Τι αλλάζει από τη Δευτέρα: «Εγχειρίδιο τσέπης» για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα
Νέο κεφάλαιο ανοίγει τη Δευτέρα σε ότι αφορά τις μετακινήσεις και τις οικονομικές δραστηριότητες σε αυτή τη μεταβατική περίοδο μετά την άρση του lockdown και μέχρι την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα. Πριν βγεις από το σπίτι μελέτησε τον οδηγό αυτό για να ξέρεις τι μπορείς να κάνεις, πού μπορείς να πας και τι μέτρα πρέπει να ακολουθήσεις για να μην γυρίσεις με πρόστιμο
Νέο κεφάλαιο ανοίγει τη Δευτέρα σε ότι αφορά τις μετακινήσεις και τις οικονομικές δραστηριότητες σε αυτή τη μεταβατική περίοδο μετά την άρση του lockdown που επιβλήθηκε λόγω κοροναϊού και μέχρι την πλήρη επιστροφή στην κανονικότητα, που μάλλον όμως θα αργήσει δεδομένου ότι πλήρως οπλισμένοι έναντι της πανδημίας θα είμαστε όταν βγει εμβόλιο και αποτελεσματικές θεραπείες.
Λίγες ώρες πριν η πόρτα του σπιτιού ανοίξει χωρίς να χρειάζεται sms το υπουργείο Ανάπτυξης εξέδωσε συνοπτικό οδηγό για τις οικονομικές δραστηριότητες που επαναλειτουργούν και τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να τηρούνται σε κάθε περίπτωση.
Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων υπάρχει κίνδυνος καταρχήν προσβολής από τον ιό, προστίμου, αλλά και επιστροφής σε καραντίνα, αφού όπως ξεκαθαρίζουν δοθείσης ευκαιρίας οι αρμόδιες Αρχές δεν αποκλείεται η εκ νέο επιβολή αυστηρών μέτρων και lockdown εάν υπάρξουν επικίνδυνες για την υγεία εξελίξεις με νέα έξαρση των κρουσμάτων του κοροναϊού.
Τα καταστήματα που επαναλειτουργούν
Εγκύκλιο με διευκρινίσεις για τις οικονομικές δραστηριότητες που επαναλειτουργούν από αύριο, Δευτέρα 4 Μαΐου 2020, εξέδωσε ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή, Π. Σταμπουλίδης.
Σύμφωνα με την εγκύκλιο, επαναλειτουργούν οι εξής εμπορικές επιχειρήσεις:
– Λιανικό εμπόριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, περιφερειακών μονάδων υπολογιστών και λογισμικού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
– Λιανικό εμπόριο τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
– Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε εξειδικευμένα καταστήματα.
– Λιανικό εμπόριο εφημερίδων και γραφικής ύλης σε εξειδικευμένα καταστήματα.
– Λιανικό εμπόριο αθλητικού εξοπλισμού σε εξειδικευμένα καταστήματα.
– Λιανικό εμπόριο ανθέων.
– Υπηρεσίες τεχνικού ελέγχου οχημάτων.
– Δραστηριότητες κομμωτηρίων, κουρείων και κέντρων αισθητικής.
– Υπηρεσίες γυαλίσματος υποδημάτων.
– Καταστήματα οπτικών και πώλησης ακουστικών βαρηκοΐας.
Κανόνες για ασφαλή λειτουργία
Η τήρηση μέτρων και κανόνων λειτουργίας αφορούν στα εξής:
1. Αναλογία των τ.μ. και των παρευρισκόμενων στους χώρους.
2. Απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας.
3. Τήρηση καταλόγου με τα ραντεβού των πελατών (κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ).
4. Τήρηση των ατομικών μέσων προστασίας (μάσκα, πλύσιμο χεριών, χρήση αντισηπτικού).
Ιδιαίτερα Μέτρα Τήρησης Αποστάσεων και Ελαχίστων Χώρων
Αριθμός των ατόμων (εργαζόμενοι και πελάτες) που επιτρέπεται να βρίσκονται στο χώρο βάσει των τετραγωνικών μέτρων επιφάνειας του κυρίως χώρου (πλην βοηθητικών χώρων).
Μέχρι 20 τ.μ. 4 άτομα.
Από 20 τ.μ. έως 100 τ.μ., 4 άτομα +1 άτομο ανά 10 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 20 έως 100 τ.μ.
Άνω των 100 τ.μ., 12 άτομα + 1 άτομο ανά 15 τ.μ. για την επιφάνεια άνω των 100 τ.μ.
Σε καταστήματα άνω των 300 τ.μ. που αναπτύσσονται σε επίπεδα ισχύει το κριτήριο επιπέδων, ήτοι 1 άτομο ανά 10 τ.μ. ανά όροφο.
Στους ανελκυστήρες η πληρότητα πρέπει να είναι 40% και υποχρεωτική η χρήση μάσκας.
Στα γραφεία ισχύει ο κανόνας του ενός ατόμου ανά 10 τ.μ. και απόσταση 1,5 μέτρου.
Πού είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας
Κατάλογος με τα ραντεβού
Όπως επισημαίνεται:
– Όπου γίνεται αναφορά στην υποχρεωτική από τις επιχειρήσεις διατήρηση καταλόγου με τα ραντεβού των πελατών, νοείται σε έντυπη και ηλεκτρονική μορφή.
Παραμένει ο κανόνας του ενός πελάτη ανά 15 τ.μ. σε όλες τις επιχειρήσεις τροφίμων, της απόστασης των 1,5 μέτρων μεταξύ πελατών, καθώς και του μη σχηματισμού ουράς άνω των 5 ατόμων.
– Ανώτατη ποσότητα αντισηπτικών, αλκοολούχων, μασκών ανά πελάτη 2 τεμάχια (έως 1 τεμάχιο από το κάθε είδος):
• Απολυμαντικά διαλύματα (σε μορφή τζελ ή μαντηλάκια).
• Αιθυλική αλκοόλη (ως α’ ύλη ή εμφιαλωμένη).
• Μάσκες (σε συσκευασία).
– Οι επιχειρήσεις οφείλουν να αναρτούν, σε εμφανές σημείο, στην είσοδό των καταστημάτων:
• Τον επιτρεπόμενο, εντός του χώρου, αριθμό ατόμων. Ο αριθμός των ατόμων υπολογίζεται σύμφωνα με το εμβαδόν της επιφανείας τού κυρίως χώρου του καταστήματος.
• Τους ΚΑΔ για τους οποίους λειτουργούν.
Ωράριο λειτουργίας
Οι καταστηματάρχες οφείλουν να τηρούν το ωράριο λειτουργίας ως εξής:
Α. Εμπορικά καταστήματα. Το ωράριο λειτουργίας στα εμπορικά καταστήματα διαμορφώνεται με ώρα έναρξης στις 10:00 για τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν στην Περιφέρεια Αττικής (πλην τις νήσους) και στο Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (στους δήμους που το απαρτίζουν).
Β. Υπεραγορές τροφίμων (σούπερ μάρκετ). Το ωράριο των σούπερ μάρκετ παραμένει έως τις 9 Μαΐου 2020, από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7:00 έως τις 21:00 και Σάββατο από τις 7:00 έως τις 20:00.
Γ. Κομμωτήρια, κουρεία και κέντρα αισθητικής. Το ωράριο δύναται να είναι διευρυμένο από Δευτέρα έως Παρασκευή, από τις 7:00 έως τις 22:00 και Σάββατο από τις 7:00 έως τις 21:00.
Παραμένουν σε ισχύ οι αποφάσεις των αντιπεριφερειαρχών, όπως αυτές έχουν εκδοθεί για τις τουριστικές περιοχές που καθορίζουν τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.
Δεν ανοίγουν τα εμπορικά κέντρα
Διευκρινίσεις για τα εμπορικά κέντρα, τα οποία σημειώνεται ότι παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας.
Δεν ανοίγουν υπηρεσίες μασάζ, πιλάτες κτλ
Κομμωτήρια ή κέντρα αισθητικής που πιθανώς προσφέρουν και υπηρεσίες μασάζ ή πιλάτες δεν μπορούν να τις προσφέρουν, καθώς δεν έχει επιτραπεί ακόμη η λειτουργία τέτοιων δραστηριοτήτων.
Όπως ρητά διευκρινίζει το υπουργείο Ανάπτυξης:
• Στις επιχειρήσεις με ΚΑΔ 96.02 (κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής) που τυχόν διαθέτουν και τον ΚΑΔ για άλλες υπηρεσίες όπως μασάζ, πιλάτες, κ.λπ. απαγορεύεται ρητά η παροχή αυτών των υπηρεσιών.
• Η απόσταση μεταξύ των θέσεων εργασίας είναι κατ’ ελάχιστον 2 μέτρα.
• Υποχρέωση τήρησης καταλόγου με ραντεβού.
Τι επιτρέπεται τι απαγορεύεται
• Οι επιχειρήσεις που διαθέτουν οποιονδήποτε ΚΑΔ που τίθεται σε επαναλειτουργία υπό όρους υποχρεούνται να ενημερώνουν με έντυπο (banners, ανακοινώσεις κ.λπ.) και ηλεκτρονικό τρόπο τους καταναλωτές, ότι πωλούν μόνο τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που περιλαμβάνονται στους εν λόγω ΚΑΔ.
• Οι παραγγελίες από τα ηλεκτρονικά καταστήματα για προϊόντα που ανήκουν σε ΚΑΔ που παραμένουν σε αναστολή για πώληση εντός καταστημάτων εκτελούνται μόνο με αποστολή στον τόπο παράδοσης του πελάτη.
• Τα ΚΤΕΟ έχουν υποχρέωση τήρησης καταλόγου με ραντεβού για τους κατόχους επιβατικών ιδιωτικής χρήσης αυτοκινήτων και μοτοσικλετών.
Εξαιρέσεις για τη λειτουργία καταστημάτων σε εμπορικά κέντρα:
– Απαγορεύεται η λειτουργία των καταστημάτων λιανικού εμπορίου που λειτουργούν με συμφωνίες συνεργασίας όλων των καταστημάτων λιανικού εμπορίου τύπου «κατάστημα εντός καταστήματος» (shops in a-shop), που βρίσκονται σε εκπτωτικά καταστήματα (outlet), εμπορικά κέντρα ή εκπτωτικά χωριά, εξαιρουμένων των σούπερ μάρκετ, των φαρμακείων και των δραστηριοτήτων που επαναλειτουργούν, υπό την προϋπόθεση ότι διαθέτουν ανεξάρτητη είσοδο για τους καταναλωτές.
Δυνατότητα άθλησης
Επιτρέπονται τα ατομικά αθλήματα (σε εξωτερικούς χώρους) όπως ενδεικτικά: Τρέξιμο, ποδηλασία, ορειβασία, αντισφαίριση (τένις) σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους αδιακρίτως νομικής προσωπικότητας και ιππασία.
Πληροφορίες – Καταγγελίες
Πληροφορίες – Καταγγελίες στο τηλεφωνικό κέντρο 1520 για τα εξής θέματα:
– Έκτακτα μέτρα για τον Covid – 19 (επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν).
– Φαινόμενα μη τήρησης των μέτρων.
– Φαινόμενα αισχροκέρδειας.
– Φαινόμενα αθέμιτων εμπορικών πρακτικών.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα