Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Το ΑΣΕΠ αποκαλύπτει πώς μεθοδεύουν τα κόμματα τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Το ΑΣΕΠ αποκαλύπτει πώς μεθοδεύουν τα κόμματα τις μονιμοποιήσεις συμβασιούχων

Αποκαλυπτικά στοιχεία για τη διαχρονική “απέχθεια” των κυβερνήσεων στο ΑΣΕΠ αλλά και τη συνεχή προσπάθεια τους για παραθυράκια μονιμοποιήσεων στο δημόσιο με παράκαμψη της αδιάβλητης διαδικασίας προσλήψεων περιλαμβάνει η Ετήσια Έκθεση του ΑΣΕΠ για το 2019.


Του Γιώργου Λυκουρέντζου

Η Έκθεση θα παραδοθεί στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα, εντός των επομένων ημερών, ήδη ωστόσο από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ B’ 5262/30.11.2020) προκαλεί τεράστια αίσθηση καθώς το ίδιο το Συμβούλιο το οποίο είναι επιφορτισμένο με τον έλεγχο των προσλήψεων για πρώτη φορά με τόσο διακριτό ύφος περιγράφει τη διαδικασία ουσιαστικής μονιμοποίησης συμβασιούχων εγείροντας ακόμα και ζήτημα συνταγματικής υφής καθώς αυτή η μεθόδευση έρχεται κόντρα στις επιταγές του Συντάγματος.

Η Έκθεση καταγράφει νέα αύξηση του ποσοστού των συμβασιούχων ορισμένου στο Δημόσιο. Συγκεκριμενα ενω στις 31.12.2013 υπηρετουσαν 599.207 τακτικοι υπαλληλοι, στις 31.12.2018 ο αριθμος αυτος ανερχοταν στους 565.324 και στις 31.12.2019 στους 572.324. Απο την αλλη, στις 31.12.2013 υπηρετουσαν 56.855 υπαλληλοι με συμβασεις ορισμενου χρονου, στις 31.12.2018 ο αριθμος αυτος ειχε ανελθει στους 89.855 και στις 31.12.2019 στους 100.603. Με αλλα λογια, ο αριθμος των εργαζομενων με συμβασεις ορισμενου χρονου αυξηθηκε στα τελευταια έξι χρονια κατα 76,9% ενω ο αριθμος των τακτικων υπαλληλων μειωθηκε κατα 4,5%.

Αίσθηση προκαλεί το σχόλιο του ίδιου του Συμβουλίου το οποίο χαρακτηρίζει τη διαχρονικη αυτη εξελιξη ως “αρνητικη για την ομαλη λειτουργια της δημοσιας διοικησης καθώς συχνα οι συμβασεις ορισμενου χρονου αφορουν σε θεσεις που εξυπηρετουν παγιες και διαρκεις αναγκες. Η χρήση συμβασιούχων ορισμένου χρόνου, οι οποίοι πρέπει να σημειωθεί ότι προσλαμβάνονται με κριτήρια διαφορετικά των μονίμων και με περιορισμένο έλεγχο του ΑΣΕΠ σε σχέση με τις προσλήψεις τακτικού προσωπικού αποτελεί κατά το Συμβούλιο την πηγή του κακού και τη βάση από την οποία εκκινεί μια παράλληλη διαδικασία για την πρόσληψη μονίμου προσωπικού στο Δημόσιο από την πίσω πόρτα.

“Η διαδικασία ειναι αρνητικη και απο πλευρας των διαδικασιων προσληψεων μεσω Α.Σ.Ε.Π. Η δημιουργια μεγαλου αριθμου συμβασιουχων δημιουργει πιεσεις προς την πολιτικη ηγεσια για προσληψεις με εξαιρετικα αυξημενη μοριοδοτηση των ηδη υπηρετουντων” επισημαίνει η έκθεση του ΑΣΕΠ. Η εμπειρία είναι διδακτική. Τις περισσότερες φορές η πίεση προς την πολιτική ηγεσία όπως την περιγράφει το ΑΣΕΠ ερμηνεύεται σε νομοθετική πρωτοβουλία ειδικής μοριοδότησης των συμβασιούχων ενόψει προκήρυξης για πρόσληψη μόνιμου προσωπικού. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι οι συμβασιούχοι με την ειδική μοριοδότηση που λαμβάνουν λόγω προϋπηρεσίας εκτινάσσονται σε μόρια με αποτέλεσμα να εκκινούν τη διαδικασία με πολύ περισσότερα μόρια τα οποία δεν μπορούν να φτάσουν άλλοι υποψήφιοι ακόμα και με περισσότερα προσόντα ή ανάλογη προϋπηρεσία σε άλλες όμως θέσεις.

Στην έκθεσή του το Συμβούλιο παραθέτει συγκεκριμένα παραδείγματα προκηρύξεων στα οποία υπήρξε με νόμο ειδική μοριοδότηση κατα τη διαρκεια του 2019 αποτελουν οι φορεις του Υπουργειου Υγειας (προκηρυξη 2Κ/2019), οι εποπτευομενοι απο το Υπουργειο Εργασιας και Κοινωνικων Υποθεσεων, φορεις προνοιας: Κεντρα Κοινωνικη Προνοιας, Θεραπευτηριο Χρονιων Παθησεων Ευρυτανιας, Εθνικο Κεντρο Κοινωνικης Αλληλεγγυης (Ε.Κ.Κ.Α.), Κεντρο Εκπαιδευσης και Αποκαταστασης Τυφλων (Κ.Ε.Α.Τ.) και στο Εθνικο Ιδρυμα Κωφων (Ε.Ι.Κ.) (προκηρυξη 7Κ/2019).

Με απλά λόγια το ίδιο το ΑΣΕΠ περιέγραψε το διαχρονικό μοντέλο μονιμοποίησης συμβασιούχων με ουσιαστική παράκαμψη του ΑΣΕΠ ως εξής : Πρόσληψη με σύμβαση ορισμένου χρόνου σε θέσεις που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες, διπλή ή τριπλή ανανέωση σύμβασης, υπέρμετρη μοριοδότηση προϋπηρεσία, μονιμοποίηση.

Η συγκεκριμένη μεθόδευση προβλημάτισε ιδιαίτερα το ΑΣΕΠ, το οποίο έκανε εκτενή αναφορά σε αυτήν τονίζοντας ότι περαν των ανισοτητων που προκαλεί αφου αδικουνται αλλοι υποψηφιοι με αναλογης αξιας εμπειρια σε αλλους φορεις και σε επιχειρησεις, δημιουργει τεραστιες καθυστερησεις στον ελεγχο των φακελων των υποψηφιων στις προκηρυξεις αυτες και την εκδοση των αποτελεσματων” αναφέρει. Το Συμβούλιο δεν παραλείπει να υπενθυμίσει οτι ο ελεγχος επι των διαδικασιων προσληψης εποχικου προσωπικου ειναι εξ ορισμου πιο περιορισμενος και χρονικα πιο πιεστικος και, συνεπως, τα αποτελεσματα δεν εχουν, στον επιθυμητο βαθμο, τις εγγυησεις των διαδικασιων για την προσληψη τακτικου προσωπικου.


Μονιμοποίηση στο Δημόσιο με 31 διαφορετικούς τρόπους

Σύμφωνα με το ΑΣΕΠ ο νόμος για το Συμβούλιο είναι ο πιο πολυτροποιημένος νόμος του ελληνικού κράτους αν εξαιρεθούν φορολογικά και ασφαλιστικά νομοσχέδια. Από το 1994 οπότε και ψηφίστηκε ο νόμος Πεπονή έχει τροποποιηθεί 156 φορές μη λαμβανομενων υπ’ οψιν διαταξεων που θετουν αλλες διαδικασιες προσληψεων για ειδικες περιπτωσεις χωρις να τροποποιουν ρητα τον ν. 2190/1994 και ειναι πολλαπλασιες. “Πολυ λιγες απο τις τροποποιησεις αυτες ειχαν ως γενεσιουργο λογο την αυτονοητη αναγκη προσαρμογης ενος νομου στις εξελισσομενες συνθηκες. Οι περισσοτερες αφορουσαν απλως τη διαφορετικη μεταχειριση των υποψηφιων αναλογα με την εκαστοτε διαδικασια προσληψης κατα τροπο που δημιουργει σοβαρα ζητηματα συνταγματικης υφης” επισημαίνει το ΑΣΕΠ εγείροντας και ζήτημα καταπάτησης του Συντάγματος.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο, 27 χρόνια μετά από την ψήφιση του αρχικού νόμου οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί έχουν προκαλέσει ένα πλαίσιο στο οποίο ενυπάρχουν 31 διαφορετικοί τρόποι για να διοριστεί κάποιος στο δημόσιο.


Έρχεται νομοσχέδιο από το Υπουργείο Εσωτερικών

Τις παθογένειες οι οποίες προαναφέρθηκαν φιλοδοξεί να διορθώσει νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών το οποίο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή εντός του 2020. Βασικός στόχος του νομοσχεδίου όπως έχει περιγραφεί από τον Υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκος είναι η επίλυση ζητημάτων σε σχέση με τη δυσχέρεια ερμηνείας διατάξεων που έχουν υποστεί αλλεπάλληλες τροποποιήσεις από το 1994 μέχρι και σήμερα, αλλά και με την ύπαρξη πλήθους παράλληλων διαδικασιών στελέχωσης του δημοσίου τομέα. Αυτές θα αντικατασταθούν από μια κεντρική διαδικασία επιλογής στελεχών, τον πανελλήνιο γραπτό διαγωνισμό, ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα του κατακερματισμού των διαδικασιών πρόσληψης και επιλογής προσωπικού στο δημόσιο τομέα.

Real.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0