Υποχρεωτικές οι μάσκες σε Μέσα Μεταφοράς και κλειστούς χώρους
Άρση περιοριστικών μέτρων
Το μετρό της Αθήνας σε καιρό πανδημίας κορονοϊού EUROKINISSI
Υποχρεωτική γίνεται η χρήση της μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους - Τι ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Υπέρ της επανέναρξης της λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων αλλά σταδιακά τάχθηκε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας κατά την ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, ενώ συμπλήρωσε ότι κατά πλειοψηφία η επιτροπή προτείνει υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μεταφοράς.
"Η μάσκα στην επόμενη φάση δεν πρέπει να δίνει ψευδή αίσθηση ασφάλειας και πρέπει να συνοδεύεται από την τήρηση των κανόνων υγιεινής και των αποστάσεων", τόνισε χαρακτηριστικά.
Όπως αναλυτικότερα είπε, η "επιτροπή τοποθετήθηκε για την επόμενη φάση των μέτρων σχετικά με την ισχυρή σύσταση για υποχρεωτική χρήση της μάσκας κατά την μετακίνησή μας με μέσα μαζικής μεταφοράς και όταν επισκεπτόμαστε πολυσύχναστους κλειστούς χώρους, όπως επί παραδείγματι παντοπωλεία, νοσοκομεία, ιατρεία, διαγνωστικά εργαστήρια, κουρεία/κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής".
"Η εισήγησή μας είναι η χρήση της μάσκας να είναι υποχρεωτική και για τους εργαζόμενους με στενή επαφή με το κοινό (πωλητές, ταμειακοί υπάλληλοι)" συνέχισε.
"Η μάσκα στην επόμενη φάση δεν μπορεί να γίνει ένα μέσο που θα μας δώσει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας και θα πρέπει να τονιστεί η χρήση της μαζί με την προσεκτική υγιεινή των χεριών και την τήρηση των αποστάσεων και μόνο ως ένα συμπληρωματικό μέτρο που θα αφορά την πιθανότητα μετάδοσης και από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς ασθενείς", κατέληξε για το θέμα ο κ. Τσιόδρας.
Όπως είχε ανακοινώσει ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, από τις 25 Απριλίου ξεκίνησε η παραγωγή υγειονομικών μασκών ασφαλείας από μονάδες παραγωγής στην Ελλάδα.
Όπως ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης οι μονάδες παραγωγής βρίσκονται στη Λάρισα και στη Θράκη, ενώ τόνισε πως υπάρχει επάρκεια για κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.
Η παραγωγή θα γίνεται συγκεκριμένα από τις βιομηχανίες Πλαστικά Θράκης και Lariplast
Πρόκειται για δύο βιομηχανίες που όπως τόνισαν κυβερνητικές πηγές, αναπροσάρμοσαν σε χρόνο μηδέν τις γραμμές παραγωγής τους και αξιοποιώντας πρώτες ύλες από την Ελλάδα δρομολόγησαν την κατασκευή προστατευτικών μασκών και υφασμάτων για χειρουργικές μάσκες, με δυνατότητα παραγωγής 300.000 χειρουργικών μασκών ημερησίως.
Πώς θα ανοίξουν τα καταστήματα
Σε επιμέρους στοχευμένες διαδοχικές φάσεις που εκτείνονται χρονικά έως τον Ιούνιο θα ξεδιπλωθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα, μετά την άρση των πρώτων περιοριστικών μέτρων που λήφθηκαν λόγω κορονοϊού.
Όπως ανακοίνωσε τη Δευτέρα ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κανόνας θα είναι τα στάδια άρσης των περιοριστικών μέτρων να απέχουν χρονικά μεταξύ τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να αξιολογείται συνεχώς η εξέλιξη της πανδημίας.
Αρχικά θα ανοίξουν τα κομμωτήρια, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και προσωπικής υγιεινής, με συγκεκριμένους κανόνες σχετικά με την εξυπηρέτηση του κοινού, όπως εξήγησε ο Στέλιος Πέτσας.
Στη συνέχεια θα ανοίξουν σταδιακά - και σε εύλογη χρονική απόσταση μεταξύ τους - οι βαθμίδες της εκπαίδευσης.
Σε επόμενη φάση θα ανοίξουν οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης, πάντοτε υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και εφόσον εξελίσσεται ομαλά η υγεία του πληθυσμού.
Ανοιχτές θα είναι και οι εκκλησίες για ατομική λατρεία από τα πρώτα βήματα της αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων, ενώ σε επόμενο στάδιο, οι χώροι λατρείας θα ανοίξουν, με συγκεκριμένους κανόνες και μέτρα προστασίας, τις λειτουργίες τους και για το ποίμνιο.
Εν συνεχεία, θα ανοίξουν οι ξενοδοχειακές μονάδες αρχικά 12μηνης διάρκειας και - αφού διευθετηθεί και το θέμα των μεταφορών - και τα εποχικά τουριστικά καταλύματα από τέλος Ιουνίου-αρχές Ιουλίου.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα