Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Η επόμενη μέρα της καραντίνας – Πώς θα αποφύγουμε δεύτερο κύμα πανδημίας

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Η επόμενη μέρα της καραντίνας – Πώς θα αποφύγουμε δεύτερο κύμα πανδημίας

Επιφυλακτικοί οι επιστήμονες – Το βλέμμα στραμμένο στις ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός

 


Λιγότερο από δύο εβδομάδες έχουν μείνει, όπως όλα δείχνουν, από την λήξη της καραντίνας για την αποφυγή εξάπλωσης του κοροναϊού αλλά οι επιστήμονες παραμένουν επιφυλακτικοί.

Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στις ανακοινώσεις που αναμένεται να κάνει ο πρωθυπουργός τις επόμενες μέρες, ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα επιστρέψουμε αμέσως στην καθημερινότητά μας.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί πρέπει η πειθαρχία που έδειξαν στο σύνολό τους οι πολίτες να διατηρηθεί και τώρα για να μην επιστρέψουμε σε ένα δεύτερο -και ίσως πιο καταστροφικό- κύμα πανδημίας.

Η επόμενη μέρα της καραντίνας θα είναι, λοιπόν, πολύ διαφορετική, από αυτό που ζούσαμε στην κανονική μας ζωή δύο μήνες πριν. Και αυτό για να μπορέσει η χώρα να διατηρήσει τα χαμηλά ποσοστά νέων κρουσμάτων, που έφτασαν σε μονοψήφιο αριθμό, και φυσικά να κρατήσει τον φονικό ιό μακριά από τις ευπαθείς ομάδες.

Οι προσαρμογές που θα χρειαστεί να γίνουν στον τρόπο που ψωνίζουμε, διασκεδάζουμε ακόμα και κινούμαστε κυρίως στις μεγάλες πόλεις, μπορεί στην αρχή να μας παραξενέψουν, ωστόσο μια άλλη πραγματικότητα είναι ορατή, χωρίς να πρέπει να μείνουμε κλεισμένοι στο σπίτι, αλλά ούτε και να κινδυνεύουμε.

Το «Μένουμε Σπίτι» μπορεί να μετατραπεί σε «Μένουμε ασφαλείς» με τους επιστήμονες να συνιστούν από τη μια ψυχραιμία αλλά κυρίως πειθαρχία στις οδηγίες που θα δοθούν.

Η χρήση μάσκας στους κλειστούς χώρους, η σχολαστική προσωπική υγιεινή και η απόσταση των δύο μέτρων είναι κινήσεις που θα πρέπει να υιοθετήσουμε ίσως και μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο κατά του κοροναϊού.


Εμπορικά καταστήματα

Από τις πρώτες κινήσεις της κυβέρνησης στη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων θα είναι, όπως όλα δείχνουν, το άνοιγμα των μικρών εμπορικών καταστημάτων.

Μαζί με την άρση περιορισμών της κυκλοφορίας θα δοθεί η δυνατότητα στα μικρά μαγαζιά να ανοίξουν και πάλι ρολά, με προϋπόθεση την τήρηση των κανόνων για την μη εξάπλωση του ιού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες τα καταστήματα θα λειτουργήσουν στα πρότυπα των σούπερ μάρκετ, με έναν πελάτη ανά 15τ.μ. τουλάχιστον για τον πρώτο κρίσιμο μήνα.

Για τους υπαλλήλους, αλλά και τους πελάτες, θα είναι απαραίτητη χρήση μάσκας και γαντιών.

Όσον αφορά τα μεγάλα καταστήματα το άνοιγμα τους θα γίνει μάλλον το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και εφόσον τα στοιχεία που έχουν οι ειδικοί στα χέρια τους είναι θετικά. Τα πολυκαταστήματα θα είναι τα τελευταία που θα ανοίξουν, καθώς ο περιορισμός των καταναλωτών είναι πολύ δύσκολο να διασφαλιστεί σε αυτούς τους χώρους.


Κομμωτήρια, κουρεία και ινστιτούτα αισθητικής

Μαζί με τα μικρά καταστήματα, στις 4 Μαΐου αναμένεται να λειτουργήσουν ξανά και τα κομμωτήρια και οι χώροι αισθητικής.

Και σε αυτήν την περίπτωση ο περιορισμένος αριθμός πελατών είναι δεδομένος και δεν αποκλείεται να εφαρμοστεί διεύρυνση του ωραρίου για να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν όλοι οι ενδιαφερόμενοι.

Η χρήση μάσκας και γαντιών σε αυτούς τους χώρους είναι απαραίτητη και η κυβέρνηση τονίζει με την κάθε ευκαιρία ότι θα είναι πολύ αυστηρά μέτρα σε όποιον δεν υπακούσει στις οδηγίες των ειδικών και θέσει σε κίνδυνο την υγεία των καταναλωτών.


Χώροι εστίασης

Στην ίδια λογική, αλλά σε δεύτερο χρόνο, θα ανοίξουν οι χώροι εστίασης με προτεραιότητα σε εστιατόρια και καφετέριες που διαθέτουν και εξωτερικούς χώρους.

Και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να τηρούνται αυστηρά οι κανονες υγιεινής αλλά και η απόσταση ανάμεσα στα τραπέζια και τους πελάτες.

Οι επιχειρηματίες θα αναγκαστούν να αποχωριστούν έως και το 50% των τραπεζιών που έχουν σε ένα κλειστό χώρο προκειμένου να πάρουν άδεια για να λειτουργήσουν ξανά.

Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς σε ένα κατάστημα που μπορούσαν να φάνε 200 άτομα, πλέον θα μπορούν να εξυπηρετηθούν το πολύ 70.


Σχολικές μονάδες

Μεγάλο ερώτημα παραμένει για την κυβέρνηση αλλά και την ηγεσία του υπουργείο Υγείας ο χρόνος αλλά και ο τρόπος με το οποίον θα επιστρέψουν τα παιδιά στις σχολικές αίθουσες.

Οι μαθητές της Γ’ Λυκείου είναι οι πρώτοι που όπως όλα δείχνουν θα γυρίσουν στις τάξεις τους με σκοπό να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές εξετάσεις που θα γίνουν στο τέλος Ιουνίου.

Η μεγάλη ανησυχία των γιατρών είναι ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουν τα μέτρα προφύλαξης τα μικρότερα παιδιά και ειδικά οι μαθητές του δημοτικού.

Για να υπάρξει μια σταδιακή προσαρμογή στα νέα δεδομένα το υπουργείο θα ορίσει συγκεκριμένες ημερομηνίες επιστροφής για κάθε τάξη, με τα μικρότερα παιδιά να είναι μάλλον αυτά που θα συναντηθούν τελευταία με τους φίλους τους.

Η απόσταση των μαθητών εντός της σχολικής τάξης -ίσως ένας ένας ανά θρανίο- αλλά και η επαναλαμβανόμενη υπενθύμιση των κανόνων υγιεινής θεωρείται δεδομένη για τους μαθητές όλων των βαθμίδων.


Απόσταση και στις παραλίες

Μεγάλη συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ και μέρες για τον τρόπο που θα πρέπει να καθόμαστε σε μια παραλία, με δεδομένο ότι σε μικρό χρονικό διάστημα ο καλοκαιρινός καιρός θα οδηγήσει εκεί εκατοντάδες κατοίκους.

Σύμφωνα με τους ειδικούς στις οργανωμένες παραλίες θα πρέπει να τηρείται η προβλεπόμενη απόσταση, ενώ το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και στις ελεύθερες αμμουδιές.

ΤΟ ΒΗΜΑ





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα: Νέες σοκαριστικές μαρτυρίες

16 Νοεμβρίου 2024, 15:33
 – Τι λέει η 24χρονη Ειρήνη Φωτό: Pixabay.com Η μητέρα του Παναγιωτάκη και η γιαγιά δεν ...

Απεργία αύριο -Ποιοι συμμετέχουν, πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

19 Νοεμβρίου 2024, 15:53
Δημόσιος και ιδιωτικός τομέας θα υπολειτουργήσουν αύριο, Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, λόγω της 24ωρης απεργίας ...

Novartis: Ως ύποπτοι κλήθηκαν στον εισαγγελέα για εξηγήσεις Δεστεμπασίδης – Μαραγγέλη

14 Νοεμβρίου 2024, 18:56
Μετά τον αποχαρακτηρισμό τους, οι πρώην προστατευόμενοι μάρτυρες καλούνται να αντιμετωπίσουν τα πολιτικά πρόσωπα ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0