Κλείνουν δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοί μέχρι τις 30 Νοεμβρίου
Σε καθεστώς τηλεδιδασκαλίας η πρωτοβάθμια εκπαίδευση.
EUROKINISSI
Κλειστά από την προσεχή Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, και για τουλάχιστον δύο εβδομάδες (έως τις 30 Νοεμβρίου) θα παραμείνουν τα δημοτικά σχολεία, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί όλης της χώρας, όπως ανακοίνωσε το μεσημέρι του Σαββάτου, ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, και η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού.
Πρόκειται για μια απόφαση που στόχο έχει κυρίως τον περαιτέρω περιορισμό της κυκλοφορίας των ενηλίκων.
«Από τη Δευτέρα 16 Νοεμβρίου και για δύο εβδομάδες αναστέλλεται η δια ζώσης λειτουργία των δομών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη τη χώρα. Νηπιαγωγεία και Δημοτικά σχολεία παραμένουν κλειστά, όπως και τα Γυμνάσια και τα Λύκεια της χώρας, μέχρι και τις 27 Νοεμβρίου.
Ανοιχτές θα παραμείνουν οι σχολικές μονάδες ειδικής αγωγής και εκπαίδευσης όλων των βαθμίδων», ανέφερε η κ. Κεραμέως.
«Προέχει η δημόσια υγεία. Τα δημοτικά ήταν το τελευταίο πράγμα που επιθυμούσαμε να κλείσει και αυτό από μόνο του είναι ένα σαφές μήνυμα προς όλους για το πόσο σοβαρή είναι η κατάσταση», τόνισε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας.
«Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τα μέτρα είναι καθαρά προληπτικού χαρακτήρα. Δεν υποδεικνύονται από το επιδημιολογικό φορτίο στις σχολικές μονάδες καθ’ εαυτές, στις οποίες δεν έχουμε διαπιστώσει τάση διασποράς του ιού, αλλά στοχεύουν στην ευρύτερη μείωση της κινητικότητας των ενηλίκων» δήλωσε στο ίδιο μήκος κύματος ο η κ. Κεραμέως.
Σε καθεστώς τηλεκπαίδευσης
Η πρωτοβάθμια εκπαίδευση θα λειτουργήσει εξ αποστάσεως με δύο αλληλένδετους τρόπους, με την εκπαιδευτική τηλεόραση και τη σύγχρονη τηλεκπαίδευση.
- Εκπαιδευτική τηλεόραση: από τη Δευτέρα το πρωί στις 9 π.μ. – πρώτη ημέρα εφαρμογής των μέτρων – θα αρχίσουν να προβάλλονται από την ΕΡΤ2 τηλεοπτικά μαθήματα για μαθητές δημοτικού. Θα ανακοινωθεί αύριο, Κυριακή, το πρόγραμμα των μαθημάτων αυτών.
- Σύγχρονη τηλεκπαίδευση: από τη Δευτέρα, η Διεύθυνση του σχολείου σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα καταρτίσουν πρόγραμμα σύγχρονης τηλεκπαίδευσης και θα κάνουν τις απαραίτητες δοκιμές. Η τηλεκπαίδευση θα ξεκινήσει την Τετάρτη, μετά τη σχολική αργία της 17ης Νοεμβρίου. Η τηλεκπαίδευση θα είναι υποχρεωτική, η κάθε διδακτική ώρα θα έχει διάρκεια 30’ (μετά από σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής – στα Γυμνάσια και στα Λύκεια η διδακτική ώρα στην τηλεκπαίδευση είναι 40’), και θα πραγματοποιείται από τις 2 έως τις 5 μμ. για τα Δημοτικά, και 2 με 4:20 για τα Νηπιαγωγεία, συμπεριλαμβανομένων μικρών διαλειμμάτων.
Γιατί προκρίθηκε το μεσημεριανό/απογευματινό ωράριο;Για δύο βασικούς λόγους: αφενός, για να διευκολυνθούν οι οικογένειες, είτε επειδή έχουν μεγαλύτερα παιδιά που θα έχουν τηλεκπαίδευση τις πρωινές ώρες είτε επειδή οι γονείς τηλε-εργάζονται, και επίσης όλοι κάνουν χρήση συσκευών για την εξ αποστάσεως εργασία ή εκπαίδευση, αφ’ ετέρου για να περιοριστεί η ταυτόχρονη χρήση όλων των δικτύων από μαθητές, φοιτητές, εργαζόμενους κ.ο.κ. Οδηγίες θα σταλούν σήμερα σε όλα τα δημοτικά και νηπιαγωγεία της χώρας, ώστε να ακολουθήσουν δύο ημέρες προσαρμογής, πριν την έναρξη των ψηφιακών μαθημάτων την Τετάρτη.
Υπενθυμίζεται ότι, εφόσον κάποιος συνδέεται στις πλατφόρμες που χρησιμοποιεί το Υπουργείο για την τηλεκπαίδευση, δεν υπάρχει χρέωση δεδομένων (data). Υπάρχει, επίσης, δυνατότητα σύνδεσης στην πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης και μέσω σταθερού τηλεφώνου με αστική χρέωση.
«Την άνοιξη αλλά και από την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί μας, οι γονείς και κηδεμόνες, επιδείξατε εντυπωσιακή προσαρμοστικότητα και μεγάλη ευσυνειδησία στη μετάβαση από τη δια ζώσης διδασκαλία στην τηλεκπαίδευση. Ετσι και τώρα, θα αξιοποιήσουμε όλα τα εργαλεία της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για να κρατήσουμε τη μαθησιακή διαδικασία ζωντανή σε αυτές τις εξαιρετικά δύσκολες και πρωτόγνωρες συνθήκες. Δυσκολίες ασφαλώς και υπάρχουν και θα υπάρχουν – εδώ είμαστε για να επιλύουμε όποια δυσκολία προκύπτει, για να διορθώνουμε όποια αρρυθμία, για να βελτιώνουμε τις λύσεις» εξήγησε η υπουργός Παιδείας.
Και πρόσθεσε: «Την εβδομάδα που μας πέρασε, όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας προχώρησαν κανονικά σε πλήρες 6ωρο ή 7ωρο πρόγραμμα – κατά περίπτωση - μέσω τηλεκπαίδευσης. Λειτουργούν ταυτόχρονα πάνω από 40.000 διαδικτυακά τμήματα την ημέρα, 700.000 μαθητές και εκπαιδευτικοί έχουν προσαρμοστεί άριστα στις νέες αυτές συνθήκες. Η καθολική αυτή τηλεκπαίδευση είναι ένα πάρα πολύ μεγάλο εγχείρημα, το οποίο πιστώνεται στην ίδια την εκπαιδευτική κοινότητα. Και η χώρα μας είναι πρωτοπόρος σε αυτό. Δεν είναι μόνο ένα άλμα της εκπαιδευτικής κοινότητας στον ψηφιακό μετασχηματισμό, αλλά ένα φωτεινό παράδειγμα προσαρμοστικότητας της κοινωνίας μας στις ακραίες συνθήκες που ζούμε».
Σε ισχύ οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας
Το κλείσιμο των δημοτικών και των νηπιαγωγείων από την προσεχή Δευτέρα έως και τις 30 Νοεμβρίου συμπαρασύρει και τους δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς.
Οπως ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος για τους γονείς δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά στους σταθμούς αυτούς, στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία θα ισχύσουν οι διευκολύνσεις της πρώτης καραντίνας. Δηλαδή μειωμένο ωράριο κατά 25% ή εναλλακτικό ωράριο κατόπιν συνεννόησης με την υπηρεσία ή χορήγηση άδειας ειδικού σκοπού.
Το προσωπικό των δημοτικών παιδικών σταθμών, οι καθαρίστριες των σχολείων αλλά και οι υπάλληλοι σε άλλα νομικά πρόσωπα των δήμων που παραμένουν κλειστά θα αξιοποιηθεί από τους δήμους σε άλλες κρίσιμες κοινωνικές υπηρεσίες, ιδίως στο «Βοήθεια στο Σπίτι».
Οι ιδιωτικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί εντάσσονται στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης, δηλαδή παρέχεται αποζημίωση ειδικού σκοπού 800 ευρώ, ανάλογη των ημερών που μένουν κλειστοί οι σταθμοί και συμμετοχή στην επιστρεπτέα προκαταβολή με υποχρέωση επιστροφής του 50% για τους ιδιοκτήτες των σταθμών.
«Η αυτοδιοίκηση καλείται τις επόμενες δύσκολες εβδομάδες να συμβάλει καθοριστικά στη στήριξη της κοινωνίας στη συνοχή και την αλληλεγγύη ιδιαίτερα απέναντι στις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες», τόνισε ο κ. Θεοδωρικάκος.
Κάλεσε τους δημάρχους και τους περιφερειάρχες «να συμβάλλουν ακόμα περισσότερο στην εφαρμογή των μέτρων περιορισμού αξιοποιώντας στο έπακρο τις υπηρεσίες τους» και προανήγγειλε την κατάθεση νομοθετικής ρύθμισης τη Δευτέρα που θα δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης διοικητικού προσωπικού για τους ελέγχους τήρησης των μέτρων του lockdown.
Υπενθύμισε ότι δεν θα πληρώνουν δημοτικά τέλη οι επιχειρήσεις, τα γραφεία, οι εταιρείες και τα καταστήματα για το διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά λόγω κορονοϊού, ενώ ανέφερε ότι την επόμενη εβδομάδα θα δοθεί πρόσθετη ενίσχυση 60 εκατ. ευρώ στους δήμους και στις περιφέρειες για να αναπληρώσουν τις απώλειες των εσόδων τους.
Ο αρμόδιος υπουργός επανέλαβε τα μέτρα που ισχύουν στο Δημόσιο, δηλαδή λειτουργία των υπηρεσιών με το απολύτως αναγκαίο προσωπικό, τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό βαθμό και όχι λιγότερο από το 50% των εργαζομένων, χορήγηση ειδικής άδειας ή τηλεργασία για τις ομάδες υψηλού κινδύνου και διευκολύνσεις για τους γονείς μαθητών έως 15 ετών.
Πρόσθεσε ότι αντίστοιχα μέτρα ισχύουν και για τους εργαζόμενους γονείς του ιδιωτικού τομέα με βάση τις ρυθμίσεις που έχει ήδη προβλέψει το υπουργείο Εργασίας.
Τέλος, για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο που έχουν αυτοπρόσωπη φυσική παρουσία σε υπηρεσίες που συναλλάσσονται με το κοινό, υπογράμμισε ότι οφείλουν να συνεχίσουν να εξυπηρετούν τους πολίτες αυστηρά κατόπιν ραντεβού, ενώ επανέλαβε ότι τα ωράρια εργασίας στο Δημόσιο είναι τρία αλλά υπάρχει και η δυνατότητα σε περαιτέρω τροποποιήσεις αφού οι υπηρεσίες ενημερώσουν σχετικά το κοινό.
Η εισήγηση της επιτροπής Λοιμωξιολόγων
Η κυβέρνηση ανέμενε την εισήγηση της επιτροπής λοιμωξιολόγων προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της, με την επιτροπή από την πλευρά της να εισηγείται κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.
«Η εισήγηση της επιτροπής βασίστηκε στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται ευλόγως από γονείς που πηγαίνουν τα παιδιά τους από και προς το σχολείο, παππούδες και γιαγιάδες επίσης, δασκάλους, διοικητικό προσωπικό. Σύμφωνα με την επιτροπή η μείωση της κυκλοφορίας και η πιστή τήρηση των υπολοίπων μέτρων μπορεί να επιφέρει μείωση των κρουσμάτων», διευκρίνισε ο Β.Κικίλιας.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ το βράδυ της Παρασκευής, ο Αθανάσιος Τσακρής, καθηγητής μικροβιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας είπε χαρακτηριστικά: «παρότι όπως ξέρουμε οι μικροί μαθητές δεν συμβάλλουν ιδιαίτερα στην εξάπλωση της επιδημίας, για τη συγκεκριμένη εισήγηση ρόλο έπαιξε η κινητικότητα που παρατηρείται γύρω από τη λειτουργία των σχολείων και αφορά, μεταξύ άλλων, γονείς και ηλικιωμένους, οπότε το μέτρο που προτείνουν μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κινητικότητας».
Και πρόσθεσε: «Να μην ξεχάσουμε ότι αυτή τη φορά η κινητικότητα είναι πολύ μεγαλύτερη σε αυτό το lockdown στη χώρα μας σε σχέση με αυτή που παρατηρήθηκε στο πρώτο για διάφορους λόγους λειτουργίας της οικονομίας».
Η απόφαση των ειδικών συνέκλινε στο να κλείσουν τα σχολεία σε όλη τη χώρα γιατί αν και η Βόρεια Ελλάδα είναι στο «κόκκινο», είναι πολύ πιθανό τις επόμενες μέρες ο χάρτης να αλλάξει και παράλληλα είναι και ένα μήνυμα γενικότερα στην κοινωνία για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση, υπογράμμισε το μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα