Μπρόκολο: Η παρεξηγημένη υπερτροφή με τα πολλαπλά οφέλη στην υγεία
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κανένα θρεπτικό συστατικό δεν λείπει από το μπρόκολο
Με καταγωγή από την Ιταλία, το μπρόκολο ανήκει στην οικογένεια των σταυρανθών λαχανικών (στην οποία ανήκει και το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λαχανάκια Βρυξελλών). Οι ειδικοί μάς συστήνουν να καταναλώνουμε 3-4 μερίδες σταυρανθών λαχανικών την εβδομάδα για να επωφεληθούμε από τις ευεργετικές τους ιδιότητες.
Τι μας προσφέρει
Θα μπορούσαμε να πούμε ότι κανένα θρεπτικό συστατικό δεν λείπει από το μπρόκολο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Κ, Α, Β1, Β6, C και φυλλικό οξύ, καθώς και σε χρώμιο, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο και μαγγάνιο. Αυξημένη η περιεκτικότητα του μπρόκολου και σε φυτικές ίνες.
Επίσης, περιέχει σχεδόν όλα τα υπόλοιπα ιχνοστοιχεία και βιταμίνες σε μικρότερη ποσότητα. Οσο μάλιστα πιο έντονο το πράσινο χρώμα του, τόσο μεγαλύτερη η εγγύηση ότι περιέχει όλα αυτά τα πολύτιμα συστατικά.
Φροντίζει την καρδιά
Τα κραμβοειδή λαχανικά, όπως το μπρόκολο και το κουνουπίδι, φαίνεται ότι δρουν ευεργετικά στο καρδιαγγειακό σύστημα, χάρη στην πλούσια αντιοξειδωτική τους σύνθεση. Μάλιστα, μια ουσία του μπρόκολου, η ινδόλη-3-καρβινόλη (I3C), μπορεί να μειώσει στο μισό την απο-λιποπρωτεΐνη Β, τον «μεταφορέα» της χοληστερίνης στους ιστούς, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Journal of Nutrition». Επίσης, τα κραμβοειδή είναι από τα κυριότερα λαχανικά που μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικού, σύμφωνα με μακροχρόνια επιδημιολογική έρευνα του Πανεπιστημίου του Harvard.
Προφυλάσσει από τον καρκίνο
Χάρη σε μια σειρά επιδημιολογικών μελετών μπορούμε να τοποθετήσουμε το μπρόκολο κοντά στην κορυφή της κλίμακας των τροφίμων με αντικαρκινική δράση. Η ιδιότητα έχει αποδοθεί στην υψηλή περιεκτικότητά του σε ουσίες όπως η σουλφοραφάνη, οι ινδόλες και τα καροτενοειδή. Πιο συγκεκριμένα, έχει συσχετιστεί με την πρόληψη συγκεκριμένων μορφών καρκίνου, όπως του προστάτη, των ωοθηκών και της χοληδόχου κύστης.
Είναι φιλικό για το στομάχι
Η σουλφοραφάνη που περιέχε συνδέεται με την καταπολέμηση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού, που ενοχοποιείται για την πρόκληση της γαστρίτιδας και του πεπτικού έλκους. Φαίνεται επίσης ότι έχει ισχυρή δράση κατά των ανθεκτικών στα αντιβιοτικά μικροοργανισμών.
Ωφελεί τα μάτια
Το μπρόκολο, μαζί με το σπανάκι, έχει συσχετιστεί με τον μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καταρράκτη, σύμφωνα με τα συμπεράσματα των ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου του Harvard. Επιπλέον, η διατροφική πρόσληψη λουτεΐνης και ουσιών που περιέχονται στο μπρόκολο σχετίζεται με περιορισμένο κίνδυνο άλλων προβλημάτων της όρασης, όπως είναι η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας.
Ενισχύει την άμυνα του οργανισμού
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά που ενισχύουν την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.
Είναι και αντιγηραντικό
Θεωρείται μια υπερτροφή με αντιγηραντικές ιδιότητες που είναι γεμάτη με τη βιταμίνη που χρειάζεται το σώμα μας για να παράγει κολλαγόνο, καθώς και με αντιοξειδωτικά. Προκειμένου το σώμα μας να παράγει κολλαγόνο (αυτή την πρωτεΐνη που μας διατηρεί νέους και για την οποία ακούμε συνέχεια), το οποίο κάνει το δέρμα, τα μαλλιά και τα νύχια μας να δείχνουν υπέροχα, χρειάζεται βιταμίνη C. Το μπρόκολο είναι γεμάτο βιταμίνη C.
Τι να προσέξετε στο μαγείρεμα
Μην παραβράζετε το μπρόκολο! Εκτιμάται ότι οι αντιοξειδωτικές ουσίες του είναι έως και τρεις φορές περισσότερες στο ελαφρά βρασμένο μπρόκολο ή στο μπρόκολο στον ατμό, σε σύγκριση με το παραβρασμένο μπρόκολο, που χάνει έως και το 66% των ωφέλιμων συστατικών του.
Ιδέες για να το γευτούμε
Μπορούμε να το σοτάρουμε ελαφρά με ελαιόλαδο και σκόρδο και να το βάλουμε στη μακαρονάδα μας, στην ομελέτα μας ή να το παρουσιάσουμε ως συνοδευτικό των ψητών κρεάτων και ψαριών. Εναλλακτικά μπορούμε να το κάνουμε σούπα ή να το ψήσουμε στον φούρνο (π.χ. μπρόκολο ογκρατέν με μπαχαρικά και ποικιλία τυριών). Τη γεύση του αναδεικνύει το λεμόνι, το κάρι και το κύμινο.
*Tο μπρόκολο που παράγεται τον χειμώνα περιέχει διπλάσια ποσότητα βιταμίνης C σε σύγκριση με το μπρόκολο του καλοκαιριού, ίσως επειδή το φυτό παράγει περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες για να αμυνθεί απέναντι στο κρύο.
*Για να αποκομίσετε τα ευεργετικά οφέλη του, καλό είναι να τρώτε ένα φλιτζάνι μπρόκολο τρεις φορές την εβδομάδα.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα