Νόμο για γυναικοκτονίες εξετάζει η Κύπρος
Η Κύπρος σκοπεύει να θεσπίσει ειδικό νόμο για τη γυναικοκτονία. Το αδίκημα θα επισύρει την ποινή των ισοβίων. Σοκάρουν τα στοιχεία για τη βία κατά των γυναικών.
Symbolbild | Gewalt gegen Frauen
Η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα θεσπίσει νόμο για τη γυναικοκτονία φιλοδοξεί να καταστεί η Κύπρος με την πρόταση Νόμου που παρουσίασε χθες ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Νομικών, η πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Αννίτα Δημητρίου. Εφόσον υπερψηφιστεί η νομοθετική πρωτοβουλία, το αδίκημα της γυναικοκτονίας θα θεσπιστεί ως ιδιώνυμο αδίκημα, το οποίο θα επισύρει την ποινή της δια βίου φυλάκισης. Σύμφωνα με την πρόταση Νόμου, ως γυναικοκτονία, θα θεωρείται η θανάτωση γυναίκας ως αποτέλεσμα, άσκησης βίας από ερωτικό σύντροφο, βασανισμού και μισογυνισμού, και άσκησης ενδοοικογενειακής βίας. Αν και κατά την χθεσινή συζήτηση διαπιστώθηκε πολιτική ομοθυμία για την θέσπιση του νόμου, ανησυχία εκφράστηκε από την πλευρά της Νομικής Υπηρεσίας της χώρας για το κατά πόσον η το ιδιώνυμο αδίκημα θα διευκολύνει το έργο των ποινικών ανακριτών, οι οποίοι θα αναλάβουν μεγαλύτερο αποδεικτικό βάρος σε υποθέσεις γυναικτονιών.
Στοιχεία σοκ για την βία κατά γυναικών
Σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν στην Βουλή, το 2020 καταγγέλθηκαν 880 υποθέσεις βίας κατά γυναικών ενώ 407 γυναίκες δέχθηκαν απειλές κατά της ζωής τους, 322 γυναίκες δέχθηκαν βία με κάποιο αντικείμενο ή όπλο και 129 γυναίκες κατήγγειλαν απόπειρα στραγγαλισμού. Εξάλλου σύμφωνα με άλλα στοιχεία που κατατέθηκαν στην Βουλή, από το 2010-2016 καταγράφηκαν 28 υποθέσεις γυναικοκτονίας, εκ των οποίων το 75% έγιναν στο πλαίσιο της συντροφικής, ενδοοικογενειακής βίας. Όπως αναφέρθηκε κατά την συζήτηση, η πλειονότητα των δραστών ήταν άνδρες και Κύπριοι.
Λουκιανός Λυρίτσας, Λευκωσία
Δείτε καρέ-καρέ τη σφαγή στο Κοντομαρί Χανίων από τους Γερμανούς - Η ιστορία του Franz Peter Weixler
- Δημοφιλέστερα