Διάγγελμα πρωθυπουργού: Ακούμε τους επιστήμονες- Μήνυμα στην θρησκευτική ηγεσία (video)
Κ. Μητσοτάκης: Θα ξεπεράσουμε την κρίση
Το μήνυμα ότι οι Έλληνες ενωμένοι μπορούν να αποκρούσουν την υγειονομική απειλή έστειλε ο πρωθυπουργός, δίνοντας το στίγμα των μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις ταχύτατες προσλήψεις 2.000 γιατρών και νοσηλευτών και χαρακτήρισε κοινωνικό καθήκον την προστασία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων. Απευθύνθηκε μάλιστα προς την θρησκευτική ηγεσία τονίζοντας πως ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις θα πρέπει να ισχύσει και για τις εκκλησίες.
«Ο κόσμος αντιμετωπίζει μια πρωτοφανή κρίση παγκόσμιας υγείας. Τα δύσκολα είναι ακόμα μπροστά μας», είπε ο πρωθυπουργός ξεκινώντας το διάγγελμά του στον Ελληνικό λαό.
Επισήμανε ότι σε αυτήν τη συγκυρία οποιοσδήποτε εφησυχασμός είναι ανεπίτρεπτος και τόνισε ότι η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να θωρακιστεί η δημόσια υγεία με προσθήκη κρεβατιών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας των δημόσιων νοσοκομείων και αξιοποίηση εγκαταστάσεων ιδιωτικών κλινικών σε όλη τη χώρα.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως η κυβέρνηση αποφάσισε να λάβει αυστηρά μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Αναφέρθηκε στη δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση για το κλείσιμο των εκπαιδευτικών μονάδων για 14 μέρες, υπογράμμισε ότι το Υπουργείο Παιδείας είναι έτοιμο να εφαρμόσει διαδικασίες τηλε-μαθημάτων, αρχικά στη Γ’ Λυκείου, και έχει επεξεργαστεί σενάρια για όλες τις βαθμίδες και απευθύνθηκε στα παιδιά:
«Συνεχίστε το διάβασμα, καλές και μικρές παρέες στο σπίτι και όποτε μπορείτε άθληση σε εξωτερικούς χώρους. Είναι η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω. Αποφύγετε χώρους με μεγάλο συνωστισμό, όπου μεταδίδεται ευκολότερα η νόσος. Και προσοχή στους παππούδες και στις γιαγιάδες! Καλύτερα να μείνετε μακριά τους, ειδικά αν έχετε το παραμικρό σύμπτωμα».
Παρόλο που οι περισσότεροι που θα ασθενήσουν θα παρουσιάσουν ήπια ή καθόλου συμπτώματα, κάποιοι άνθρωποι κυρίως μεγάλης ηλικίας, ίσως χρειαστούν νοσηλεία. «Αυτούς πρέπει να προστατέψουμε με κάθε θυσία», τόνισε ο πρωθυπουργός.
Ο στόχος είναι τα κρούσματα να απλωθούν σε βάθος χρόνου, εξήγησε, ώστε οι ασθενείς να είναι σε θέση να λάβουν την φροντίδα που αξίζουν. Όπως ανέφερε, προστίθενται κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας και αξιοποιούνται ιδιωτικές κλινικές σε όλη την χώρα. Επίσης με διαδικασίες εξπρές προσλαμβάνονται 2.000 νοσηλευτές και γιατροί, οι οποίοι θα παραμείνουν και μετά από το τέλος της κρίσης.
Στο μήνυμα του ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει στο εξής τον συντονισμό Kυβέρνησης, Aυτοδιοίκησης, Eνόπλων Δυνάμεων και Σωμάτων Ασφαλείας, ενώ μίλησε για τον περιορισμό των συνεπειών στην οικονομία με την αναστολή πληρωμής ΦΠΑ και ασφαλιστικών εισφορών για επιχειρήσεις αλλά και τη θέσπιση ειδικής άδειας σε εργαζόμενους γονείς του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα με παιδιά έως 15 ετών. Το κράτος θα χρηματοδοτήσει ένα μέρος της.
«Θα σταθούμε διπλά στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες, παρέχοντας ρευστότητα κι αμβλύνοντας τις επιπτώσεις από τη μείωση του τζίρου», είπε.
Σύντομα θα ανακοινωθούν και άλλα μέτρα στήριξης κλάδων που πλήττονται. Από σήμερα θα χορηγείται ειδκή άδεια σε εργαζόμενους γονείς.
«Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι και όπως χρειάζεται νωρίτερα από όσο χρειάζεται. Κανένα μαζικό μέτρο δεν μπορεί να υποκαταστήσει την ατομική ευθύνη», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
«Όλοι, να κάνουμε από σήμερα καθημερινό αυτοματισμό την προσωπική μας υγιεινή: Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας. Αποφεύγουμε να ακουμπάμε το πρόσωπό μας. Μένουμε σπίτι όταν έχουμε συμπτώματα ίωσης», τόνισε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι μαζί με άλλες Ευρωπαϊκές χώρες έχει ζητήσει αλλαγές στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στους δημοσιονομικούς στόχους, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι έκτακτες δαπάνες
Τέλος αναφέρθηκε στο θέμα που, όπως είπε, απασχολεί πολύ τον δημόσιο διάλογο και αφορά το θέμα της Εκκλησίας, προσβλέποντας όπως τόνισε στη στήριξη της.
«Δεν θέλουμε να βλάψουμε τον εαυτό μας και αυτούς που αγαπάμε. Προσωπικά ένιωσα έντονη την ανάγκη να επικαλεστώ την πίστη μου. Ως πρωθυπουργός οφείλω να ακούσω τους ειδικούς επιστήμονες. Ό,τι ισχύει για τις δημόσιες συναθροίσεις ισχύει και για τις εκκλησίες», σημείωσε.
Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, η πίστη αρχίζει συχνά εκεί που τελειώνει η επιστήμη. Όμως η πίστη που χρειαζόμαστε τώρα είναι ότι θα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε την κρίση. Αρκεί όλοι να ακολουθήσουμε συντεταγμένα τις οδηγίες των γιατρών και των ειδικών.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα