Καλή Καλό, Ντιριντάουα, Λέλα Μιτσούκο και άλλες. Η «Μάντρα» έκλεισε το 1940.  Τέσσερα χρόνια μετά, ο Αττίκ αυτοκτόνησε, παίρνοντας υπερβολική δόση υπνωτικής ουσίας. Ένα επεισόδιο με κάποιον Γερμανό στρατιώτη, ο οποίος τον είχε χτυπήσει, καθώς οδηγούσε το ποδήλατό του, φαίνεται πως στάθηκε, όχι η αιτία, αλλά η αφορμή για την «αναμενόμενη» αυτοκτονία του, αποτέλεσμα κατάθλιψης στην οποία είχε περιπέσει. Γνωστά τραγούδια του: «Παπαρούνα», «Της μιας δραχμής τα γιασεμιά», «Είδα μάτια», «Ζητάτε να σας πω», «Μαραμένα τα γιούλια», «Άδικα πήγαν τα νιάτα μου», «Αν βγουν αλήθεια»,  «Τα καημένα τα νιάτα», «Τρεχαντήρι» κ.ά.

Με το έργο και την προσωπικότητά τους ασχολήθηκαν πολλοί καταξιωμένοι δημιουργοί και καλλιτέχνες. Η Δανάη Στρατηγοπούλου έγραψε το βιβλίο «Αττίκ» (1986, «Εστία»). Ο τραγουδιστής και ηθοποιός Γιώργης Χριστοδούλου (συνεπώνυμος του θεστρικού συγγραφέα) δημιούργησε ένα μουσικό σύνολο με τίτλο «Attic a Paris», όπου περιέλαβε τραγούδια του στα Γαλλικά. Οι ηχογραφήσεις έγιναν στην Αθήνα και στη Βαρκελώνη, ενώ η πρώτη παρουσίαση έγινε στις 19 Ιουνίου 2016, στα πλαίσια του «Φεστιβάλ Αθηνών» με τεράστια επιτυχία. H δίγλωσση (ελληνικά, γαλλικά) έκδοση, που κυκλοφορεί από τη «Μικρή Άρκτο», περιλαμβάνει ένα αναλυτικό εισαγωγικό κείμενο του Γιώργη Χριστοδούλου, «Το Παρίσι τού Αττίκ», με πολλές άγνωστες ως τώρα πληροφορίες για το έργο τού συνθέτη, και συνοδεύεται από σπάνιο αρχειακό υλικό, εξώφυλλα από παρτιτούρες, φωτογραφίες και χειρόγραφα, που βγήκαν για πρώτη φορά στο φως. Με αφορμή την κυκλοφορία τού βιβλίου – CD, το βιβλιοπωλείο «Ιανός» και η «Μικρή Άρκτος» διοργάνωσαν δύο συναυλίες τού Γιώργη Χριστοδούλου, με τίτλο «Ο Αττίκ στο Παρίσι», στο καφέ τού βιβλιοπωλείου (Σταδίου 24, Αθήνα). Συγχρόνως, στην «Αίθουσα Τέχνης ΙΑΝΟS» υπήρξε έκθεση με σχέδια, παρτιτούρες, φωτογραφίες και αρχειακό υλικό τού Αττίκ. Με πρωταγωνιστή τον αείμνηστο -πλέον- ηθοποιό Μίμη Χρυσομάλλη, η «ΕΡΤ2», είχε παρουσιάσει, σε 16 επεισόδια, τη ζωή τού Αττίκ, με σενάριο του Αλέκου Σακελλάριου. Στο θέατρο «Badminton», το έτος 2012, αλλά και στο θέατρο «Παλλάς», το 2018, ανέβηκε η παράσταση «Αναζητώντας τον Αττίκ». Ο μαέστρος Δαυίδ Ναχμίας, τέλος, είχε επιμεληθεί ένα αφιέρωμα στον μεγάλο συνθέτη, με τίτλο «Από τον Αττίκ στον Γούναρη» (2010). Λίγο πριν από τον θάνατό του, ο Αττίκ πρωταγωνίστησε στην ταινία «Χειροκροτήματα» του Γιώργου Τζαβέλλα, η οποία περιείχε κάποια βιογραφικά του στοιχεία. Τραγούδια τού συνθέτη, στην ταινία, απέδωσε η ηθοποιός Ζινέτ Λακάζ. (Βικιπαίδεια και https://www.thetoc.gr)


*Νίκος Μπατσικανής, συγγραφέας, ποιητής, κριτικός Θεάτρου

(μέλος τής Ένωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών - Θεατρικά Βραβεία Κάρολος Κουν, Ελληνικά κι Ευρωπαϊκά Βραβεία Θεάτρου - Χορού)





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Θέατρο: Α. Τσέχοφ, "Ο Βυσσινόκηπος" - Κριτική Νίκου Μπατσικανή*

05 Μαρτίου 2024, 19:30
 "Ο Βυσσινόκηπος": Το αριστούργημα του Τσέχοφ σε θαυμάσια παράσταση στο Διάχρονο Θέατρο Φωτό: Απόστολος Δελάλης «Ο ...

Οι Καρέκλες του Ευγένιου Ιονέσκο - Του Ελισσαίου Βγενόπουλου

16 Μαϊου 2022, 21:05
Ω… πόσο όμορφα  λάμπει το τίποτα!!! Το πρωτοποριακό θεατρικό ρεύμα, του Θεάτρου του Παραλόγου, εμφανίστηκε ...

Θέατρο: "Τα Καλουτάκια" - Στο Θέατρο Παραμυθίας

30 Οκτωβρίου 2021, 18:32
 Θέατρο ΠΑΡΑΜΥΘΙΑΣ Παραμυθίας 27 , Αθήνα τηλέφωνο 2103457904     Τα Καλουτακια Για μια τελευταία παράσταση   'Eνα ταξίδι στη ζωή και ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0