Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Λίβανος: Εκρηξη τρομακτικής ισχύος συγκλόνισε τη Βηρυτό - Νεκροί και τραυματίες

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Λίβανος: Εκρηξη τρομακτικής ισχύος συγκλόνισε τη Βηρυτό - Νεκροί και τραυματίες

Εικόνες χάους και απόλυτης καταστροφής.

 

 

 

ANWAR AMRO VIA GETTY IMAGES

Μεγάλη έκρηξη έπληξε την πρωτεύουσα του Λιβάνου, τη Βηρυτό, λίγο πριν από την ετυμηγορία στη δίκη για τη δολοφονία του πρώην πρωθυπουργού Ραφίκ Χαρίρι το 2005.

Οι πρώτες πληροφορίες από πηγές ασφαλείας και υγείας της χώρας κάνουν λόγο για τουλάχιστον δέκα νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες. Ωστόσο, εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος.

Η έκρηξη σημειώθηκε στις 17.11, τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας), στην περιοχή του λιμανιού της πόλης. Είχε προηγηθεί μια μικρότερης ισχύος και πέντε λεπτά αργότερα αναδύθηκε μαύρος και λευκός καπνός. Μετά την έκρηξη, μια στήλη κόκκινου καπνού υψώθηκε στον ουρανό.

Ο επικεφαλής της υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας του Λιβάνου επιβεβαίωσε ότι οι εκρήξεις έγιναν σε μια περιοχή όπου φυλάσσονται άκρως εκρηκτικές ουσίες, όχι όμως εκρηκτικές ύλες.

Ο κυβερνήτης της Βηρυτού, Μαρουάν Αμπούντ, μίλησε για «εθνική καταστροφή, παρόμοια με της Χιροσίμα», ενώ όπως είπε έχει επηρεαστεί σχεδόν η μισή πόλη.

ANWAR AMRO VIA GETTY IMAGES

Ο Αμπούντ είπε ότι έχει χαθεί η επικοινωνία με μια ομάδα πυροσβεστών που είχε σπεύσει στο σημείο της καταστροφής. «Μια ομάδα 10 ανθρώπων έφτασε στο σημείο. Αυτό που συνέβη είναι παρόμοιο με αυτό που έγινε στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι. Έφτασαν εκεί και εξαφανίστηκαν. Είναι εθνική καταστροφή για τον Λίβανο. Δεν ξέρουμε πώς θα το αντιμετωπίσουμε αυτό», πρόσθεσε.

Περισσότερες από 30 ομάδες διασωστών βοηθούν τους τραυματίες, μετέδωσε το πρακτορείο NNA, επικαλούμενο πηγές του Ερυθρού Σταυρού.


Εκατοντάδες τραυματίες

Ο επικεφαλής του λιβανικού Ερυθρού Σταυρού, Τζορτζ Κετάνεχ, είπε ότι εκατοντάδες άνθρωποι, που τραυματίστηκαν στις εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού, διακομίστηκαν σε νοσοκομεία, όμως πολλοί παραμένουν παγιδευμένοι σε σπίτια που καταστράφηκαν από τις εκρήξεις.

Όπως είπε, δεν υπάρχει ακριβής αριθμός των τραυματιών, καθώς πολλοί παραμένουν εγκλωβισμένοι σε σπίτια στην περιοχή των εκρήξεων. Άλλοι διασώθηκαν με βάρκες.

Το λιβανικό τηλεοπτικό δίκτυο LBCI, που επικαλείται το νοσοκομείο Hotel Dieu στη Βηρυτό, μετέδωσε πως παρέχει φροντίδα σε περισσότερους από 500 τραυματίες και δεν μπορεί να υποδεχθεί άλλους.

Δεκάδες τραυματίες πρέπει να υποβληθούν σε χειρουργικές επεμβάσεις, σύμφωνα με το νοσοκομείο, που απευθύνει έκκληση για δωρεά αίματος.


Η συγκλονιστική στιγμή της έκρηξης

Βίντεο στο twitter μαρτυρούν την τρομακτική ισχύ της έκρηξης και την μεγάλη σε έκταση φωτιά που αυτή προκάλεσε.

«Αισθάνθηκα σαν να γινόταν σεισμός και μετά, ακολούθησε η τεράστια ανάφλεξη και τα τζάμια έσπασαν. Ήταν πιο ισχυρή έκρηξη από εκείνη που σκότωσε τον (πρώην πρωθυπουργό) Ραφίκ Χαρίρι το 2005», είπε μια Λιβανέζα κάτοικος στο κέντρο της πόλης.

«Είδα μια πύρινη μπάλα και καπνό πάνω από τη Βηρυτό. Οι άνθρωποι φώναζαν και έτρεχαν, αιμορραγούσαν. Μπαλκόνια ανατινάχτηκαν από κτίρια. Τζάμια σε ψηλά κτίρια έγιναν θρύψαλα και έπεσαν στο δρόμο», δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters.

Ενας άλλος μάρτυρας του Reuters είπε ότι είδε έντονο γκρίζο καπνό κοντά στην περιοχή του λιμανιού και στη συνέχεια άκουσε μια έκρηξη και είδε φλόγες και μαύρο καπνό: «Ολα τα παράθυρα της περιοχής του κέντρου έγιναν κομμάτια και υπάρχουν τραυματίες που περπατούν τριγύρω. Επικρατεί απόλυτο χάος».

Ο υπουργός Υγείας της χώρας δήλωσε πως υπάρχουν αναφορές για εκτεταμένες ζημιές και «πολύ υψηλό αριθμό τραυματιών».

ANWAR AMRO VIA GETTY IMAGES

 

JANINE HAIDAR VIA GETTY IMAGES

 

JANINE HAIDAR VIA GETTY IMAGES

 

JANINE HAIDAR VIA GETTY IMAGES

Ολα αυτά συμβαίνουν την ώρα που ένα δικαστήριο του ΟΗΕ πρόκειται να εκδώσει την ετυμηγορία του στη δίκη, εν απουσία τεσσάρων υπόπτων για τη δολοφονία με βόμβα του Ραφίκ Χαρίρι.

Και οι τέσσερις είναι μέλη της ομάδας της Χεζμπολάχ που υποστηρίζεται από το Ιράν, η οποία αρνείται σταθερά ότι διαδραμάτισε οποιοδήποτε ρόλο στο θάνατο του Χάριρι.

Το λιμάνι έχει αποκλειστεί από τις δυνάμεις ασφαλείας, που επιτρέπουν να περάσουν μόνο τα μέλη της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, τα ασθενοφόρα και πυροσβεστικά οχήματα. Στους δημοσιογράφους έχει απαγορευτεί η πρόσβαση. Γύρω από το λιμάνι, η καταστροφή φαίνεται να είναι ολική. Στις εικόνες που μεταδίδουν τα τοπικά τηλεοπτικά κανάλι, διακρίνονται άνθρωποι εγκλωβισμένοι στα συντρίμμια, καλυμμένοι από αίματα.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω πολιτικής έντασης στο Λίβανο, με διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης που αντιμετωπίζει τη χειρότερη οικονομική κρίση μετά τον εμφύλιο πόλεμο του 1975-1990.


Ισραήλ: Δεν έχουμε σχέση με την έκρηξη

Το Ισραήλ δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις που σημειώθηκαν σήμερα στον Λίβανο, μετέδωσε η τηλεόραση του ισραηλινού κοινοβουλίου (Κνεσέτ).

Λίγο νωρίτερα, κυκλοφόρησαν φήμες περί πυραυλικής επίθεσης στο λιμάνι της Βηρυτού.

Ο υπουργός Εξωτερικών Γκάμπι Ασκενάζι, μιλώντας στο τηλεοπτικό κανάλι N12, είπε ότι η έκρηξη πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο ατύχημα που ξεκίνησε με την εκδήλωση κάποιας πυρκαγιάς.


(με πληροφορίες από BBC, Reuters)

Huffington Post





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Μπάιντεν: Πώς βγήκε εκτός εκλογικής μάχης σε 48 ώρες

22 Ιουλίου 2024, 12:20
 – Όλο το παρασκήνιο     Η σιγουριά που έβγαζε το εκλογικό επιτελείο του Μπάιντεν την Παρασκευή, ...

Microsoft: Έπεσαν τα συστήματα της σε όλο τον κόσμο - Χάος στα αεροδρόμια

19 Ιουλίου 2024, 13:20
Εκτός λειτουργίας τα συστήματα σε όλο τον κόσμο λόγω προβλήματος που φαίνεται να συνδέεται ...

Ευρωκοινοβούλιο: Επανεκλογή φον ντερ Λάιεν στην Κομισιόν με 401 ψήφους

18 Ιουλίου 2024, 17:28
Την στήριξαν το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, οι Σοσιαλιστές και το μεγαλύτερο μέρος των Πρασίνων, ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0