Αγαπητοί φίλοι, Μπορείτε να στέλνετε τα κείμενά σας στο palmografos@gmail.com - Δωρεάν δημοσίευση Αγγελιών στο palmografos@gmail.com

Νiκος Σταθόπουλος: O master των επενδύσεων - Τι βλέπει στην Ελλάδα, γιατί αγόρασε τη Forthnet

Αρχική | Οικονομία | Νiκος Σταθόπουλος: O master των επενδύσεων - Τι βλέπει στην Ελλάδα, γιατί αγόρασε τη Forthnet

Ποια η διαφορά μεταξύ μιας καλής εταιρείας και μιας καλής επένδυσης; Ποιος ο ρόλος του timing και της τύχης στις επενδύσεις; Αλήθεια, τι είναι αυτό που κάνει έναν επενδυτή επιτυχημένο και πώς αποφασίζει να επενδύσει στη μια ή στην άλλη εταιρεία; Απαντήσεις σε αυτά και σε πολλά ακόμα ερωτήματα δεν θα μπορούσε να δώσει άλλος από τον Νίκο Σταθόπουλο, τον επικεφαλής και βασικό μέτοχο της BC Partners, που βλέπει ό,τι δεν βλέπουν οι άλλοι όταν πρόκειται για επενδύσεις.

Πρόκειται, δε, για τον μοναδικό Έλληνα που ηγείται ενός παγκόσμιου Private Equity Fund, της BC Partners, που είναι από τα παλαιότερα και μεγαλύτερα ιδιωτικά επενδυτικά κεφάλαια παγκοσμίως, έχοντας επενδύσει σε ΗΠΑ και Ευρώπη, σε 117 εταιρείες, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 150 δισ. ευρώ.

Μία από τις πρόσφατες επενδύσεις του, για την οποία μιλά στη συνέντευξη που παραχώρησε στο "Forbes", είναι αυτή στη Forthnet. Αλλά δεν μιλά μόνο για τα σχέδιά του για τη Forthnet. Ο ισχυρός άνδρας της BC Partners, που τα τελευταία 25 χρόνια ζει και εργάζεται στο Λονδίνο, μιλά για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, το παγκόσμιο επενδυτικό περιβάλλον και για το ενδεχόμενο το 2021 η BC να επενδύσει σε ακόμα μία ελληνική εταιρεία. Εδώ θα πρέπει να επισημάνουμε πως τα τελευταία 15 χρόνια έχει επενδύσει στην Ελλάδα πάνω από 3 δισ. ευρώ.

Οι "Financial Times" τον έχουν κατατάξει στην επίλεκτη ομάδα (Hall of Fame) των Ρrivate Equity, ενώ πριν από λίγες ημέρες, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ανακηρύχθηκε ως ένας από τους 50 πιο επιδραστικούς dealmakers στην Ευρώπη, σύμφωνα με την ετήσια κατάταξη των "Financial News".

Ο MVP (Most Valuable Player) των επενδύσεων σε παγκόσμιο επίπεδο, Νίκος Σταθόπουλος, απόφοιτος του Κολλεγίου Αθηνών, αριστούχος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που σπούδασε με υποτροφία στο Harvard Business School, όπου έλαβε MBA, αναλύει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της πανδημίας. Ξεκαθαρίζει ότι το θέμα δεν είναι αν υπάρχουν ευκαιρίες, που υπάρχουν όπως λέει, αλλά ποια είναι η καλύτερη, τονίζοντας ότι αυτό που παραμένει εξαιρετικά δύσκολο στη συγκυρία είναι "η αποτίμηση του κινδύνου".

Εκτός όμως από την ενασχόλησή του με τις επενδύσεις, ο Νίκος Σταθόπουλος, ο οποίος φροντίζει τα Σαββατοκύριακα να παίζει μπάσκετ, είναι μέλος των διοικητικών συμβουλίων του Harvard Business School, του American School in London, του The Hellenic Initiative και της Impetus, μιας από τις μεγαλύτερες φιλανθρωπικές οργανώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου που βοηθά μη προνομιούχα παιδιά και νέους. Το φιλανθρωπικό του έργο δεν περιορίζεται μόνο στη συμμετοχή του στο διοικητικό συμβούλιο της Impetus. Έχει συγκεντρώσει χρήματα τρέχοντας στον Κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας και συμμετέχοντας σε τρεις αγώνες τριάθλου.


Συνέντευξη στους Αλεξάνδρα Γκίτση - Κώστα Κετσιετζή

- Έχετε δηλώσει πως περίοδοι αβεβαιότητας και αστάθειας έχει αποδειχθεί πολλάκις στο παρελθόν ότι παράγουν αξιόλογες επενδυτικές ευκαιρίες. Στην τρέχουσα συγκυρία ποιες είναι αυτές;

Είναι φανερό ότι η αβεβαιότητα και η αστάθεια, είτε στο κοινωνικό, είτε στο πολιτικό, είτε στο οικονομικό επίπεδο, λειτουργούν σε πρώτη φάση αποτρεπτικά στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων. Επειδή όμως αυτό συμβαίνει, μειώνονται και οι αποτιμήσεις των εταιρειών, και σε αρκετές μάλιστα περιπτώσεις γίνονται εντυπωσιακές ευκαιρίες.

Το ζητούμενο για έναν επενδυτή είναι να εκτιμήσει στο γενικό επίπεδο πότε χρονικά και υπό ποιες προϋποθέσεις θα αρθούν οι αβεβαιότητες, να εντοπίσει εταιρείες που θα κινηθούν ταχύτερα από το γενικό περιβάλλον, που έχουν συγκριτικό πλεονέκτημα και θα έχουν ακόμα καλύτερες προοπτικές στην επόμενη φάση, και να κινηθεί εν μέσω της κρίσης, όπου οι πωλητές ίσως είναι λιγότερο απαιτητικοί γιατί χρειάζονται κεφάλαια.

Το θέμα, λοιπόν, δεν είναι αν υπάρχουν ευκαιρίες, που υπάρχουν, αλλά ποια είναι η καλύτερη ευκαιρία με προοπτική. Αυτό, όμως, ξεχωρίζει και τον ικανό επενδυτή.

Η BC Partners ασφαλώς και αναζητά επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά βασικό της κριτήριο είναι η επιλογή εταιρειών με ανάπτυξη και μέλλον και όχι τόσο βάσει του πόσο φθηνές είναι. Και στην αξιολόγηση αυτή είναι αδύνατον να μη λάβουμε υπόψη τις συνθήκες που υπάρχουν γύρω μας, τον κλάδο, τη χώρα και την παγκόσμια οικονομική συγκυρία τη δεδομένη χρονική στιγμή της επένδυσης.

Πότε και πού θα επενδύσει κανείς όταν όλοι οι δείκτες δείχνουν ύφεση, χρειάζεται περισσότερη πεποίθηση από ποτέ. Κι αυτό γιατί η αποτίμηση του κίνδυνου σε ένα τέτοιο περιβάλλον παραμένει εξαιρετικά δύσκολη.


- Κεφάλαια άνω του 1 τρισ. δολ., που είναι στα χέρια των private equity funds, αναζητούν επιχειρήσεις για να τοποθετηθούν. Υπό ποιες προϋποθέσεις εκτιμάτε ότι η Ελλάδα και οι ελληνικές επιχειρήσεις θα καταφέρουν να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερα από αυτά τα κεφάλαια;

Η πρωτόγνωρη επίδραση της COVID-19 στο σύνολο των ανθρώπινων δράσεων παγκοσμίως είχε ως συνέπεια να επενδυθούν το 2020 λιγότερα κεφάλαια. Οι απρόβλεπτες συνθήκες που δημιουργήθηκαν, η αβεβαιότητα για το πώς θα αναδυθούν οι εταιρείες από την κρίση και η μείωση του ΑΕΠ παγκοσμίως ανέστειλαν σειρά από σκέψεις για επενδύσεις όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλες τις χώρες του κόσμου. Όλοι τηρούν στάση αναμονής, ενώ υπάρχει και δέος για τις μεγάλες ανθρώπινες απώλειες. Έτσι, για το 2021 υπάρχουν πράγματι σημαντικά προς επένδυση κεφάλαια από τα private equity funds. Καθώς, λοιπόν, διαφαίνεται ισχυρά πλέον ότι οι εμβολιασμοί θα απελευθερώσουν σταδιακά μέσα στον χρόνο το σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων, είναι βέβαιο ότι και οι επενδύσεις από αυτά τα κεφάλαια θα πολλαπλασιαστούν.

Η Ελλάδα έχει από την προηγούμενη δεκαετία μια μεγάλη υπολειπόμενη αναπτυξιακή προοπτική, η οποία πήρε αναστολή το 2020. Είναι αδύνατον να μην εκφραστεί το 2021 και να μη διαρκέσει για αρκετά χρόνια. Και η ανάπτυξη αυτή είναι απαραίτητη για την προσέλκυση επενδύσεων. Η σταθερή κυβέρνηση αλλά και ο συνεπής προσανατολισμός της στον εκσυγχρονισμό των δομών της ελληνικής οικονομίας και της ελληνικής κοινωνίας αποτελούν εχέγγυο για την υλοποίηση αυτής της αναπτυξιακής πορείας και έχουν στρέψει στην Ελλάδα τα βλέμματα πολλών επενδυτικών κεφαλαίων.

Επίσης, η οικονομική αναπτυξιακή στήριξη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ που θα λάβει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι μια σημαντική και μοναδική ευκαιρία για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας. Και θα είναι καταλύτης για τη μεταμόρφωση και ανάκαμψή της την επόμενη τριετία.

Η Ελλάδα έχει και ένα πολύ μορφωμένο, εξειδικευμένο και ικανό ανθρώπινο δυναμικό, που η αξιοποίησή του και μόνο είναι αυτοδύναμος λόγος ανάπτυξης. Εξάλλου, οι καλύτερες και πιο βιώσιμες επενδύσεις είναι στο ανθρώπινο κεφάλαιο.


- Σε ό,τι αφορά τη δική σας επενδυτική δραστηριότητα, διαβλέπετε ευκαιρίες και σε άλλους τομείς για να επενδύσετε στη χώρα και, αν ναι, σε ποιους;

Η Ελλάδα βρίσκεται στο "ραντάρ" της BC Partners εδώ και μία εικοσαετία. Είναι μια χώρα που τη γνωρίζουμε πολύ καλά, έχοντας επενδύσει τα τελευταία 15 χρόνια περισσότερα από 3 δισ. ευρώ. Και δεν σας κρύβω ότι, όταν μια επένδυση στην Ελλάδα πληροί το σύνολο των αυστηρών επενδυτικών κριτήριων της BC, με κάνει χαρούμενο όταν υλοποιείται. Γιατί έτσι ωφελώ τη χώρα μου, ενώ μου δίνεται η ευκαιρία μέσω αυτών των επενδύσεων να διατηρώ τους δεσμούς μου με την Ελλάδα, την πατρίδα μου.

Έτσι, λοιπόν, δεν σταματάμε πότε να αναλύουμε την Ελλάδα και να προσπαθούμε να εντοπίσουμε πραγματικές ευκαιρίες. Συνηθίζω να λέω, όμως, ότι δεν επενδύουμε σε χώρες, αλλά σε εταιρείες. Η στρατηγική μας είναι να επενδύουμε σε ηγέτιδες εταιρείες σε κλάδους που έχουν ανάπτυξη και ανθεκτικότητα, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, η τεχνολογία και η υγεία. Προτιμούμε εταιρείες που έχουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αποτύπωμα στις διεθνείς αγορές, προοπτική, κουλτούρα και συγκριτικό πλεονέκτημα έναντι του ανταγωνισμού. Η Ελλάδα προσφέρει τέτοιες επενδυτικές ευκαιρίες.

Χωρίς να έχω κάτι συγκεκριμένο, νομίζω ότι το 2021 μπορεί κάλλιστα να βρεθεί και πάλι άλλη μία ελληνική εταιρεία στο "ραντάρ" της BC, με βάση και τις πολύ θετικές προοπτικές που βλέπουμε στην ελληνική οικονομία.


- Ποια είναι η εκτίμησή σας για την πορεία της ελληνικής οικονομίας;

Η δεκαετία των Μνημονίων συμπίεσε την ελληνική οικονομία τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο επιχειρήσεων. Συσσωρεύτηκαν, έτσι, μια σειρά από προβλήματα, στα οποία προστέθηκαν και αυτά που προκάλεσε η πανδημία. Το θετικό είναι ότι η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη όχι μόνο να επαναφέρει την κανονικότητα, αλλά και να λύσει διαχρονικά προβλήματα και να εκσυγχρονίσει το κράτος. Ο εκσυγχρονισμός δεν είναι αφηρημένη έννοια. Περιλαμβάνει την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, η οποία διαχρονικά στην Ελλάδα ήταν αντίπαλος των επενδύσεων. Περιλαμβάνει το σταθερό φορολογικό καθεστώς και τη μείωση των υπέρμετρων φόρων. Περιλαμβάνει τον εκσυγχρονισμό των δικαστηρίων για ταχύτερη απονομή της Δικαιοσύνης και την πάταξη της διαφθοράς. Περιλαμβάνει την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα και την αντίστοιχη παροχή κινήτρων στον ιδιωτικό τομέα. Όλα αυτά και άλλα αντίστοιχα μέτρα θα ενισχύσουν την αποτελεσματικότητα και την παραγωγικότητα ενός κοινωνικού και αξιόπιστου κράτους, ενώ θα υποστηρίξουν και θα επιταχύνουν περαιτέρω την ανάπτυξη.

Θα δημιουργηθεί, έτσι, ένα φιλικό περιβάλλον για την επιχειρηματικότητα, που είναι κινητήρια δύναμη κάθε οικονομίας. Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τους τεράστιους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και με τη φιλικότητα των ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις στην Ελλάδα, θα συντελέσουν σε ένα αναπτυξιακό και επενδυτικό boom επί θύραις, αρχής γενομένης από το 2021.


- Έχοντας διαχειριστεί αρκετά δισεκατομμύρια ευρώ, έχετε την εμπειρία και μετρήσιμα αποτελέσματα για την απόδοση των επενδύσεών σας. Το ερώτημά μας είναι τι θα κάνατε αν αναλαμβάνατε να διαχειριστείτε τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης;

Καταρχήν μου αρέσει αυτό που κάνω, και η ελευθερία αποφάσεων των ιδιωτικών κεφαλαίων και η παγκοσμιότητα που εμπεριέχουν. Όπως και η εναλλαγή και η ομορφιά τού να επενδύεις σήμερα σε μια φαρμακευτική εταιρεία στην Ελλάδα, αύριο σε μια καινοτόμο τεχνολογική εταιρεία στην Αγγλία και την άλλη σε μια μεγάλη εταιρεία καταναλωτικών προϊόντων στην Αμερική. Η διαχείριση δημοσίων κεφαλαίων έχει και πρέπει να έχει άλλη κουλτούρα. Κυρίως πρέπει να λαμβάνει υπόψη της τον πολλαπλασιαστή επενδυσιμότητας, δηλαδή το πόσες άλλες επενδύσεις θα επηρεάσει, κάτι που στηρίζει το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η Ελλάδα και η κυβέρνηση έχει ικανούς τεχνοκράτες με λαμπρές γνώσεις και είμαι σίγουρος ότι θα καταρτίσει το καλύτερο πρόγραμμα για το Ταμείο Ανάκαμψης. Είμαι βέβαιος ότι τα κεφάλαια αυτά θα αξιοποιηθούν αποτελεσματικά και δεν θα χαθούν σε επιδοματικές πολιτικές, όπως συνέβη στο παρελθόν με αντίστοιχα κονδύλια. Αυτά τα ευρωπαϊκά κεφάλαια αποτελούν μια χρυσή ευκαιρία για την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και θα πρέπει να επενδυθούν με έναν βασικό στόχο, την ανάπτυξη. Κανένα ευρώ δεν πρέπει να χαθεί.


-  Ποια ήταν η πιο επιτυχημένη και ποια η λιγότερο επιτυχημένη επένδυσή σας;

Οι επιχειρήσεις ζουν σε ένα δυναμικό περιβάλλον, τόσο εσωτερικό όσο και εξωτερικό. Κάτι που σήμερα επενδυτικά πληροί όλα τα κριτήρια αύριο μπορεί να εξελιχθεί διαφορετικά.

Ο καλός διαχειριστής, λοιπόν, είναι τόσο αυτός που κάνει σωστές επιλογές όσο και αυτός που ξέρει να αντιμετωπίζει επιτυχώς τα προβλήματα που ανακύπτουν. Κρινόμαστε από τη διάρκεια και από τα αποτελέσματα συνολικά. Και σε αυτά η BC κατέχει κορυφαία θέση παγκοσμίως. Κυρίως γιατί, στις πλείστες των περιπτώσεων, όταν αποεπενδύουμε από τις εταιρείες τις οποίες έχουμε εξαγοράσει, τις παραδίδουμε πολύ μεγαλύτερες και ισχυρότερες.

Η διαφορά, όμως, μεταξύ μιας καλής εταιρείας και μιας καλής επένδυσης είναι τις περισσότερες φορές το timing. Αλλά και το ρίσκο που αναλαμβάνει ένας επενδυτής. Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση της Pharmathen. Επενδύσαμε σε αυτήν στη χειρότερη περίοδο για την Ελλάδα, το καλοκαίρι του 2015, όμως αναλάβαμε το ρίσκο της χώρας γιατί διακρίναμε ότι η Pharmathen είχε αξία, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, έντονο εξαγωγικό προφίλ, ηγετική θέση στην έρευνα και τεχνολογία παγκοσμίως, ένα εξαιρετικό management team και εκτιμώ ότι θα είναι μία από τις καλύτερες επενδύσεις μας παγκοσμίως.

Εκτός όμως από το timing, βασικό ρόλο σε μια επιτυχημένη επένδυση παίζει και ο παράγοντας τύχη. Και μπορώ να σας πω ότι στα σχεδόν 25 χρόνια εμπειρίας μου ως επενδυτή η τύχη έχει υπάρξει μεγάλο συστατικό της επιτυχίας. Δεν πρέπει να αγνοείται, λοιπόν, ο ρόλος της στις επενδύσεις, αλλά ακόμα περισσότερο στη ζωή. Όπως δεν πρέπει να αγνοείται και ο ρόλος της θετικής σκέψης. Φύσει αισιόδοξος, αυτό με βοηθάει να ξεπερνώ τα όποια εμπόδια ανακύπτουν σε μια επένδυση.


Νίκος Σταθόπουλος (μόνο για μέσα)

Γιατί επενδύουμε στις τηλεπικοινωνίες

- Τι ήταν αυτό που σας οδήγησε να επενδύσετε στην ελληνική τηλεπικοινωνιακή αγορά;


Ο τομέας των τηλεπικοινωνιών είναι πάντα στις πρώτες προτεραιότητες, όχι μόνο τις δικές μου, αλλά και της BC Partners, γιατί, εκτός από την ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει και τη σταθερή ζήτηση, είναι ένα επιχειρηματικό μοντέλο κατάλληλο για περιόδους μεγάλης μεταβλητότητας ή ύφεσης, αφού βασίζεται σε συνδρομές, έχει επαναλαμβανόμενα έσοδα και ρευστότητα. Επίσης συνεχώς ανακαλύπτει δρόμους για να εξελίσσει τις υπηρεσίες και τα προϊόντα του και να κυριαρχεί στην καθημερινότητα του μέσου ανθρώπου. Η πανδημία και τα lockdowns που επιβληθήκαν λόγω αυτής ανέδειξαν ανάγκες για νέες κοινωνικές συμπεριφορές και δράσεις, στις οποίες ενεργό ρολό έπαιξαν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών, όπως, για παράδειγμα, στην τηλεργασία και στο ηλεκτρονικό εμπόριο, που εντάχθηκαν σε μαζική κλίμακα στην καθημερινότητα πολλών ανθρώπων. Τώρα ιδιαίτερα με τη μετάβαση στην τεχνολογία 5G είναι φανερό ότι θα συμμετέχει τόσο πολύ στη ζωή μας, που είναι προφανές γιατί αποτελεί επενδυτικό μας προσανατολισμό.


- Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη Forthnet; Τι στόχους έχετε για την επόμενη 5ετία;


Η Forthnet είναι μια εταιρεία με μεγάλη παράδοση και ηγετική θέση στην Ελλάδα, ιδιαίτερα στον χώρο της τηλεόρασης και των υπηρεσιών Διαδικτύου, με μια μεγάλη βάση περίπου 700.000 συνδρομητών και με προοπτικές ανάπτυξης. Για διάφορους λόγους, με πιο σημαντικό το γεγονός ότι δεν ήταν δυνατό να επενδύσει και να επιβιώσει υπό το βάρος χρεών ύψους 350 εκατ. ευρώ, η εταιρεία δεν ακολούθησε την ανοδική πορεία του κλάδου της τα τελευταία χρόνια.


Με την επένδυσή μας στη Forthnet, η εταιρεία θα απαλλαγεί από το βάρος των χρεών και θα εισέλθουν νέα κεφάλαια για επενδύσεις για την κερδοφόρο ανάπτυξή της στην ελληνική αγορά. Αυτό θα έχει σημαντικά οφέλη και για τους Έλληνες καταναλωτές.


Η προτεραιότητά μας είναι να σταθεροποιήσουμε την εταιρεία, η οποία τα τελευταία 10 χρόνια βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Στόχος μας είναι μέσω της United Group −του κορυφαίου παρόχου τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και media στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, που αποκτήσαμε το 2019− να επενδύσουμε σε υψηλής ποιότητας τηλεοπτικό περιεχόμενο για να βελτιώσουμε το προϊόν της Forthnet στην ψυχαγωγία και στον αθλητισμό, προκειμένου να αυξήσει, έτσι, τους συνδρομητές της Nοva. Επίσης θα επενδύσουμε στις υπηρεσίες Διαδικτύου και κινητής τηλεφωνίας, προσφέροντας ένα ολοκληρωμένο, σύγχρονο και ανταγωνιστικό προϊόν προς όφελος του Έλληνα καταναλωτή.


Πιστεύουμε ότι μια πρωτοπόρος εταιρεία, που κατέληξε να είναι προβληματική και υπερχρεωμένη, με τη δική μας κεφαλαιακή ενίσχυση, τις αλλαγές που σχεδιάζουμε και με τη μεταφορά της τεράστιας εμπειρίας και τεχνογνωσίας της United Group σε όλα τα επίπεδα, θα καταστεί και πάλι μεγάλη εταιρεία στα telecoms και στη συνδρομητική τηλεόραση, με υψηλής ποιότητας τηλεοπτικό περιεχόμενο και όχι μόνο.



πιν

Ο Νίκος Σταθόπουλος συμμετέχει τα τελευταία χρόνια ανελλιπώς στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός, όπου έχει υψηλού επιπέδου επαφές. Όπως το 2107 με τον Τζο Μπάιντεν (φωτ. αριστερά), νεοεκλεγμένο σήμερα πρόεδρο των ΗΠΑ, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της JPMorgan Chase, Τζέιμι Ντάιμον, και τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ (φωτ. δεξιά). Στην κεντρική φωτογραφία βλέπουμε τον επικεφαλής της BC Partners με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον σε εκδήλωση του Clinton Foundation


- O ανταγωνισμός στη συνδρομητική τηλεόραση αυξάνεται συνεχώς, τόσο από τους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους που προσφέρουν υπηρεσίες Pay TV όσο και από τις ξένες πλατφόρμες τύπου Netflix, ΗΒΟ, Disney+ κ.λπ. Πώς θα αναπτυχθεί η Nova σε αυτό το περιβάλλον;


Στόχος μας είναι η αύξηση της αγοράς της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούν να συνυπάρχουν και άλλες πλατφόρμες και όχι απαραίτητα να ανταγωνίζονται. Ανεξάρτητα από αυτό, η Nova θα αξιολογηθεί και θα αναπτυχθεί με την ποιότητα του προϊόντος που θα προσφέρει στον Έλληνα καταναλωτή στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με την τεχνολογία της και την καινοτομία της και τη συμπεριφορά της. Η United Group έχει άριστες σχέσεις συνεργασίας με τις Netflix, HBO, Disney και με όλα τα μεγάλα studios παγκοσμίως, λόγω του μεγέθους της και της εικοσαετούς ηγετικής της θέσης στον χώρο της συνδρομητικής τηλεόρασης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.


- Θα προχωρήσετε στη λειτουργία της Nova Mobile; Θα λειτουργήσετε ως εικονικός πάροχος και κάλυψη 5G; Έχετε προχωρήσει σε συζητήσεις με τους τρεις παρόχους (OTE, Vodafone, Wind) για αυτό το ενδεχόμενο;


Εξετάζουμε διάφορα σενάρια, συμπεριλαμβανομένου του λανσαρίσματος υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας ως Mobile Virtual Network Operator (MVNO), αλλά προτιμώ να μην μπω σε λεπτομέρειες αυτήν τη στιγμή.


- Τι συνέργειες θα αξιοποιήσετε με τη United Group;


Η εξαγορά της Forthnet μέσω της United Group είναι μια στρατηγική επένδυση για τον όμιλό μας. Η Ελλάδα, λόγω της τοποθεσίας και της προσβασιμότητας στις άλλες 7 αγορές μας, αλλά και του μεγέθους και της δυναμικής της χώρας, είναι ένας στρατηγικός προορισμός για τη United Group. Η United Group έχει έσοδα άνω των 1,7 δισεκατομμυρίων ευρώ και πάνω από 10 εκατομμύρια συνδρομητές σε 8 χώρες. Είμαστε σίγουροι ότι με την τεχνογνωσία της United Group στους τομείς του περιεχομένου, τεχνολογίας και ψηφιακής υποδομής, σε συνδυασμό με το τηλεπικοινωνιακό προϊόν, θα μπορέσουμε να προσφέρουμε την υψηλότερη εμπειρία στον πελάτη της Forthnet.


- Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη περίοδο για τις τηλεπικοινωνίες, που καλούνται να αναπτύξουν δίκτυα νέας γενιάς (5G). Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις του κλάδου το επόμενο διάστημα και πώς θα τις αντιμετωπίσετε;


Το 5G θα δώσει τεράστιες δυνατότητες μεταφοράς δεδομένων και αυξημένη ταχύτητα και θα βάλει το κινητό ακόμα περισσότερο στη ζωή των ανθρώπων. Θα απαιτηθούν, όμως, μεγάλες επενδύσεις για την ανάπτυξή του, συμπεριλαμβανομένης της εξαγοράς φάσματος, αναβάθμισης του τηλεπικοινωνιακού δικτύου και άλλων εγκαταστάσεων.


Θα χρειαστεί, λοιπόν, προσεκτική αξιολόγηση για την απόδοση αυτών των επενδύσεων από τις εταιρείες κινητής τηλεφωνίας, κάτι που γίνεται επισταμένως αυτή την περίοδο.

Capital.gr





Πρόσθεσέτο στο Facebook Πρόσθεσέτο στο Twitter

ΑΑΔΕ: Επιχείρηση "Χάρτινος δράκος" κατά της φοροδιαφυγής - Εμπλέκονται 287 κινεζικές επιχειρήσεις

18 Ιουλίου 2024, 16:56
Στην αποκάλυψη ενός διεθνούς και καλά οργανωμένου κυκλώματος φοροδιαφυγής, στο οποίο συμμετείχαν Έλληνες και ...

Σκυλακάκης: Τα 3 μέτρα στήριξης των καταναλωτών για τις αυξήσεις στο ρεύμα

17 Ιουλίου 2024, 12:23
- Τι ισχύει για την επιδότηση τον Αύγουστο     Ο υπουργός ανακοίνωσε έκτακτη επαναφορά του τέλους ...

Μαφία και στα ακίνητα του Δημοσίου – Πώς δρούσε

15 Ιουλίου 2024, 14:51
Στοιχεία για κύκλωμα που λυμαινόταν ακίνητα του Δημοσίου έχει παραδώσει στις αρμόδιες αρχές η ...


Σχολιάστε το άρθρο:



συνολικά: | προβολή:

Newsletter
Email:
Λέξεις κλειδιά
Αξιολογήστε αυτο το άρθρο
0