Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Βαραίνει το κλίμα για την Τουρκία εν όψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Αιχμές και από ΗΠΑ

Αρχική | Ειδήσεις | Κόσμος | Βαραίνει το κλίμα για την Τουρκία εν όψει Ευρωπαϊκού Συμβουλίου - Αιχμές και από ΗΠΑ

AP Photo / Pablo Martinez Monsivais

 

 

Σε τροχιά επιβολής κυρώσεων φαίνεται πως έχει μπει για τα καλά πλέον η Τουρκία, καθώς τα καμώματα της Άγκυρας έχουν αρχίσει να προκαλούν εκνευρισμό τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, γεγονός που έχει γίνει φανερό εδώ και αρκετό καιρό, με αφορμή την παρελκυστική πολιτική της στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τις κατά καιρούς προκλητικές δηλώσεις των αξιωματούχων της τόσο κατά της Ουάσινγκτον όσο και εναντίον των Βρυξελλών.

Το θέμα τέθηκε επί τάπητος κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχαν αργά το απόγευμα της Τρίτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.

Αθήνα και Παρίσι, άλλωστε βρίσκονται εδώ και καιρό στο «στόχαστρο» της Τουρκίας, με φόντο τις εξελίξεις σε Ανατολική Μεσόγειο και Λιβύη, αντίστοιχα, γεγονός που ωθεί τις δύο πλευρές να εκφράσουν μια κοινή γραμμή και πρόταση κατά το προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (10 - 11 Δεκεμβρίου), η οποία αποκρυσταλλώνεται στην επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας.


Οι δηλώσεις Πομπέο στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ που άναψαν «φωτιές» στην Άγκυρα

Η πλέον πρόσφατη καταχώρηση στο μακροσκελές «κεφάλαιο» της τουρκικής προκλητικότητας, ήταν τα όσα διαδραματίστηκαν την Τρίτη κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ.

Αφορμή, για να ανάψει εκ νέου η θρυαλλίδα της τουρκικής οργής, στάθηκε η τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Σε μια ασυνήθιστη παρέμβαση, ο κ. Πομπέο - ο οποίος μετρά πλέον τις τελευταίες του εβδομάδες στον θώκο του αμερικανικού ΥΠΕΞ λόγω της επικείμενης κυβερνητικής αλλαγής στις ΗΠΑ - τόνισε ότι η Τουρκία εναντιώνεται στις αρχές και τνη λειτουργία της Συμμαχίας, υπονομεύοντας έτσι τη συνοχή της.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, υπογράμμισε τις «προκλητικές», όπως τις ανέφερε, «ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη, τη Συρία και το Ναγκόρνο - Καραμπάχ».

Ο κ. Πομπέο προχώρησε λέγοντας ότι η απόκτηση του αντιαεροπορικού συστήματος S-400, αποτελεί «δώρο για τη Ρωσία» από ένα νατοϊκό σύμμαχο, όπως σημειώνουν.

Κατέληξε, σύμφωνα με τις ίδιες διπλωματικές πηγές, λέγοντας ότι θα πρέπει να επανεκκινήσει ο μηχανισμός αποκλιμάκωσης, ο οποίος δεν λειτουργεί με υπαιτιότητα της Τουρκίας.


«ΗΠΑ και Ευρώπη να συνεργαστούν για να πείσουν τον Ερντογάν»

Σημειώνεται πως ο Μάικ Πομπέο σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Figaro» προ ολίγων εβδομάδων στράφηκε ξανά κατά του Ερντογάν καλώντας τον να αλλάξει στάση, ενώ χαρακτήρισε τις ενέργειες του Τούρκου προέδρου «επιθετικές».

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι συζήτησε με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Παρίσι, τις «πολύ επιθετικές» ενέργειες της Τουρκίας και την ανάγκη να «πεισθεί» ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει τη στάση του.

«Η Ευρώπη και οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να συνεργαστούν για να πείσουν τον Ερντογάν ότι τέτοιες ενέργειες δεν είναι προς το συμφέρον του λαού του» δήλωσε.

Αναφέρθηκε στη «στήριξη» που προσφέρει η Τουρκία στο Αζερμπαϊτζάν ή στο γεγονός ότι έχει μεταφέρει συριακές δυνάμεις στην περιοχή.

«Μιλήσαμε επίσης για τη δράση της στη Λιβύη, όπου επίσης έχει μεταφέρει δυνάμεις από τρίτες χώρες ή για τη δράση της στην Ανατολική Μεσόγειο και θα μπορούσα να συνεχίσω αυτόν τον κατάλογο», συνέχισε ο Πομπέο.

«Η αμερικανική θέση είναι ότι η διεθνοποίηση αυτών των συγκρούσεων είναι επιβλαβής «και βλάπτει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες. Επομένως, καλέσαμε όλες τις χώρες να σταματήσουν να επεμβαίνουν στη Λιβύη, είτε είναι οι Ρώσοι, Τούρκοι ή άλλοι», τόνισε ο Αμερικανός ΥΠΕΞ. «Το ίδιο πράγμα ισχύει και για το Αζερμπαϊτζάν» ανέφερε για να καταλήξει:

«Μας ανησυχεί η αυξανόμενη χρήση τουρκικών στρατιωτικών δυνατοτήτων».


Οργή Τσαβούσογλου: Οι ΗΠΑ στηρίζουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου

Πηγή: AP Photo / Cem Ozdel

 

Η παρέμβαση Πομπέο προκάλεσε την «έκρηξη» του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συμμετείχε στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Φανερά ενοχλήμενος κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Σύνοδο, ο κ. Τσαβούσογλου εξέφρασε τη λύπη του για τις δηλώσεις του Αμερικανού ομολόγου του, «για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ καταφέρονται εναντίον της Τουρκίας, υποστηρίζουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου και στηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις».

Μάλιστα, ο κ. Τσαβούσογλου, υποστήριξε πως «η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή».

Ωστόσο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν σταμάτησε εκεί και επανέλαβε τις κατηγορίες του εναντίον της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», λέγοντας ότι «το πρόσφατο περιστατικό με το τουρκικό σκάφος ανοικτά της Λιβύης δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».

Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, το θέμα της Λιβύης, ο κ. Τσαβούσογλου είπε πως «η γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας».

Τέλος, αναφέρθηκε και στο ζήτημα της πρόσφατης σύγκρουσης Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο – Καραμπάχ, λέγοντας ότι «η Ομάδα Μινσκ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ είναι προκατειλημμένη υπέρ της Αρμενίας».


Δένδιας σε Τσαβούσογλου: Ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί περί μαξιμαλιστικών θέσεων

Πηγή: AP Photo / Costas Baltas

 

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, στα όσα είχε δηλώσει νωρίτερα ο Τούρκος ομόλογός του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια της Συνόδου των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της οποίας κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι υποστηρίζουν τις μαξιμαλιστικές θέσεις της Ελλάδας και της Κύπρου.

Ο κ. Δένδιας, μιλώντας κατά τη διάρκεια της σχετικής τηλεδιάσκεψης, τόνισε πως δεν σχολιάζει «τους ανυπόστατους ισχυρισμούς περί "μαξιμαλιστικών θέσεων"».

«Αν η συμπεριφορά με βάση το Διεθνές Δίκαιο είναι μαξιμαλιστική, τότε το ΝΑΤΟ είναι μαξιμαλιστικό», δήλωσε με νόημα ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, απαντώντας επί της ουσίας στον κ. Τσαβούσογλου.

Αναφερόμενος, ειδικότερα στην τουρκική προκλητικότητα, όπως γνωστοποιούν διπλωματικές πηγές, επανέλαβε τις σταθερές θέσεις της χώρας μας και παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίηση του για την ξεκάθαρη θέση που διατύπωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος υπογράμμισε και από πλευράς του τον αποσταθεροποιητικό ρόλο της Τουρκίας.

Τόνισε, επίσης, ότι το σύνολο των συμμάχων, συμπεριλαμβανομένης βεβαίως και της Τουρκίας, πρέπει να δείξουν εμπράκτως την προσήλωση τους σε βασικές αρχές του ΝΑΤΟ, όπως η δημοκρατία, ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και ο σεβασμός των κανόνων δικαίου. Επιπροσθέτως, ανέφερε ότι η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμα πιο επιτακτική τη στιγμή κατά την οποία αυταρχικά και αναθεωρητικά κράτη παραβιάζουν ανοιχτά το διεθνές δίκαιο, απειλούν την περιφερειακή σταθερότητα και τη διατλαντική συνοχή στην Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη και τον Καύκασο.

Κατέληξε επί του σημείου αυτού, όπως αναφέρουν οι ίδιες διπλωματικές πηγές, εκφράζοντας την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι η Έκθεση της Επιτροπής Διαλογισμού κάνει ειδική αναφορά στην ανάγκη επίλυσης των διαφορών με βάση των Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις θεμελιώδεις αρχές του Διεθνούς Δικαίου.


Η τουρκική προκλητικότητα «ψηλά» στις επαφές Μητσοτάκη - Μακρόν

Πηγή: AP Photo / Francisco Seco

 

Εν τω μεταξύ, τηλεφωνική επικοινωνία είχε το απόγευμα της Τρίτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, με το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον Γάλλο πρόεδρο να υπάρξει άμεση ενεργοποίηση των κυρώσεων εναντίον της Τουρκίας κατά τη διάρκεια της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξάγεται στις 10 και 11 Δεκεμβρίου.

Ο πρωθυπουργός και κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης που είχε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αλλά και κατά την επικοινωνία του με τον κ. Μακρόν έθεσε ανοικτά το ζήτημα της τουρκικής παραβατικότητας.

Μάλιστα, έκανε και στους δυο γύρους επαφών αποτίμηση της κατάστασης με την οποία αμφότεροι οι συνομιλητές του συμφώνησαν.

Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε την εφαρμογή των συμπερασμάτων του περασμένου Οκτωβρίου.

Τέλος, οι κύριοι Μητσοτάκης και Μακρόν συζήτησαν και για ζητήματα που άπτονται της διμερούς συνεργασίας.


Στόλτενμπεργκ: Θα ενδυναμώσω τον μηχανισμό αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας

Τη δέσμευσή του για ενδυνάμωση του μηχανισμού αποκλιμάκωσης εξέφρασε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ κατά τη συνέντευξη τύπου μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ.

«Έχουμε προχωρήσει στη δημιουργία μηχανισμού αποκλιμάκωσης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μία γραμμή επικοινωνίας μεταξύ των δύο συμμάχων και την ακύρωση συγκεκριμένων στρατιωτικών ασκήσεων. Δεσμεύομαι να ενδυναμώσω αυτόν τον μηχανισμό έτσι ώστε να υπάρξουν ολοκληρωμένα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης» ανέφερε ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

Αναφερόμενος στις στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας και Τουρκίας που ακυρώθηκαν σημείωσε ότι είναι «κάτι που δείχνει ότι μπορούμε όταν καθόμαστε κάτω και εργαζόμαστε σε αυτά τα θέματα να προχωρήσουμε σε μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης».

CNN.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Ιράν: Αγνοείται η τύχη της 25χρονης Τουρκάλας που παρενοχλήθηκε σεξουαλικά

15 Νοεμβρίου 2024, 19:58
- Συνελήφθη επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ   Φωτό: Pixabay.com Βίντεο δείχνει έναν άνδρα ντυμένο με στρατιωτική στολή ...

Χτύπησαν ξανά οι καμπάνες της Παναγίας των Παρισίων, για πρώτη φορά από την πυρκαγιά του 2019

08 Νοεμβρίου 2024, 14:41
Λίγο πριν τις 10:30 το πρωί, οι καμπάνες χτύπησαν μία προς μία, προκαλώντας συγκίνηση ...

Τραμπ: Πώς θα πορευτεί στην εξωτερική πολιτική

08 Νοεμβρίου 2024, 00:06
– Οι 10+1 βασικές αρχές Υπάρχουν προβλέψιμες τάσεις πίσω από τον φαινομενικώς «απρόβλεπτο» Ρεπουμπλικανό ηγέτη; 5' ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0