Ανάπτυξη: πρόοδος και συντήρηση - Του Διονύση Γουσέτη
Τη λογική του για την ανάπτυξη της οικονομίας διατύπωσε την Παρασκευή 12/6 ο αρχηγός της αριστερής αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή: «Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες είναι στην πλειοψηφία τους σε απόγνωση γιατί βλέπουν από τη μια ότι οι πολίτες δεν έχουν δυνατότητα να καταναλώσουν και από την άλλη τα χρηματοδοτικά εργαλεία που τους έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση δεν καλύπτουν τη μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων. […] Ο θάνατος του εμποράκου, θα έλεγε κανείς παλιά. Ο θάνατος ενός δυναμικού τμήματος της οικονομίας θα πω εγώ σήμερα».
Για τη «μεγάλη πλειοψηφία των επιχειρήσεων» είχε μιλήσει προφητικά δύο μέρες νωρίτερα, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, η Αννα Διαμαντοπούλου: «Κυβερνητική ανακοίνωση ανέφερε ότι λόγω κορωνοϊού έκλεισαν 180.000 επιχειρήσεις και έτσι έχασαν τη δουλειά τους 400.000 εργαζόμενοι. Κάνοντας τη διαίρεση βρίσκουμε ότι κατά μέσον όρο αντιστοιχούν 2,2 εργαζόμενοι ανά επιχείρηση. Αυτό συμβαίνει οριζόντια σε όλους τους κλάδους της παραγωγής και έχει επιπτώσεις στην παραγωγικότητα, στην κρυμμένη μαύρη εργασία, στον τζίρο, στη φορολογία. Είναι το σοβαρότερο πρόβλημα της οικονομίας μας. Δεν μπορεί με σουβλατζίδικα, κομμωτήρια και καφετέριες να γίνει ανάπτυξη και γι’ αυτό δεν μπορούμε να στηρίζουμε αυτό το μοντέλο». Ακόμα περισσότερο, αυτό το μοντέλο αποδεικνύεται ανίκανο να απορροφήσει το σχεδιαζόμενο ευρωπαϊκό «σχέδιο Μάρσαλ», αφού το παραγωγικό μέγεθός του φτάνει μέχρι τα 3,5 - 4 δισ. (Νίκος Διακουλάκης, «ΝΕΑ», 12/6). Συγκεκριμένα, η απορρόφηση του ΕΣΠΑ 2014-2020 είναι μόλις 35%.
Πού λοιπόν είναι η πρόοδος και πού η συντήρηση; Βέβαια, ο κ. Τσίπρας –και όσοι υπερασπίζονται το μικρομεσαίο μοντέλο– έχει στόχο την ψήφο αυτών των συμπαθών επαγγελματιών. Η κ. Διαμαντοπούλου, που δεν στοχεύει ψήφους, δεν έχει λόγο να ωραιοποιεί την πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι στο «δυναμικό τμήμα της οικονομίας» πρέπει όμως να αξιοποιηθούν: «Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές επιλογές για τους εκεί απασχολούμενους. Και το κράτος μπορεί και πρέπει να τους υποστηρίξει: εκπαίδευση, κεφάλαιο κίνησης, διαδικασίες fast track κ.λπ.».
Ο κ. Μητσοτάκης απέδειξε ότι είναι καλός στη διαχείριση. Αλλά η μεταρρύθμιση απαιτεί γενικότερη συναίνεση. Περιλαμβάνει και τον κ. Τσίπρα. Είναι η καινούργια Μεγάλη Ιδέα. Της αξίζει ακόμα και να αποτελέσει το κύριο αντικείμενο της Επιτροπής 2021.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα