Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Γκράβα: Αυτοί είναι οι δεκαεννέα της συμμορίας που γέμισαν την Αθήνα με ναρκωτικά

Αρχική | Ειδήσεις | Ελλάδα | Γκράβα: Αυτοί είναι οι δεκαεννέα της συμμορίας που γέμισαν την Αθήνα με ναρκωτικά

Στη δημοσιότητα δόθηκαν κατόπιν σχετικής διάταξης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, τα στοιχεία ταυτότητας και οι φωτογραφίες των 19 κατηγορούμενων ως μελών εγκληματικής οργάνωσης, που χρησιμοποιώντας ως βάση το Άλσος Φιλαδέλφειας και σχολικό συγκρότημα στο Γαλάτσι, διακινούσαν ναρκωτικά στις περιοχές αυτές και στο κέντρο της Αθήνας και η οποία εξαρθρώθηκε την 27-11-2020 από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών.


Δείτε τις φωτογραφίες εδώ


Η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση, σύμφωνα με τη σχετική Εισαγγελική Διάταξη, αποσκοπεί στη διερεύνηση της συμμετοχής των ανωτέρω και σε άλλες αξιόποινες πράξεις, στην αξιοποίηση πληροφοριών για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ασύλληπτων και αταυτοποίητων μελών της οργάνωσης και στην ανακάλυψη μισθωμένων χώρων που χρησιμοποιούσε η οργάνωση ως χώρο αποθήκευσης των ναρκωτικών ουσιών.

Στο πλαίσιο αυτό, παρακαλούνται οι πολίτες να επικοινωνούν με τους τηλεφωνικούς αριθμούς 210-8695542 της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Αθηνών και 210-6411111 της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, για την παροχή οποιασδήποτε σχετικής πληροφορίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Επισημαίνεται ότι η συγκεκριμένη δημοσιοποίηση είναι χρονικής διάρκειας μέχρι 7-6-2021, σύμφωνα με την Εισαγγελική Διάταξη. Πέραν του χρονικού αυτού ορίου δεν επιτρέπεται και αντίκειται στο νόμο, η διατήρηση ή/και αναπαραγωγή της δημοσιοποίησης των παραπάνω στοιχείων.

 

Οι αποκαλύψεις για το κύκλωμα

Σε «φωλιά» διανομής ναρκωτικών είχε μετατρέψει το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Αστυνομία.

Μία πληροφορία για διακίνηση ναρκωτικών από νεαρό που ζει στην κωμόπολη του Λυγουριού στην Αργολίδα οδήγησε τους αστυνομικούς της Δίωξης Ναρκωτικών στην εξάρθρωση του κυκλώματος, με αρκετούς από τους συμμετέχοντες να έχουν ήδη πάρει την άγουσα για τη φυλακή.

Το κύκλωμα, που βρέθηκε στο «μικροσκόπιο» της ΕΛ.ΑΣ. από τον Οκτώβριο του 2019, χρησιμοποιούσε κωδικές ονομασίες για τις συναλλαγές του. Με ένα «φούτερ» ή μία «σερβιέτα» μπορούσε κάποιος να πάρει κάνναβη, μία «βερμούδα» αντιστοιχούσε σε μισό κιλό κάνναβη, ενώ ένα «ψωμί» αντιστοιχούσε σε ποσότητα ενός κιλού της ίδιας ουσίας. Ζητώντας μία «κυρία» έπαιρνε κάποιος κοκαΐνη και με μία «μαντάμ» αποκτούσε ναρκωτικά δισκία MDMA.

Αρχηγός του κυκλώματος εμφανίζεται ένας 23χρονος με το παρωνύμιο «Μάρκος», ο οποίος εμφανίζεται να διέθετε 17 τηλεφωνικές συνδέσεις και να χρησιμοποιούσε, κυρίως, εφαρμογή ανταλλαγής διαδικτυακών μηνυμάτων από τη Ρωσία για την ασφάλεια των συνομιλιών του. Ο 23χρονος Αιγύπτιος, ο οποίος μετά την απολογία του κρίθηκε προφυλακιστέος, αρνήθηκε τον αρχηγικό ρόλο στο κύκλωμα, υποστηρίζοντας ότι είναι τοξικοεξαρτημένος και είτε χρησιμοποιούσε τα ναρκωτικά για προσωπική χρήση είτε μεταπωλούσε για να εξασφαλίζει χρήματα για την άρρωστη μητέρα του.

Κατά την απολογία του, την οποία αποκαλύπτει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, περιέγραψε τα παιδικά του χρόνια και τα προβλήματα που αντιμετώπισε ερχόμενος στην Ελλάδα με την οικογένειά του. «Το γεγονός ότι ήρθα στην Ελλάδα στην ηλικία του Δημοτικού Σχολείου χωρίς να γνωρίζω ελληνικά επέδρασε ουσιωδώς στο να έχω προβλήματα μάθησης και όχι και τόσο ικανοποιητική πρόοδο. Το έτος 2015, πιεζόμενος από οικογενειακά οικονομικά προβλήματα, ξεκίνησα να δουλεύω αρχικά σε οικοδομές και εν συνεχεία με σταθερή μισθολογική σχέση από το 2016 ως χειριστής ηλεκτροκίνητου παλετοφόρου μηχανήματος. Στα τέλη του 2017 έχασα -λόγω περικοπών δυναμικού- την εργασία μου και το γεγονός αυτό μαζί με τα προβλήματα υγείας που ξεκίνησε να εμφανίζει η μητέρα μου με οδήγησαν στην εμπλοκή μου στο περιβάλλον των ναρκωτικών», είπε στον ανακριτή.


Εξάρτηση

Ο ίδιος υποστήριξε ότι η εμπλοκή του με τα ναρκωτικά έλαβε με τον καιρό μεγάλη διάσταση και εξαρτήθηκε σε συντριπτικό βαθμό από αυτά, ξεκινώντας από την κάνναβη και καταλήγοντας στην κοκαΐνη. «Οι επαυξημένες μου, δε, ανάγκες σε ημερήσια πρόσληψη ινδικής κάνναβης και κοκαΐνης είχαν ένα οικονομικό κόστος, που τα ατομικά και οικογενειακά μου εισοδήματα δεν επαρκούσαν ούτε κατ’ ελάχιστον να τις καλύψουν. Ετσι, ξεκίνησα να προμηθεύομαι ναρκωτικά προκειμένου διακινώντας τα και αποκομίζοντας το σχετικό κέρδος να εξασφαλίζω την ημερήσια δόση μου. Η συγκεκριμένη, δε, διακινητική συμπεριφορά, δυστυχώς, επαυξήθηκε με το πέρασμα του χρόνου», υποστήριξε ο 23χρονος, επιμένοντας ότι οι ποσότητες που διακίνησε δεν αντιστοιχούν σε αυτές που περιγράφονται στο προανακριτικό υλικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο 23χρονος Αιγύπτιος φέρεται να ήταν ιδιαίτερα σκληρός στις συναλλαγές του, όπως αποκαλύπτεται σε κάποιους από τους διαλόγους που του αποδίδονται στο διαβιβαστικό της Αστυνομίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι συνομιλία κατά την οποία φέρεται να απειλεί άτομο που ανήκει στην ομάδα των συλληφθέντων: «Ρε μ…α, ξέρεις πόσα μου χρωστάς, ρε φίλε; Ρε, θα σου γ…ω το σπίτι, στ’ ορκίζομαι, ρε βλάκα. Αμα μου βγεις ξανά μείον, θα σου γ…ω το σπίτι. Θα σου στείλω τρία άτομα να σου σπάσουν τα μούτρα, στ’ ορκίζομαι, ρε φίλε».

Ωστόσο, ο ίδιος ισχυρίζεται ότι δεν γνωρίζει τους περισσότερους από τους συγκατηγορουμένους του, ενώ σχετικά με την απειλητική συμπεριφορά που του «χρεώνεται» ανέφερε: «Η συγκεκριμένη, δε, συμπεριφορά δεν γινόταν στα πλαίσια οργανωμένης μετά των συγκατηγορουμένων μου διακίνησης και υποδομής. Τις όποιες, δε, πιέσεις, που φέρομαι να ασκούσα προς κάποιους συγκατηγορουμένους, που τους προμήθευα επί πιστώσει με ναρκωτικές ουσίες, ήταν ακριβώς επειδή κι εγώ αντιστοίχως τις προμηθευόμουν επί πιστώσει και έπρεπε να τις εξοφλήσω».


Αρνηση

Κατά την παρουσία του στο ανακριτικό γραφείο αρνήθηκε σθεναρά τον ρόλο του αρχηγού, με βασικό επιχείρημα το νεαρό της ηλικίας του, αλλά και τη χαμηλή αξία των ναρκωτικών που πωλούσε, η οποία κάθε φορά εκινείτο μεταξύ 15-30 ευρώ. «Από τις καταγραφείσες, δε, συνομιλίες, είναι ελάχιστες αυτές που μπορώ να πω μετά βεβαιότητας ότι με αφορούν, με τις περισσότερες εξ αυτών να μην μπορώ να τις αποδώσω σ’ εμένα και είμαι σίγουρος ότι ενδελεχής προσπάθεια ταυτοποίησης αυτών θα επιρρώσει το σχετικό και όλως φιλαλήθη ισχυρισμό μου», είπε και συμπλήρωσε ότι τον τελευταίο μήνα απείχε από κάθε διακινητική πράξη, καθώς ήθελε να απεξαρτηθεί.

«Η προκείμενη ανακριτική δικογραφία είναι αποτέλεσμα μιας πολύμηνης, μεθοδευμένης και επίπονης επιχείρησης της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Αθηνών, αλλά έτσι όπως έχει εισφερθεί το προανακριτικό υλικό προς τις δικαστικές Αρχές δεν αποτυπώνει κατά τρόπο ταυτοποιημένο και εξατομικευμένο τις ευθύνες ενός εκάστου εκ των φερόμενων συμμετόχων. Εναπόκειται, κατά συνέπεια, στον κ. ανακριτή, υπό την άμεση συνεισφορά των πληρεξουσίων συνηγόρων των κατηγορουμένων, η ταυτοποίηση και η εξατομίκευση των επιμέρους πράξεων και κατηγοριών», δήλωσε ο συνήγορος του 23χρονου, Γιώργος Κατσιμάδης.

Ελεύθερος Τύπος





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

Αλλαγές Χαρδαλιά και στον ΕΔΣΝΑ - «Διαφάνεια παντού», το μήνυμα του Περιφερειάρχη Αττικής

20 Ιουλίου 2024, 13:31
Εκκαθαρίσεων… συνέχεια από τον Περιφερειάρχη Αττικής, Νίκο Χαρδαλιά, καθώς μετά τη «σκούπα» στη Διεύθυνση ...

Μάτι: Η συγκινητική στιγμή με τα 104 φαναράκια στη μνήμη των θυμάτων της τραγωδίας

23 Ιουλίου 2024, 23:10
Συγκινητικές ήταν οι στιγμές στην έκτη επέτειο για τη φωτιά στο Μάτι, σήμερα Τρίτη ...

Δέσποινα Βανδή: Τουρκική «επίθεση» μετά την ακύρωση της συναυλίας στο Τσεσμέ

18 Ιουλίου 2024, 16:19
  – «Χαίρομαι που σας ρίξαμε στη θάλασσα»     Η κίνηση της Δέσποινας Βανδή να ακυρώσει ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0