Ανελέητο σφυροκόπημα της Γάζας - Παγκόσμια ανησυχία μετά το βομβαρδισμό γραφείων ΜΜΕ
Ευαγγελία Μπίφη
AP Photo/Hatem Moussa
Ανησυχία διεθνώς και ερωτηματικά προκαλεί η αιφνιδιαστική ισραηλινή αεροπορική επιδρομή, η οποία ισοπέδωσε τον πύργο που στέγαζε τη «φωνή» διεθνών μέσων ενημέρωσης στη Λωρίδα της Γάζας, περιλαμβανομένων των Associated Press και Al Jazeera. Για πλήγμα στην ενημέρωση μιλά το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, ενώ από πλευράς του το εδρεύων στο Κατάρ δίκτυο Al Jazeera καλεί τη διεθνή κοινότητα να καταδικάσει το χτύπημα και να καταστήσει το Ισραήλ υπόλογο.
Το 15ώροφο κτήριο ισοπεδώθηκε σε ισραηλινό χτύπημα αργά το μεσημέρι του Σαββάτου μία ώρα αφότου είχε δοθεί προειδοποίηση για εκκένωση -με το ίδιο το Al Jazeera να μεταδίδει ζωντανά την κατάρρευση της έδρας του στη Γάζα.
Διεθνή μέσα ενημέρωσης εκφράζουν σοκ και αλληλεγγύη προς τους ειδησεογραφικούς οργανισμούς που είδαν τα γραφεία τους να καταστρέφονται στη Γάζα, προβάλλοντας σοβαρές ανησυχίες για την ελευθερία του Τύπου. «Όλες οι πλευρές που ενέχονται στη σύγκρουση πρέπει να σεβαστούν την ελευθερία των μέσων να μεταδίδουν τις εξελίξεις» είναι η δήλωση του διευθυντή διεθνών ειδήσεων του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), Phil Chetwynd, που απηχεί τη διεθνή ανησυχία.
Το χτύπημα στον πύργο, συνυφασμένο με τη διεθνή δημοσιογραφία στη Γάζα, ήλθε εν μέσω περαιτέρω κλιμάκωσης των ισραηλινών επιδρομών στον παλαιστινιακό θύλακα, με τον αριθμό των νεκρών να έχει ανέλθει βάσει τελευταίων στοιχείων στους 145 - 41 παιδιά ανάμεσά τους-, ενώ οι τραυματίες ξεπερνούν τους 1.000.
Της ισοπέδωσης του πύργου των μέσων ενημέρωσης είχε προηγηθεί το πλέον αιματηρό, μεμονωμένο χτύπημα σε έξι ημέρες αδιάκοπου σφυροκοπήματος με θύματα αμάχους. Δέκα μέλη της ίδιας οικογένειας -ανάμεσά τους οκτώ παιδιά- σκοτώθηκαν σε επιδρομή στον προσφυγικό καταυλισμό Αλ Σάτι στα δυτικά της Πόλης της Γάζας. Βρέφος πέντε μηνών ανασύρθηκε ζωντανό από τα ερείπια, δίπλα από τη σορό της νεκρής μητέρας του -κανένα άλλο μέλος της οικογένειάς του δεν επέζησε...
Παγιδευμένος σε μία στενή λωρίδα γης, ο άμαχος πληθυσμός -10.000 άνθρωποι μέχρι στιγμής κατά τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ- έχει εγκαταλείψει σε καθεστώς τρόμου σπίτια και υπάρχοντα αναζητώντας καταφύγιο σε τεμένη και σχολεία, ενώ η «φωτιά» πλέον έχει εξαπλωθεί και στη Δυτική Όχθη, όπου έπεσαν νεκροί σε συγκρούσεις με την ισραηλινή αστυνομία τουλάχιστον δέκα Παλαιστίνιοι -οι περισσότεροι από πραγματικά πυρά.
Εξίσου αδιάκοπη είναι η ομοβροντία ρουκετών της Χαμάς προς την ισραηλινή επικράτεια, με δέκα άτομα -δύο παιδιά μεταξύ τους- να έχουν χάσει τη ζωή τους από τη Δευτέρα όταν ανεφλέγη η βία. Το απόγευμα του Σαββάτου ρουκέτες έπληξαν προάστιο του Τελ Αβίβ με έναν 50χρονο άνδρα να χάνει τη ζωή του, ενώ συνολικά από τη Δευτέρα έχουν εκτοξευτεί σχεδόν 3.000 ρουκέτες κατά της ισραηλινής επικράτειας.
Διπλωματικές προσπάθειες προς αποκλιμάκωση πέφτουν στο κενό· στη σκιά του βομβαρδισμού γραφείων μέσων ενημέρωσης, και ενόσω στην περιοχή βρίσκεται απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και μόλις μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τζο Μπάιντεν, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Μετανιάχου διαμήνυσε σε τηλεοπτική ομιλία πως «βρισκόμαστε ακόμη στο μέσον αυτής της επιχείρησης, η οποία θα συνεχιστεί όσο καιρό χρειαστεί»...
Σοκ και οργή από Associated Press και Al Jazeera
«Σοκαρισμένο και τρομοκρατημένο» δήλωσε σε ανακοίνωσή του το Associated Press μετά το βομβαρδισμό του κτηρίου όπου στεγάζονταν τα γραφεία του, καθώς και του δικτύου Al Jazeera.
«Είμαστε σοκαρισμένοι και τρομοκρατημένοι από το γεγονός ότι ο ισραηλινός στρατός στόχευσε και κατέστρεψε το κτίριο, όπου στεγάζονταν το γραφείο του Associated Press και άλλων μέσων ενημέρωσης στη Γάζα» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του οργανισμού Γκάρι Προύιτ.
«Γνωρίζουν εδώ και καιρό την τοποθεσία του γραφείου μας και γνωρίζουν ότι εκεί βρίσκονταν δημοσιογράφοι. Μας προειδοποίησαν ότι το κτίριο θα πληγεί. Πρόκειται για μια απίστευτα ανησυχητική εξέλιξη. Αποφύγαμε παρ' ολίγον τρομερές ανθρώπινες απώλειες. Περίπου δέκα δημοσιογράφοι και ανεξάρτητοι συνεργάτες του AP βρίσκονταν στο κτίριο και ευτυχώς, μπορέσαμε να το εκκενώσουμε εγκαίρως» σημείωσε.
«Ζητήσαμε πληροφορίες από την ισραηλινή κυβέρνηση και βρισκόμαστε σε επαφή με το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών για να προσπαθήσουμε να μάθουμε περισσότερα» επισήμανε ο Γκάρι Προύιτ.
«Ο κόσμος θα ενημερώνεται λιγότερο σχετικά με το τι συμβαίνει στη Γάζα εξαιτίας των όσων συνέβησαν σήμερα» κατέληξε.
Η στόχευση των δημοσιογράφων συνιστά έγκλημα πολέμου, καταγγέλλει την ίδια στιγμή το αραβόφωνο δίκτυο Al Jazeera, αναφέροντας ότι δόθηκε διορία μίας ώρας προς εκκένωση του κτηρίου, εντούτοις δεν επετράπη στους δημοσιογράφους να μεταφέρουν τον εξοπλισμό τους.
To Al Jazeera κάνει λόγο για «καθαρή ενέργεια προκειμένου να εμποδιστούν οι δημοσιογράφοι να εκτελέσουν το ιερό τους καθήκον στην ενημέρωση», και καλεί τη διεθνή κοινότητα «να καταδικάσει τη βαρβαρότητα του Ισραήλ και να λάβει άμεσα δράση για να λογοδοτήσει η ισραηλινή κυβέρνηση για την εσκεμμένη στόχευση δημοσιογράφων και ειδησεογραφικών μέσων».
Ο πύργος Τζαλάα ήταν κτήριο-ορόσημο για τη διεθνή δημοσιογραφία στην Πόλη της Γάζας, με τις περισσότερες ζωντανές ανταποκρίσεις να γίνονται από την οροφή του. Στον πύργο στεγάζονταν επίσης διαμερίσματα και άλλα γραφεία.
Ισραηλινός αξιωματούχος ειδοποίησε τον ιδιοκτήτη του πύργου, Τζαβάντ Μεχντί, ότι είχαν στη διάθεσή τους μία ώρα προκειμένου να εκκενώσουν το κτίριο. Εκείνος σχεδόν εκλιπαρούσε μόλις για δέκα λεπτά περισσότερο χρόνο προκειμένου οι δημοσιογράφοι να μπορέσουν να μεταφέρουν εκτός του κτιρίου τον εξοπλισμό τους, ωστόσο το αίτημά του απορρίφθηκε...
Στον πύργο στεγάζονταν και τα γραφεία του εδρεύοντος στο Λονδίνο online ειδησεογραφικού μέσου Middle East Eye, το οποίο κατέγραψε και μετέδωσε τη συνομιλία του Τζαβάντ Μεχντί με τους Ισραηλινούς -με τη βρετανική εταιρεία μέσων ενημέρωσης να καταγγέλλει ότι «ο βομβαρδισμός γραφείων δημοσιογράφων που μεταδίδουν όσα εκτυλίσσονται επί του εδάφους δεν συνιστά πράξη αυτοάμυνας».
Από πλευράς ισραηλινού στρατού εκδόθηκε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται πως το κτήριο χρησιμοποιούνταν από τη Χαμάς για στρατιωτικούς σκοπούς, μεταξύ άλλων ως κεντρικά γραφεία των υπηρεσιών πληροφοριών της.
«Οι ισραηλινές δυνάμεις έπληξαν έναν αριθμό τέτοιων κτιρίων τις τελευταίες ημέρες, όμως πριν το κάνουμε, λαμβάνουμε μέτρα προκειμένου να προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε ότι άμαχοι δεν θα πληγούν. Καλέσαμε τους ενοίκους του κτηρίου και τους ειδοποιήσαμε να φύγουν. Στείλαμε μηνύματα sms. Παρείχαμε επαρκή χρόνο για την εκκένωση του κτιρίου» αναφέρουν οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις.
«Θα το πούμε ξανά: Όταν η Χαμάς εγκαθιστά στρατιωτικά στοιχεία στο εσωτερικό ενός τέτοιου κτιρίου, αποτελεί νόμιμο στρατιωτικό στόχο. Πρόκειται ξεκάθαρα για διεθνές δίκαιο. Όλα τα πολυώροφα κτίρια, που στοχοθέτησαν οι Ένοπλες Δυνάμεις του Ισραήλ, χρησιμοποιούνταν για στρατιωτικούς σκοπούς, το καθένα εξ αυτών» υποστηρίζουν.
Τηλεφώνημα Μπάιντεν σε Νετανιάχου και Αμπάς
Στο διπλωματικό πεδίο, τηλεφωνική επικοινωνία του Τζο Μπάιντεν με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου ακολούθησε την ισραηλινή επιδρομή στον πύργο της Γάζας, με τον Λευκό Οίκο να αναφέρει πως μεταφέρθηκε στο Ισραήλ ότι αποτελεί εύθυνη ύψιστης σημασίας η εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων, και την ισραηλινή πλευρά να επιμένει στο ότι δόθηκε προειδοποίηση εκκένωσης.
«Μεταφέραμε απευθείας στους Ισραηλινούς ότι η εγγύηση της ασφάλειας των δημοσιογράφων και των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης αποτελεί ευθύνη ύψιστης σημασίας» ανέφερε σε ανάρτησή της στο Twitter η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.
Σε ακόλουθη γραπτή ανακοίνωση του Λευκού Οίκου επισημαίνεται πως ο Τζο Μπάιντεν εξέφρασε την ανησυχία του για την «ασφάλεια των δημοσιογράφων», καθώς και «μεγάλη ανησυχία» για την κλιμάκωση της βίας -επαναλαμβάνοντας παράλληλα, κατά την πάγια αμερικανική θέση, την «ισχυρή υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, απέναντι στις επιθέσεις με πυραύλους της Χαμάς».
Ανακοίνωση σχετικά με την τηλεφωνική επικοινωνία εκδόθηκε και από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού, στην οποία αναφέρεται πως ο Μπενιαμίν Νετανιάχου «υπογράμμισε κατά τη συνομιλία ότι το Ισραήλ κάνει τα πάντα για να αποφύγει να βλάψει ανθρώπους που δεν εμπλέκονται» στη σύγκρουση με τη Χαμάς.
Στην ανακοίνωση το Ισραήλ σημειώνει πως είχε δοθεί προειδοποίηση για εκκένωση πριν το αεροπορικό πλήγμα που ισοπέδωσε τον πύργο, γεγονός το οποίο και μετέφερε ο Νετανιάχου στον Αμερικανό πρόεδρο. Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο Νετανιάχου ευχαρίστησε τον Τζο Μπάιντεν για τη στήριξη των ΗΠΑ στο δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα.
Σε ακόλουθη τηλεοπτική ομιλία, το βράδυ του Σαββάτου, ο Νετανιάχου επέμεινε ότι «σε αντίθεση με τη Χαμάς, η οποία σκόπιμα θέλει να βλάψει πολίτες, καθώς κρύβεται πίσω από τους πολίτες, κάνουμε τα πάντα, αλλά τα πάντα, για να αποφύγουμε ή να περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο να βλάψουμε πολίτες, και να πλήξουμε απευθείας τους τρομοκράτες».
Παράλληλα δεν έδωσε κανένα «σήμα» αποκλιμάκωσης, λέγοντας: Βρισκόμαστε ακόμα στο μέσο αυτής της επιχείρησης, η οποία δεν έχει τελειώσει και θα συνεχιστεί για όσο καιρό χρειαστεί».
Απεσταλμένος των Ηνωμένων Πολιτειών βρίσκεται στην περιοχή για να συνδράμει στις προσπάθειες αποκλιμάκωσης, ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος είχε σήμερα και πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Παλαιστίνιο πρόεδρο, Μαχμούντ Αμπάς.
Στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου σχετικά με την επικοινωνία Μπάιντεν-Αμπάς αναφέρεται ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ ενημέρωσε τον επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής για τη διπλωματική δέσμευση της Ουάσινγκτον προς αποκλιμάκωση, και παράλληλα τόνισε ότι η Χαμάς πρέπει να σταματήσει να εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ.
Αμφότεροι Μπάιντεν και Αμπάς εξέφρασαν ανησυχία για τους θανάτους αμάχων, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ενώ παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε τη δέσμευσή του στη λύση των δύο κρατών κατόπιν διαπραγμάτευσης, καθώς αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μία δίκαιη και βιώσιμη λύση.
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα