Κοροναϊος – Βρετανία: Μετανάστες υγειονομικοί αντιμέτωποι με απελάσεις εν μέσω του δεύτερου κύματος
Αν και το σύστημα υγείας της αντιμετωπίζει ελλείψεις της τάξης των 122.000 εργαζομένων, η Βρετανία αναγκάζει μετανάστες υγειονομικούς υπαλλήλους να εγκαταλείψουν τη χώρα
Υγειονομικοί υπάλληλοι που βρίσκονται στη Βρετανία ως μετανάστες, αναγκάζονται να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους μετά τη λήξη της βίζας τους που είχε εγκριθεί ειδικά για τη στήριξη του NHS. Εργατικά σωματεία και φιλανθρωπικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στην καταπολέμηση του δεύτερου κύματος κοροναϊού που μαστίζει αυτή τη στιγμή τη χώρα.
Εκτός από τους αναγκαίους εργαζόμενους που αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους, πολλοί από αυτούς που παραμένουν στη Βρετανία δεν καταφέρνουν να ανανεώσουν τη βίζα τους εξαιτίας καθυστερήσεων και του απαγορευτικού κόστους. Ως εκ τούτου έχουν υπερβεί τον νόμιμο χρόνο παραμονής τους, γεγονός που θα μπορούσε να δημιουργήσει περαιτέρω εμπόδια στην ανανέωση της βίζας τους.
Η Unison, το μεγαλύτερο συνδικάτο του δημοσίου τομέα, προειδοποιεί ότι αυτή η πολιτική έχει σοβαρές επιπτώσεις στη διάρκεια του δεύτερου κύματος κοροναϊού, και σε μια περίοδο κατά την οποία οι τομείς υγείας στην Αγγλία αντιμετωπίζουν 122.000 κενά.
Η Ένωση Ιατρών Βρετανίας έχει καλέσει για άδεια παραμονής επ’ αόριστον στους μετανάστες υγειονομικούς υπαλλήλους και έχει εγείρει ανησυχίες για τις καθυστερήσεις ανανέωσης της βίζας.
Έχει συντάξει μια επιστολή, την οποία υπογράφουν 1.660 γιατροί και άλλοι επαγγελματίες υγείας που διαμαρτύρονται για την αντιμετώπιση του Αιγυπτίου συμβουλεύοντος καρδιολόγου, Δρ. Μπασέμ Ενάνι, ο οποίος αρρώστησε βαριά από επιπλοκές κοροναϊού. Πριν την ασθένειά του, είχε περιθάλψει πολλούς ασθενείς στο νοσοκομείο York, όμως ο ίδιος και η οικογένειά του φοβούνται για το μέλλον τους στη Βρετανία, αφού το υπουργείο εσωτερικών εξακολουθεί να μην τους έχει ενημερώσει για το τι πρόκειται να τους συμβεί μετά τη λήξη της βίζας του Ενάνι τον επόμενο μήνα.
Πρόσφατη ενημέρωση του Commons Library αναφέρει: «Περισσότεροι από 67.000 υπάλληλοι του NHS στην Αγγλία κατάγονται από την ΕΕ – το 5,5% του προσωπικού του. Συνολικά, το 13,8% των εργαζόμενων του NHS αναφέρουν ότι δεν είναι βρετανικής καταγωγής».
Λίγο καιρό πριν, το υπουργείο εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι υπάλληλοι του NHS και των οίκων ευγηρίας, οι βίζες των οποίων πρόκειται να λήξουν εντός λίγων μηνών, θα λάμβαναν επέκταση της άδειας παραμονής τους για ένα χρόνο χωρίς χρέωση, ώστε να μπορούν «να εστιάσουν στη μάχη τους με τον κοροναϊό». Ωστόσο, αυτή η κίνηση εφαρμόστηκε μόλις σε περίπου 3.000 εργαζόμενους, και δεν συμπεριέλαβε χιλιάδες ακόμη υπαλλήλους. Ανάμεσά τους και χαμηλόμισθοι βοηθοί, καθαριστές νοσοκομείων και τραπεζοκόμοι.
Ο Αρούν Παναμπάκα, 37 ετών, είναι έμπειρος βοηθός νοσηλευτή από την Ινδία. Έχει υψηλή πιστοποίηση, με πτυχία στη φροντίδα υγείας και κοινωνικής πρόνοιας και τη δημόσια υγεία, αλλά και περισσότερα από δέκα χρόνια εμπειρίας ως υγειονομικός υπάλληλος. Έφτασε στη Βρετανία το 2019 με βίζα που απέκτησε μέσω του γάμου του, όμως η άδεια εργασίας του έληξε στις 12 Οκτωβρίου. Δεν κατάφερε να την ανανεώσει γιατί η θέση εργασίας του δεν βρισκόταν στη λίστα του υπουργείου εσωτερικών για τις ελλείψεις και αναγκάστηκε να επιστρέψει στην Ινδία μαζί με τη σύζυγό του.
«Το NHS χρειάζεται περισσότερους – όχι λιγότερους – υγειονομικούς»
«Αισθανόμουν μεγάλη υπερηφάνεια ότι βοηθούσα στην φροντίδα ασθενών κοροναϊού σε νοσοκομείο του Λονδίνου λίγους μήνες πριν», θυμάται, μιλώντας στον Guardian. «Ήταν δύσκολη δουλειά, τόσο σωματικά όσο και συναισθηματικά και αναγκαζόμουν να μένω σε κοιτώνες του NHS μακριά από τη σύζυγό μου και την εννιάχρονη κόρη μας επί τέσσερις μήνες για να τις προστατεύσω. Πιστεύω ότι το NHS έχει ανάγκη από περισσότερο νοσηλευτικό προσωπικό, όχι λιγότερο, για τη φροντίδα ασθενών κοροναϊού και ότι αν υπάρχει περισσότερο τέτοιο προσωπικό, θα σωθούν και περισσότερες ζωές».
Η Μίνι Ράχμαν, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων στο Ενιαίο Συμβούλιο για την Ευημερία των Μεταναστών, αναφέρει στον Guardian: «Οι άνθρωποι που έβαλαν σε κίνδυνο τις ζωές τους για να μας κρατήσουν ασφαλείς, δεν θα έπρεπε να αναγκάζονται να ξεπεράσουν ατέλειωτα εμπόδια και να πληρώσουν αστρονομικά ποσά, μόνο και μόνο για να συνεχίσουν να ζουν και να εργάζονται εδώ. Οι περιορισμένες επεκτάσεις στις βίζες που πραγματοποιήθηκαν λίγο καιρό πριν δημιούργησαν καταστροφική σύγχυση και δεν προστάτευσαν αναγκαίους εργαζόμενους από το άγχος του συστήματος μετανάστευσης. Η κυβέρνηση πρέπει να λάβει δίκαια και πρακτικά μέτρα και να παραχωρήσει δωρεάν επεκτάσεις βίζας και το δικαίωμα παραμονής σε όλους τους αναγκαίους εργαζόμενους».
Εκπρόσωπος του υπουργείου εσωτερικών δήλωσε: «Υγειονομικοί υπάλληλοι και εργαζόμενοι οίκων ευγηρίας από το εξωτερικό προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες σε όλο το εύρος του NHS σε εκείνους που τις έχουν ανάγκη, και έχουν σώσει αμέτρητες ζωές στη διάρκεια της πανδημίας του κοροναϊού. Θέλουμε να εξασφαλίσουμε ότι οι καλύτεροι επαγγελματίες υγείας από όλο τον κόσμο θα συνεχίσουν να έρχονται για εργασία στο εξαιρετικό δημόσιο σύστημα υγείας μας και στον ευρύτερο τομέα της υγείας και της φροντίδας, και αυτός είναι ο λόγος που έχουν τη δυνατότητα να αιτηθούν βίζα υγείας και φροντίδας με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τις άλλες προσφερόμενες επιλογές μετανάστευσης».
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα