Νέα δεδομένα στο «μυστήριο της οδού Ματρόζου»
Τα «άφαντα» αποτυπώματα, ο έλεγχος στους πυροσβεστήρες και η βεβαιότητα στελεχών της ΕΛ.ΑΣ.
Λαμπρόπουλος Βασίλης Γ.
Στα εκατοντάδες αντικείμενα (πέτρες, πυροσβεστήρες, υλικά οικοδομών, καρέκλες, κουτιά με μπογιές) που ρίχθηκαν εναντίον των αστυνομικών στην επιχείρηση εκκένωσης της ΕΛ.ΑΣ -στις 18 Δεκεμβρίου- του κτιρίου της οδού Ματρόζου 45 στο Κουκάκι, τα Εγκληματολογικά Εργαστήρια δεν φέρεται να έχουν εντοπίσει ακόμη κανένα αποτύπωμα ή αξιοποιήσιμο εύρημα!
Η ΕΛ.ΑΣ δεν έχει ανακαλύψει ακόμη κανένα «ίχνος» παρουσίας στο πολυσυζητημένο περιστατικό των τριών συλληφθέντων περιοίκων (ο σκηνοθέτης Δημήτρης Ινδαρές και οι δύο γιοί του) , μεγεθύνοντας το μυστήριο σχετικά με την επιχείρηση των ΕΚΑΜ. Με κορυφαία ωστόσο στελέχη της ΕΛ.ΑΣ να αναφέρονται σε «βεβαιότητα εμπλοκής των τριών συλληφθέντων». Κι έτσι αποδίδουν πλέον την ανυπαρξία στοιχείων -πέρα από τις καταθέσεις των αστυνομικών των ΕΚΑΜ- «σε εκτεταμένη προσπάθεια εξαφάνισης στοιχείων από το κατειλημμένο κτίριο καθώς κι ότι οι δράστες της ρίψης των αντικειμένων φορούσαν γάντια». Κάτι που ωστόσο φαίνεται να μνημονεύεται για πρώτη φορά…
Η επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ είχε στόχο την εκκένωση του κτιρίου της οδού Ματρόζου που ανήκει στον Ευαγγελισμό και καταλήφθηκε στις αρχές του 2017 από αντιεξουσιαστές , ενώ υπήρχε και προγενέστερη επιχείρηση ανακατάληψης του κτιρίου από την ΕΛ.ΑΣ, τον Μάρτιο του 2018, οπότε και είχαν συλληφθεί 12 άτομα.
Στη διάρκεια της αστυνομικής επιχείρησης συνελήφθη ο σκηνοθέτης και οι γιοι του (από τους οποίους ο ένας είναι συνεργάτης δικηγορικού γραφείου κι ο άλλος σπουδαστής σχολής του Πολυτεχνείου στην Πάτρα) που διαμένουν στο διπλανό κτίριο με την κατηγορία ότι οι δύο νεαροί ήσαν αυτοί που πετούσαν τα αντικείμενα εναντίον των αστυνομικών.
Ως ενοχοποιητικό στοιχείο θεωρήθηκαν οι καταθέσεις 3-4 ανδρών των ΕΚΑΜ που φέρεται να τους είχαν αναγνωρίσει με σχεδόν απόλυτη βεβαιότητα. Στελέχη της λεωφόρου Κατεχάκη προχώρησαν σε επαναδιερεύνηση του ζητήματος, σε επανεξέταση των αστυνομικών, σε νέα αυτοψία στον χώρο και φέρεται να κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «είναι ορθή η αρχική εικόνα για την συμμετοχή των τριών κατηγορουμένων». Με τους τελευταίους να αρνούνται οποιαδήποτε εμπλοκή.
Είναι ενδεικτικό ότι ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριος Οικονόμου, σε συνέντευξηή του στα «Τα Νεα» του Σαββάτου είχε σημειώσει για το περιστατικό της οδού Ματρόζου: «για το τι τελικά συνέβη στο Κουκάκι θα πρότεινα να παραμείνετε επιφυλακτικός ως προς την εικόνα που δόθηκε από κάποια Μέσα και στις βιαστικές δηλώσεις που υιοθέτησαν άκριτα αβάσιμους ισχυρισμούς» (σσ. περί μη συμμετοχής των τριών συλληφθέντων).
Ομως από την εξέταση των αποτυπωμάτων εντός του κτιρίου στην οδό Ματρόζου, εντοπίσθηκαν ελάχιστα που ταυτοποιούνται . Ετσι από αυτά τα ευρήματα υπήρξε επιβεβαίωση παρουσίας στο κτίριο ενός 37χρονου γνωστού αντιεξουσιαστή, μίας 25χρονης Ιταλίδας που είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια επίθεσης κατά ομάδας ΟΠΚΕ στην Ομόνοια, μίας 18χρονης που είχε συλληφθεί κατά τη διάρκεια εκκένωσης κατάληψης στην οδό Παναιτωλίου και ενός 40χρονου που έχει κατηγορηθεί για εμπόριο ναρκωτικών. Κανένα εκ των ευρημάτων αυτών δεν έχει οποιαδήποτε σχέση με τα μέλη της οικογένειας Ινδαρέ.
Οπως σημειώνεται μάλιστα σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ την περασμένη Δευτέρα «υπάρχουν αποτελέσματα ελάχιστων δακτυλικών αποτυπωμάτων κυρίως σε τοίχους και πόρτες ενός ολόκληρου διώροφου κτηρίου! Για να γίνει εμφανής η προσπάθεια εξαφάνισης κάθε ίχνους, αξίζει να σημειωθεί ότι σε φορητό υπολογιστή βρέθηκε ένα μοναδικό δακτυλικό αποτύπωμα στην οθόνη και κανένα στο πληκτρολόγιο». Ομως τα ερωτήματα πολλαπλασιάζονται από την μη ανεύρεση αποτυπωμάτων -μέχρι στιγμής- και στα εκατοντάδες αντικείμενα που ρίχθηκαν εναντίον των αστυνομικών, η εξέταση των οποίων είχε πιθανολογηθεί ότι θα έδινε την λύση του μυστηρίου. Με την διατύπωση τώρα της άποψης -από πλευράς αστυνομικών- ότι αυτοί που εκτόξευαν αντικείμενα από την ταράτσα ίσως φορούσαν γάντια. Ομως οι σχετικές εξετάσεις συνεχίζονται ενώ εκτιμάται ότι ίσως βρεθεί εκμεταλλεύσιμο στοιχείο από την εξέταση του γενετικού υλικού.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα